Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"
Πρώτο μας θέμα
Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com
Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM
You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..
Εορτάζουμε και Tιμούμε
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009
Αναγνώριση στον κ. & κ. Θεόδωρου Κουγιανού - Αρτέμιδα Ηλείας. Το χωριό αναγεννήθηκε από τη στάχτη
Από αριστερά Γεώργιος Παναγουλόπουλος, Πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά, Γλυκερία Κουγιανού, Θεόδωρος Κουγιανός, Θεοδώρα Χρονοπούλου, Πρόεδρος Πανηλειακού Συλλόγου, Βασίλειος Καυκάς, πρώην Πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά.
Tιμητική πλακέτα στον κύριο Θεόδωρο Κουγιανό και την σύζυγο του Γλυκερία για την γενναιόδωρη προσφορά των στους πυροπαθείς της Ηλείας. (Ο κ. Κουγιανός κατάγεται από την Αμαλιάδα).
Για άλλη μία φορά ευχαριστούμε όσους και όσες επώνυμους και ανώνυμους προσέφεραν δια μέσου του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ Συλλόγου Νέας Αγγλίας για τους πυροπαθείς της Ηλείας. Εκεί όπου χάθηκαν 40 και πλέον άτομα. Ο Σύλλογος μας και τα ακούραστα μέλη του μαζί με τους φίλους του Συλλόγου μας και πολλούς άγνωστους για εμάς μέχρι εκείνη τη στιγμή έκαναν το κατά δύναμη και όχι μόνο συγκεντρώθηκαν χρήματα τα οποία εδόθησαν χέρι-χέρι σε άπορους πυροπαθείς αλλά έστειλε νερό με υδροφόρες σε περιοχές της καμένης γης της Ηλείας την ώρα που τα αντλιοστάσια είχαν καταστραφεί και το νερό ήταν χρυσάφι για ανθρώπους και ζώα. Το χωριό Αρτέμιδα, που καταστράφηκε ολοσχερώς ξαναγεννιέται από τις στάχτες χάρις στη βοήθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης. Σε άλλες περιοχές της Ηλείας σιγά-σιγά η ζωή επανέρχεται στο κανονικό της ρυθμό. Στην περιοχή της Ζαχάρως που κάηκε ολοσχερώς και στη Πηνεία όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες της πύρινης λαίλαπας. Σκεφτείτε το πατέρα που έχασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του, τη πεθερά του και το ανιψάκι του μέσα στις φλόγες, τον αγροφύλακα... τη γριούλα, τα παιδάκια, το βοσκό και τόσους άλλους... Για μία ακόμα φορά ευχαριστούμε όλους τους οργανισμούς που αν και τα μέλη των δεν κατάγονται από την Ηλεία προσέφεραν και βοήθησαν όσο μπορούσαν, όπως μπορούσαν. Αυτές τις Άγιες Ημέρες των εορτών σας ευχόμαστε όπως ο Θεός σας ανταποδίδει σε πολλαπλούν και να σας χαρίζει ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ & ΠΡΟΚΟΠΗ.
Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Αγγλίας
Τις πληροφορίες πιο κάτω τις πήραμε από την ΠΡΩΤΗ της Ηλείας
ΑΡΤΕΜΙΔΑ Καλύτερο από ποτέ το χωριό μας
Οι εργασίες στο κέντρο του χωριού συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς από τα συνεργεία της J&P ABAX που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης να χτίσει όλα τα καμένα σπίτια των κατοίκων και να αλλάξει ριζικά την όψη του χωριού. Η πλατεία πλακοστρώθηκε, το καμπαναριό της εκκλησίας ολοκληρώνεται και λίγο πιο πέρα, ένα παλιό ελαιοτριβείο ξαναχτίζεται και παίρνει την παραδοσιακή του μορφή.Εκεί συναντήσαμε τον πρόεδρο του χωριού, τον κ. Γιώργο Κόσσυφα. Με καμάρι και πολλή χαρά μας δείχνει όλες τις αλλαγές και τα έργα που γίνονται. «Το χωριό μας έγινε καλύτερο απ' ό,τι ήταν πριν. Εκτός από τα σπίτια που χτίστηκαν, η Κυπριακή κυβέρνηση μας έφτιαξε έργα που έχουν καλυτερέψει πολύ την εικόνα του, όπως η κεντρική πλατεία, η επένδυση του καμπαναριού... Αγόρασαν και το ελαιοτριβείο δίπλα στην πλατεία και το έκαναν δώρο στην κοινότητα. Η Αρτέμιδα μέσα στην μεγάλη της καταστροφή, είχε και τη μεγάλη ευτυχία να έρθει η Κυπριακή κυβέρνηση και να αποκαταστήσει τα πάντα. Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για να τους ευχαριστήσουμε για όλα τα καλά που μας έκαναν», μας λέει ο κ. Κόσσυφας.Και η προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν τελειώνει εδώ. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του χωριού, η κυβέρνηση έχει δώσει και επιταγές για την επίπλωση στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. «Η Κύπρος χορηγεί επιταγές σε όσους κάηκαν ολοκληρωτικά τα σπίτια τους για να τα επιπλώσουν. Το ποσό κυμαίνεται από 3.500 ευρώ μέχρι 14.000 ευρώ, αναλόγως το σπίτι».Βλέποντας το χωριό να γίνεται καλύτερο, στόχος του προέδρου είναι να γίνει πόλος έλξης για όλους. «Να έρχεται ο κόσμος να απολαμβάνει το ωραίο χωριό και την υπέροχη θέα μας, τώρα που αρχίζει και πρασινίζει πάλι ο τόπος». Όσο για τους συγχωριανούς του, μας λέει ότι οι φετινές γιορτές θα είναι τελείως διαφορετικές. «Όλοι μπήκαν στα σπίτια τους, εκτός από μια οικογένεια που θα μπει σε λίγες μέρες. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος, θα ανάψουν τα τζάκια τους, θα στρώσουν το τραπέζι τους, θα έχουν τη ζεστασιά τους και για πρώτη φορά θα γιορτάσουν, μετά τη μεγάλη καταστροφή, τα Χριστούγεννα».
Πριν έναν χρόνο τους συναντήσαμε στα λυόμενα. Μέσα σ' ένα ψυχρό κοντέινερ, με σκυθρωπά πρόσωπα, χρονιάρες μέρες, προσπαθούσαν να ξεγελάσουν την πίκρα τους... Φέτος η όψη τους άλλαξε και έχουν κάθε λόγο γι' αυτό. Οι κάτοικοι της Αρτέμιδας άφησαν τα «δανεικά» σπίτια τους και ξαναγύρισαν στη βάση τους. Στα ολοκαίνουργια σπίτια που τους έχτισε η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί που φέτος, μετά από δύο χρόνια, θα κάνουν Χριστούγεννα με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Στην αυλή του σπιτιού της συναντήσαμε την κα Χαρά Μπουρογιαννοπούλου με τον σύζυγό της κ. Νίκο. Την κα Χαρά την είχαμε πρωτοδεί πέρυσι στο λυόμενο όπου πέρασε δυόμιση χρόνια σχεδόν, μετά τις πυρκαγιές που «τύλιξαν» στο πένθος το χωριό της. Μπήκε στο σπίτι της μόλις πριν τρείς εβδομάδες και ακόμη σιγά-σιγά το επιπλώνουν και το ετοιμάζουν για τις γιορτές.«Το σπίτι έχει γίνει πολύ ωραίο» μας λέει η κα Χαρά. «Βέβαια όταν μπήκαμε μέσα νιώσαμε λίγο παράξενα, αμήχανα. Το παλιό μας σπίτι κάηκε, μείναμε δυόμιση χρόνια στα λυόμενα, τώρα επιστρέψαμε... Χρειαστήκαμε λίγες μέρες μέχρι να προσαρμοστούμε», μας λέει τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της.Μας ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της και μας ξεναγεί στους χώρους. Παρά τη χαρά της όμως που ξαναγύρισε σπίτι της, οι εικόνες της καταστροφής δεν φεύγουν από το μυαλό της. «Καλά είμαστε τώρα, αλλά πάντα θα θυμόμαστε την καταστροφή. Μιας που έγινε έτσι όμως τι να κάνεις; Αλίμονο από τους ανθρώπους που χάθηκαν. Καλό ήταν να μην γινόταν τίποτα, να μην καίγονταν οι άνθρωποι...».
Γιορτές με τα εγγόνια
«Δεν πρόλαβα να στολίσω ακόμη το δέντρο. Αύριο μάλλον η κόρη μου θα μου φέρει τα στολίδια και θα το ετοιμάσω», μας λέει με παιδικό ενθουσιασμό. Θυμάται τα δύο προηγούμενα χρόνια και περιμένει με χαρά και αγωνία τις φετινές γιορτές. «Οι προηγούμενες γιορτές ήταν πολύ δύσκολες. Φεύγαμε με τον άντρα μου ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μόνο για μια μέρα και πηγαίναμε στην κόρη μας στη Ζαχάρω. Τις άλλες μέρες ήμασταν πίσω. Ήταν δύσκολα, αλλά ήταν και άλλοι εκεί και περνούσαν οι μέρες...». Το ίδιο μας λέει και ο κ. Νίκος. «Ήταν δύσκολα τα χρόνια και οι γιορτές στα λυόμενα. Δεν είχαμε χώρο, δεν είχαμε τίποτα. Πότε κρύο, πότε ζέστη, φτωχά περνάγαμε. Στις γιορτές πηγαίναμε στα παιδιά και τώρα που μας έφτιαξαν το σπίτι θα έρθουν εκείνα σε μας. Το σπίτι θα γεμίσει ζωή και δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά από τα να βλέπεις αισιόδοξα τα πράγματα. Την υγειά μας να έχουμε και όλα καλά θα πάνε».Η γαλοπούλα θα μπει στο φούρνο, το σπίτι θα γεμίσει με 10 άτομα περίπου και η Χαρά με το Νίκο περιμένουν τα εγγόνια τους. «Όλοι θα έρθουν φέτος στο σπίτι. Θα κάνουμε γιορτές όπως παλιά. Το σπίτι θα πάρει και πάλι ζωή!».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου