Έντονες οι παρασκηνιακές ζυμώσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2010 στην εγχώρια αγορά των τροφίμων και θα επηρεάσουν καταλυτικά την ελληνική βιομηχανία τους προσεχείς μήνες. Στόχος είναι η δημιουργία ενισχυμένων ομίλων με διαπραγματευτική ικανότητα καθώς αυξάνει ο αριθμός των εταιρειών που δυσκολεύονται να παράγουν οργανική ανάπτυξη μέσα στο σκληρό περιβάλλον μείωσης των καταναλωτικών δαπανών. Η φιλοσοφία των πολυεθνικών βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος.
«Η εξαγορά ανταγωνιστών και οι περικοπές δαπανών με την απορρόφηση είναι μια καλή μέθοδος αύξησης των εσόδων και μείωσης του ανταγωνισμού», γεγονός που θα σημάνει ανακατατάξεις. Κλάδοι όπως τα γαλακτοκομικά, τα κατεψυγμένα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μονάδες εστίασης, βαδίζουν προς την κατεύθυνση της ανασύνταξης δυνάμεων. Μεγάλο ποσοστό όμως των υποψήφιων αγοραστών εξακολουθεί να δηλώνει ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές εξαιτίας της κούρσας των μετοχών. Και αυτό χωρίς να μάλιστα να συνυπολογιστεί το premium, που συνήθως προσφέρει ο αγοραστής επί της τρέχουσας αξίας της μετοχής της εταιρείας.
Πολλές εταιρείες, που συνιστούν υποψήφιους στόχους, δεν επιθυμούν να υποκύψουν σε προσφορές ή και να πωλήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους, καθώς προσδοκούν ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί και κατά συνέπεια η χρηματιστηριακή τους αξία θα αυξηθεί περαιτέρω. Όμως το 2010 δεν σηκώνει παρατάσεις. Στο παιχνίδι των εξαγορών όμως μπαίνουν και ελληνικοί όμιλοι που θα πρωτοστατήσουν σε αγορές-πωλήσεις με στόχο να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά.
Μικρού και μεσαίου μεγέθους για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι ελληνικές επιχειρήσεις εγκλωβισμένες στην εσωστρέφεια των τελευταίων ετών δίχως σημαντικά δείγματα ανάπτυξης με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις, αδυνατούν να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη. Το στοίχημα πλέον είναι κατά πόσο θα επιμείνουν στην ελληνική ταυτότητα των προϊόντων είτε θα παραδοθούν στην εισαγωγή αντίστοιχων ευρωπαϊκών λειτουργώντας πλέον ως μεταπράτες. Άλλωστε «όταν ξεκινήσει ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, στη συνέχεια τείνει να διογκώνεται.
Πόκερ για γερά νεύρα το σίριαλ Vivartia – MIG
ΠΑΡΑΤΑΣΗ στο σίριαλ της Vivartia καθώς η χθεσινή γενική συνέλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Ο διαχωρισμός του ομίλου και η δημιουργία εκ νέου εταιρειών που δραστηριοποιούνται κατά κλάδους ήταν το ζητούμενο για την είσοδο νέων επενδυτών. Μετά το πέρας των εορτών και ενώ όλα ήταν έτοιμα, διαρροές για ενδεχόμενη οπισθοχώρηση των ενδιαφερόμενων πλευρών έφεραν στο προσκήνιο νέες φήμες για τις προθέσεις της διοίκησης του ομίλου MIG.
Στις αρχές του 2009 η διοίκηση της MIG είχε ανακοινώσει πως τον περασμένο Μάρτιο προτίθετο να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση και στόχο να συγκεντρώσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα κάλυπτε από την πώληση ποσοστού της Vivartia σε ένα επενδυτικό fund. Η προοπτική έκδοσης ενός ομολογιακού δανείου εκτιμάται πως θα «ελαφρύνει» τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις ύψους ενός δισ. ευρώ (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).
Bασικός ρυθμιστής των εξελίξεων στον όμιλο παραμένει η Marfin, η οποία μετά το υψηλό τίμημα των 25 ευρώ που κατέβαλε για την απόκτηση των μετοχών επιθυμεί τη διαχείριση του θέματος με ιδιαίτερη προσοχή προς όφελος των μετόχων της. Ένα χρόνο μετά και η νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων αναδεικνύει ότι η υπόθεση της Vivartia εξελίσσεται σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα.
Κινητικότητα στην Ευρώπη
ΤΕΛΟΣ στη διετή «ανομβρία» στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτιμούν από φέτος οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες και ελπίζουν ότι το 2010 θα σηματοδοτήσει σειρά μεγάλων συμφωνιών. Σε έρευνα των UBS και Boston Consulting Group το 19% οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δήλωναν ότι ενδέχεται να επιδιώξουν την εξαγορά εταιρείας με πωλήσεις τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Η ιστορία έχει δείξει ότι ανάκαμψη των μεγάλων εταιρικών deals έχουμε περίπου έξι με εννέα μήνες μετά την ανάκαμψη των αγορών μετοχών.
Οι μετοχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές βρίσκονται τους τελευταίους εννέα μήνες σε τροχιά ανόδου. Η ευρωπαϊκή Nestle, με την εξαγορά εμπορικών σημάτων έναντι 3,7 δισ. δολ. της μονάδας κατεψυγμένης πίτσας της Kraft Foods επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αμερική. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες Hershey και Cadbury βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη νέα συνεργασία μεταξύ τους. «Όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα ενώ η καταναλωτική ζήτηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», αναφέρει ο Λόρεντ Αμπάντι, επικεφαλής της Panasonic στην Ευρώπη.
Πηγή: isotimia, Της Ρίτας Ζαχαριάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου