Πριν μερικά χρόνια άλλαξε ο νόμος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα χωριά ενώθηκαν μεταξύ τους και έκαναν δήμο, ενώ άλλα χωριά πλησίον πόλεων ενώθηκαν με τις πόλεις και έκαναν ένα μεγαλύτερο δήμο που συμπεριελάμβανε την πόλη και κοντινά χωριά. Έτσι οι κοινότητες (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και αυτό τιμής ένεκεν) έγιναν Δήμοι. Η Ηλεία για παράδειγμα που είχε 10 Δήμους και 212 κοινότητες έγιναν 17 δήμοι όλοι κι όλοι. Επίσης ο Νομάρχης που μέχρι τότε διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας έγινε αιρετός δηλαδή εκλέγετε από το λαό του κάθε νομού, το ίδιο και το νομαρχιακό συμβούλιο που κι αυτό είναι αιρετό. Αυτός ο νόμος/αλλαγή ονομάστηκε Καποδίστριας για να τιμήσουν τον πρώτο πρωθυπουργό της Ελεύθερης Ελλάδας.
Φέτος όμως η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνομα που προόριζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν Καποδίστριας #2 και για τον οποίο νόμο ακουγόντουσαν πολλά ανεπίσημα. Τις τελευταίες ημέρες η νυν κυβέρνηση άλλαξε τον όρο και αντί για Καποδίστριας #2 ονομάζετε Καλλικράτης για να τιμήσει τον μεγάλο αρχιτέκτονα της Αρχαίας Ελλάδας Καλλικράτη που ήταν συνέταιρος του άλλου μεγάλου τεχνίτη του Ικτίνου που μεταξύ των άλλων είχε φτιάξει και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός που όταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητος και ήταν στην Αρχαία Ολυμπία.
Αυτή λοιπόν η ορολογία ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που θα είναι ο νέος νόμος που θα ενώσει «φίλους» και «εχθρούς» έχει φέρει σοβαρές προστριβές στο πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία και όπως λένε ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό σχήμα. Στην Ηλεία για παράδειγμα έλεγαν ότι θα είναι 5 δήμοι όλοι κι όλοι. Αυτό όμως άλλαξε και τώρα μιλούν για 7 δήμους στην Ηλεία. Με άλλα λόγια οι μικροί δήμοι και δημοτικά διαμερίσματα θα ενωθούν με άλλους δήμους. Οι νομαρχίες καταργούνται και θα υπάρχουν 13 ή 14 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Ο ανώτατος άρχοντας της περιοχής θα είναι ο Περιφερειάρχης ο οποίος θα εκλέγετε από το λαό. Γίνεται μεγάλη κουβέντα και υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν την τελική μορφή.
Το ερώτημα είναι μήπως ο σημερινός Καλλικράτης θα μπορούσε να φτιάξει και το λαβύρινθο γιατί το όλο θέμα θυμίζει λαβύρινθο!
Τέλος πάντων, μόλις ολοκληρωθεί η τελική μορφή θα επανέλθουμε αλλά καλό θα είναι να κρατήσετε ότι χαρτιά έχετε από τον σημερινό Δήμο σας γιατί αύριο μπορεί να μην υπάρχει.
Έτσι για ενθύμιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου