Την δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων και κλειστών ημιυπαίθριων με την επιβολή «πράσινου τέλους», που θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για την αναβάθμιση περιοχών με περιβαλλοντικά προβλήματα, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Υπουργείο και Τεχνικό Επιμελητήριο, εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην επιτροπή που μελετά τη ρύθμιση, εξετάζουν την δυνατότητα νομιμοποίησης, παράλληλα με ένα πλαίσιο μέτρων που θα αποτρέψει την αυθαίρετη δόμηση.
Η ρύθμιση για την επιβολή «πράσινου τέλους», τονίζουν νομικοί κύκλοι και κύκλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού για πρώτη φορά η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των αυθαιρέτων, συνδέεται άμεσα με την λήψη μέτρων αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης και την θέσπιση περιβαλλοντικού αντισταθμιστικού οφέλους, για την αναβάθμιση περιοχών με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση και είναι πρακτικά αδύνατη η κατεδάφιση των, περίπου 700.000 αυθαίρετων, ανά την επικράτεια, κατασκευών, όπως και των περισσότερων από 1.500.000 κλειστών ημιυπαίθριων και υπόγειων με αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.
Υπέρ της νομιμοποίησης, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση των συγκεκριμένων κτισμάτων τάσσονται και οι συμβολαιογράφοι, που τονίζουν την αναγκαιότητα τροποποίησης του νόμου Τρίτση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυθαιρέτων κτισμάτων που δηλώθηκαν με τον νόμο Τρίτση, ουσιαστικώς παραμένει στον «αέρα», αφού οι ιδιοκτήτες τους τα δήλωσαν μεν, δεν προχώρησαν όμως, στην έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς η πλειοψηφία των κτισμάτων, βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου