Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Δημιουργείται νέο "ταμείο" για τους δημοσίους υπαλλήλους

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ ΑΔΕΔΥ και οικονομικού επιτελείου αναμένονται αυτή την εβδομάδα, καθώς εντός του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση οφείλει να στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρότασή της για το πως η χώρα μας θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ώστε να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
Το νέο κύμα εξόδου προς τη συνταξιοδότηση, χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης θα σημάνει και την τυπική κατάρρευση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που ήδη, λόγω οικονομικών προβλημάτων καθυστερεί στην καταβολή της σύνταξης από15 έως και18 μήνες. Η ΑΔΕΔΥ υπολογίζει πως εντός του 2010, το διάστημα θα αυξηθεί στους 20 μήνες, καθώς εκτιμάται πως πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα στραφούν προς την πρόωρη συνταξιοδότηση, προκειμένου να μην υποστούν τις επερχόμενες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Να σημειωθεί ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τις Βρυξέλλες την άμεση εξομοίωση ανδρών και γυναικών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, έως και 17 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη επεξεργάζονται σχέδιο, βάσει του οποίου η εξίσωση θα είναι σταδιακή, ο βηματισμός θα αφορά στην αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα χρόνο, κάθε έτος, και για τα επόμενα αρκετά χρόνια, έως ότου όλες οι γυναίκες στο δημόσιο, ακόμη κι αυτές που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, να συνταξιοδοτηθούν, στο 65ο έτος της ηλικίας τους.
Η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις, αντιδρώντας τόσο στην περιοριστική πολιτική όσον αφορά στο εισοδηματικό, όσο και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους. Βέβαια, για οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας κυρίως των γυναικών, έχουν σχεδόν προεξοφληθεί για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο. Η κυβέρνηση, αναζητά όμως τρόπο και τις εντάσεις να αμβλύνει και να λύσει έναν δύσκολο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο, από τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό, γιατί η Ε.Ε. θεωρεί πως το συγκεκριμένο σύστημα ασφάλισης δεν είναι κοινωνικό, αλλά επαγγελματικό, ασφάλισης δηλαδή στον εργοδότη.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται, να γίνουν αλλαγές μόνο σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ώστε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση να μην είναι αναγκαία, τουλάχιστον ως επιβολή από την Κομισιόν, αφού η Ε.Ε. δεν δικαιούται να παρεμβαίνει σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Βέβαια, η κυβέρνηση, δεν σχεδιάζει να αποφύγει τις αλλαγές, αλλά να συνδυάσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, με τη δημιουργία ενός «ταμείου» ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική ασφάλιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρία σενάρια που έχουν εξεταστεί από την κυβέρνηση, με πιθανότερο αυτό της δημιουργίας νέου «ταμείου» δημοσίων υπαλλήλων, αντίστοιχο με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομικών (ως προς το σκέλος των δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης). Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει την ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ. Βέβαια, εδώ εκφράζονται έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΙΚΑ, αφού το νέο ταμείο δεν θα έχει καμία περιουσία, ενώ αμφίβολο είναι εάν το δημόσιο θα καταβάλλει εκτός από τις συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων, και τις εισφορές που του αντιστοιχούν ως εργοδότη.
Ένα τρίτο σενάριο που έχει απορριφθεί για τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι η ψήφιση ενός ειδικού νόμου, στον οποίο όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων θα ορίζονται με κοινωνικά κριτήρια και όχι με βάση το φύλο ή την επαγγελματική κατάσταση. Όμως ο χρόνος πιέζει και ένα τέτοιο σχέδιο νόμου δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί στα στενά περιθώρια που έχει θέσει η Κομισιόν, στο οικονομικό επιτελείο.

Όσον αφορά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, αυτές θα αφορούν
- τις γυναίκες που προσελήφθησαν στο δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά από τα 5 και φτάνει τα 17 χρόνια.

- τις μητέρες ανηλίκων αλλά και τις γυναίκες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κυμαίνεται από 6 έως και 10 χρόνια.

Να σημειωθεί εδώ, ότι όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν θα θιγούν από τις όποιες αλλαγές, όσες γυναίκες έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς, περίπου 100.000 γυναίκες βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση και δεν κινδυνεύουν. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να τρέξουν να συνταξιοδοτηθούν για να γλιτώσουν από τις επερχόμενες αλλαγές. Και αυτό γιατί, εάν υπάρξει ένα κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα σημάνει και την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτο το Ταμείο Πρόνοιας.

Πηγή:  capital.gr, Ρούλας Σαλούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου