Θετικά μεν, αλλά με προβληματισμό, δέχεται ο κλάδος της οικοδομής το νέο σχέδιο που εξήγγειλε προχθές η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και τα «πράσινα» τέλη που θα πρέπει να καταβάλλονται για την απόκτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού, παρουσιάζοντας τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, όπως ανέλυε χθες και ο αθηναϊκός Τύπος («Τα Νέα», «Έθνος» κλπ.), που θα μπει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Απρίλιο, θα προβλέπονται υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, καθώς επίσης και τη θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Βασικά όμως ζητήματα που προκύπτουν πάνω σ' αυτό το θέμα φαίνεται να απασχολούν έντονα τους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, και όχι μόνο, με κυριότερο αυτό της αύξησης των τιμών των ακινήτων, σε μια εποχή μάλιστα που η οικοδομική δραστηριότητα και η αγορά ακινήτων παρουσιάζουν μεγάλη πτώση.«Εκτιμώ ότι το κόστος της κατασκευής ενός σπιτιού με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενεργειακής θωράκισης, θα ανέβει κατακόρυφα τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον αγοραστή, με αποτέλεσμα να γίνει απαγορευτικό στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος των εργοληπτών Ν. Ηλείας κ. Νίκος Διάκος.Σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη, η απόσβεση των επενδύσεων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να επιτευχθεί σε ένα διάστημα 5 έως 8 ετών από τη μείωση που θα έχει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ρεύματος. Τι σημειώνει όμως πάνω σ' αυτό ο κ. Διάκος; «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε απόσβεση σε 8 χρόνια. Εδώ για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια για την απόσβεση, εφόσον ο ηλιακός βρίσκεται σε συνεχή χρήση και σε καλή κατάσταση. Το να κάνεις μια κατασκευή με μόνωση, γίνεται και τώρα. Το θέμα είναι τι κατασκευή θα γίνει από εδώ και στο εξής, τι κουφώματα θα μπουν, μονώσεις στα δάπεδα... Δεν ξέρω αν θα υπάρξει και η υποχρέωση να μπουν και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Όλα αυτά είναι σεβαστά και κατανοητά τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Προϋποθέτουν όμως μια υγιή οικονομική κατάσταση και υγιή αγορά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο».
Εως και 30% πάνω το κόστος των ακινήτων
Ο πρόεδρος των εργοληπτών του νομού Ηλείας υπογραμμίζει ότι η αύξηση του κόστους κατασκευής και αγοράς ενός σπιτιού με τα νέα δεδομένα μπορεί να αγγίξει και το 30%. «Πιστεύω ότι η τιμή τους θα ανέβει 25-30%. Για παράδειγμα, ένα σπίτι στον Πύργο που σήμερα κατά μέσο όρο η τιμή του είναι στα 1800 ευρώ το τ.μ., αυτό ίσως φτάσει και 2300. Εκτιμώ ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι αναπτυξιακό κίνητρο για την αγορά. Εμείς περιμένουμε από τον κατασκευαστικό κλάδο να πάει μπροστά την ανάπτυξη και την οικονομία. Αν τώρα ακριβύνουμε το συγκεκριμένο αντικείμενο και πέσει η αγοραστική κίνηση, δεν επιτυγχάνουμε ανάπτυξη, αλλά στασιμότητα ή πτώση. Σαφέστατα πρέπει να προσεχτούν οι κατασκευές, αλλά να εξακολουθήσουμε να τις κατασκευάζουμε με τον ίδιο τρόπο, όπως ήδη από τη νομοθεσία προβλέπεται, πιο προσεγμένα».
Πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα
Εκτός από το ΚΕΝΑΚ για τα νέα κτίρια, το υπουργείο εξετάζει την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των παλιών κτιρίων με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, αλλαγή λέβητα κ.α. Σε συνομιλία που είχαμε με τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου κ. Γιώργο Καραπάνο, ο ίδιος εκφράζει την σύμφωνη άποψή του για τα παραπάνω μέτρα, με την προϋπόθεση όμως να αυξηθούν και τα εισοδήματα των πολιτών για να μπορέσουν τα προγράμματα αυτά να έχουν βάση σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. «Αναμφισβήτητα είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να καταναλώνει τόσο πετρέλαιο όσο και η Ολλανδία. Σημαίνει ότι χάνουμε σημαντικό ποσοστό ενέργειας και φυσικά μολύνουμε το περιβάλλον. Η προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρύποι και να εξοικονομηθούν ταυτόχρονα χρήματα, έχει λογική, είναι βάσιμη και σωστή. Μια τέτοια πρόταση όμως, για υψηλότερους συντελεστές μόνωσης των κτιρίων και μάλιστα με έλεγχο από ειδικούς επιθεωρητές, είναι αυτονόητο ότι θα έχει ένα αυξημένο κόστος που θα μετακυλήσει στον τελικό αποδέκτη, που είναι ο αγοραστής. Με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του λαού, θα κάνει ακόμη περισσότερο ασύμφορη την αγορά κατοικίας». Τι προτείνει λοιπόν ο κ. Καραπάνος; «Το πρώτο μέτρο που πρέπει να παρθεί, είναι να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών για να μπορέσει να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι που σαφώς θα είναι ποιοτικά καλύτερο αλλά ακριβότερο. Βέβαια τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν άμεσα να πληρωθούν, σιγά-σιγά ο ιδιοκτήτης θα τα κάνει απόσβεση και το πιο σημαντικό είναι η προστασία του περιβάλλοντος». Όσον αφορά το πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακή θωράκιση στις πιο παλιές κατοικίες ο κ. Καραπάνος υπογραμμίζει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς το ποσοστό επιδότησης θα αποτελέσει δέλεαρ για το ιδιοκτήτη να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές. «Η παλιότερη κυβέρνηση απ' ό,τι γνωρίζω είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα γινόταν επιδότηση για καυστήρα, αντικατάσταση κουφωμάτων και εξωτερικό κέλυφος και η επιδότηση έφτανε έως το 50%. Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση για να είναι άμεσα υλοποιήσιμο, αλλά και να είναι η επιδότηση ένα δέλεαρ για τον ιδιοκτήτη. Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο στην κατασκευή κουφωμάτων που τείνει να μηδενίσει τις απώλειες».
Να δώσει το κράτος το καλό παράδειγμα
Ως οικονομικό, εθνικό και προσωπικό χαρακτηρίζει ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος κ. Βασίλης Τζίφας το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, κρίνοντας θετικά το νέο μέτρο. «Για τα καινούργια κτίρια σίγουρα θα πρέπει να προβλέπεται η ενεργειακή εξοικονόμηση και στις μελέτες, αλλά και να ελέγχεται στην κατασκευή από κάποιον φορέα ώστε να δίνεται πιστοποίηση ότι το κτίριο είναι ενεργειακά σωστό». Όσον αφορά όμως το τελικό κόστος ενός σπιτιού, ο κ. Τζίφας εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά πολύ, ενώ προτείνει η ενεργειακή αλλαγή να ξεκινήσει από τα παλιά και ενεργοβόρα δημόσια κτίρια. «Δεν νομίζω ότι θα εκτοξευτούν κατακόρυφα οι τιμές. Αλλά και να ακριβύνουν τα σπίτια θα συμβεί για κάτι που θα γίνει επί της ουσίας... Σε όλη αυτή την ιστορία όμως το καλό παράδειγμα, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να το δώσει το κράτος. Πρέπει να αλλάξει και να θωρακίσει πρώτα το κράτος όλα τα παλιά και ενεργοβόρα κτίριά του. Δεν μπορεί να το ζητά μόνο από μας σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Βίκυ Γκουγκουστάμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου