Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για την οριοθέτηση του ποταμού Πηνειού

«Φουρτούνες» έχουν σηκώσει οι χάρτες που αναρτήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο δημαρχείο του Τραγανού ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκαν και στον δήμο Αμαλιάδας και αφορούν στην οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Πηνειού.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους δήμους Τραγανού και Ανδραβίδας οι οποίοι διαφωνούν με τους χάρτες καθώς, όπως επισημαίνουν, στηρίζονται σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα και τια ανάγκες της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τραγανού έλαβε ήδη ομόφωνη απόφαση να μην δεχθεί την μελέτη ενώ στην ίδια απόφαση προσανατολίζεται και ο δήμος Ανδραβίδας, εάν το θέμα φτάσει σε επίσημη συζήτηση.

Σύμφωνα με τους χάρτες η κοίτη του ποταμού εμφανίζεται να έχει μια έκταση της τάξης των 200 – 300 μέτρων. Σύμφωνα όμως με τους δύο δήμους, η στάθμη ήταν τέτοια μόνο όταν ξεχείλιζε ο Πηνειός την εποχή που δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα το φράγμα.
Παράλληλα, οι δύο «παρόχθιοι» δήμοι επισημαίνουν πως η παραμικρή παρέμβαση στον Πηνειό, π.χ. αμμοχαλικοληψία, θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες, να κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας κ.α.

Η άρνηση του δήμου Τραγανού
Αναφερόμενος στο ιστορικό της μελέτης ο δήμαρχος Τραγανού Βασίλης Κασσιανός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το προηγούμενο διάστημα έφτασε στο δημαρχείο από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας ένα έγγραφο συνοδευόμενο από μελέτη σχετικά με την οριοθέτηση του Πηνειού ποταμού.

Το ίδιο έγγραφο μάλιστα απεστάλλει και στο δήμο Αμαλιάδας. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει σταλεί για γνωμοδότηση στους δύο δήμους και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια διαφωνία θεωρείται σωστή και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί χωρίς κάποιο κόλλημα.

Εμείς το αντιμετωπίσαμε το θέμα με σοβαρότητα και κοινοποιήσαμε τους πίνακες με τη μελέτη σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, στο δημαρχείο, στους φορείς ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι συμβαίνει. Παράλληλα ο δήμος μερίμνησε ώστε να οριστεί δικηγόρος και μηχανικός για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να υπάρχει νομική υποστήριξη ή τεχνική βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστεί».

Παράλληλα σε ότι αφορά στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κασσιανός τόνισε: «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με συμμετοχή των κατοίκων, καταλήξαμε σε ψήφισμα, στο οποίο ξεκάθαρα σημειώνουμε ότι δεν συμφωνούμε με την οριοθέτηση καθώς βασίζεται σε κάποια πλημμύρα του 1960 από αρχείο του στρατού. Όπως γνωρίζετε μετά την κατασκευή του φράγματος δεν υπάρχουν τέτοιες πλημμύρες.

Επίσης ψηφίσαμε να μη γίνει καμία παρέμβαση, δηλαδή να βγουν υλικά, άμμος και χαλίκια καθώς θεωρούμε ότι είναι πολλά τα δεινά που θα ακολουθήσουν σε αυτή την περίπτωση. Γίνεται παρέμβαση στον υδροφόρο ορίζοντα και τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Θα υπάρξει βιβλική καταστροφή. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αποφασίσαμε με όλους τους φορείς να απευθυνθούμε όπου πρέπει να στηρίξουμε την απόφασή μας για το δίκαιο αίτημά μας».

«ΟΧΙ» και από την Ανδραβίδα

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η στάση του δήμου Ανδραβίδας που η συγκεκριμένη μελέτη «θίγει» παρόχθιους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Σταφιδοκάμπου.

Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Ανδραβίδας Ιωάννης Παπανδρέου είπε: «Εκείνο που έχει σημασία να πούμε, και συμμερίζομαι τις ανησυχίες των συμπολιτών μας, είναι ότι η κοίτη θεωρείται μία αδιαμόρφωτη κατάσταση. Διότι πριν από αρκετά χρόνια, κάθε φορά που το ποτάμι κατέβαζε πολύ νερό, κατέστρεφε δεξιά και αριστερά περιουσίες.

Έτσι έχει διαμορφωθεί μία κοίτη 200 με 300 μέτρα, ειδικά την περίοδο που δεν είχε κατασκευαστεί το φράγμα. Δεν ξέρω αν χωροταξικά η κοίτη αυτή είναι προσδιορισμένη, αλλά γνωρίζω ότι εκεί σήμερα είναι περιουσίες. Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την ενέργεια. Διαφωνώ και συμπαρατάσσομαι με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δίκιο. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται παρέμβαση και της πολιτείας και της περιφέρειας καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό».

Πηγή:  ΠΑΤΡΙΣ, Στάθης Πουλιάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου