Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ο σύγχρονος «Πύργος της Βαβέλ». Λαμπρά εγκαίνια εν μέσω κρίσης. Το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Eγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Ντουμπάι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο . Ο λόγος για τον Πύργο Μπουρζ, η κατασκευή του οποίου -με κόστος 4 δισ. δολάρια περίπου- ολοκληρώθηκε τελικά παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα στις πληρωμές που αντιμετώπισε το φτωχό σε πετρέλαια Εμιράτο.   6.000 προσκεκλημένοι απολαύσαν ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων και η ηγεσία του εμιράτου ελπίζει ότι τα λαμπρά εγκαίνια θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο πύργος έχει ύψος 828 μέτρα, κάτι το οποίο παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, ξεπερνά δηλαδή κατά 300 και πλέον μέτρα το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον πύργο Σίαρς στο Σικάγο.
Η κορυφή του είναι ορατή από απόσταση 100 χιλιομέτρων, διαθέτει 1.044 διαμερίσματα, 160 ορόφους και 57 ανελκυστήρες, εννέα ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, χώρους στάθμευσης, πισίνες στον 43ο και 76ο όροφο, τζαμί στον 158ο όροφο.
Όπως μεταδίδει το CNN, το κτίριο είναι τόσο ψηλό που περνά μέσα από 10 κλιματικές ζώνες και η θερμοκρασία στην κορυφή του είναι 10 βαθμούς χαμηλότερη απ' ό,τι στο ισόγειο.
Μόνο το συντριβάνι στην είσοδο κόστισε 133 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ένα από τα ξενοδοχεία που στεγάζονται εκεί έχει 60 δωμάτια και σχεδιάστηκε από τον Αρμάνι. Το γυαλί που χρησιμοποιήθηκε θα μπορούσε να καλύψει 17 γήπεδα ποδοσφαίρου και το τσιμέντο θα μπορούσε να καλύψει ένα πεζοδρόμιο από το Λονδίνο μέχρι τη Νάπολη.
Ο πύργος αποτελεί ένα σύμβολο δύναμης κι ευημερίας, άλλο ένα φαραωνικό αρχιτεκτόνημα στο ακόρεστο για επίδειξη Ντουμπάι, ένα οικοδόμημα που άρχισε να κατασκευάζεται το 2004 με πυρετώδεις ρυθμούς -περίπου ένας όροφος ανά τριήμερο- με στόχο να αποτελέσει την καρδιά του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου του πλανήτη.

Πίσω από τη λάμψη, πάντως, κρύβεται κι ένα δράμα. Εκείνο των χιλιάδων εργατών που ήρθαν από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία, για να οικοδομήσουν το θεόρατο πύργο, και χάνουν τώρα -με την κατάρρευση της κατασκευαστικής φούσκας στο Ντουμπάι- τις δουλειές τους.

Η τιμή των διαμερισμάτων από τα 18.000 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο που είχε πριν από ενάμιση χρόνο, έχει πέσει τώρα κάτω απ' το μισό. Αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία, εν μέρει κρατική κι αυτή, δεν ανησυχεί, έστω κι αν το κόστος κατασκευής εκτοξεύθηκε, όπως υπολογίζεται, στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

----------------------------------------------------------------
Φαραωνικά εγκαίνια εν μέσω κρίσης


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Πύργος του Ντουμπάι είναι πλέον το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.Στο Ντουμπάι εγκαινιάζεται απόψε ο πιο ψηλός ουρανοξύστης του κόσμου, μνημείο πολυτέλειας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο Γερμανός επιβλέπων του έργου μιλά σε συνέντευξή του για τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.
΄Ενας επιβλητικός ουρανοξύστης εκατόν εξήντα ορόφων με υπόγειο πάρκινγκ για 3.000 αυτοκίνητα και τελικό προϋπολογισμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια: μάλλον ασυνήθιστα τα μεγέθη σε εποχές οικονομικής κρίσης. Κι όμως ο Πύργος του Ντουμπάι, που άρχισε να κατασκευάζεται το 2004, έχει ήδη προπωλήσει πολλά από τα εννιακόσια στούντιο πολυτελείας που διαθέτει. Πάνω απ΄όλα όμως, ο Πύργος του Ντουμπάι είναι ένα θαύμα της μηχανικής, αλλά και ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής. Ποιό είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; ρωτάμε τον Γερμανό εργοδηγό του Πύργου Ούβε Χίνριχς…

«Υπάρχουν πολλά μυστικά στον τρόπο κατασκευής», λέει ο Ούβε Χίνριχς.. «Κατ΄αρχάς βέβαια η στατική επάρκεια του κτιρίου. Ο σκελετός μοιάζει με τρίποδο, για καλύτερα αποτελέσματα στη στατική ισορροπία, ενώ η αντοχή των υλικών είναι πολύ καλή, ακόμα και το τσιμέντο που χρησιμοποιήσαμε είναι εξαιρετικής ποιότητας. Χρησιμοποιούμε και χαλύβδινες δοκούς, οι οποίες συγκρατούν τις πτέρυγες του κτιρίου…»

Ο σύγχρονος «Πύργος της Βαβέλ»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δυτική πολυτέλεια στους 45 βαθμούς υπό σκιά...Ο Πύργος του Ντουμπάι έχει ύψος πάνω από 800 μέτρα και είναι πλέον ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά 300 μέτρα τον Πύργο της τηλεόρασης στην Ταϊβάν, δηλαδή το κτίριο που έφερε έως σήμερα τον επίζηλο αυτόν τίτλο. Η κατασκευή έγινε σε επίπονες για τους εργαζόμενους συνθήκες. Καθώς η μέση θερμοκρασία στο Ντουμπάι φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολλές εργασίες γίνονταν λίγο πριν από την αυγή, ώστε να μπορεί να δέσει το μπετόν σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούσαν τους 35 βαθμούς. 14.000 εργαζόμενοι από 45 χώρες συμμετείχαν στο μεγάλο εργο. ΄Ηταν ένας πραγματικός πύργος της Βαβέλ, τονίζει ο Ούβε Χίνριχς :

«Τα συμβόλαια λένε ότι η κοινή μας γλώσσα είναι τα αγγλικά, αλλά στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και με πολλούς εργαζόμενους από το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές ή τη Σιγκαπούρη», τονίζει ο Γερμανός επιβλέπων του έργου. «Είχαμε τεχνικούς και μηχανικούς απ΄όλον τον κόσμο, από την Πολωνία και την Αυστραλία μέχρι τη Χιλή και το Καζακστάν. Γι αυτό είχαμε προσλάβει ακόμα και μεταφραστές. Αλλά και οι δικοί μου συνεργάτες μιλούν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις γλώσσες…»
Προβληματική επένδυση ;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τα εγκαίνια επισκιάζονται από την οικονομική κρίσηΟ Πύργος του Ντουμπάι πυροδοτεί εκ νέου τον ανταγωνισμό της φιλοδοξίας, αν όχι και της ματαιοδοξίας για το πιο ψηλό και επιβλητικό κτίριο του κόσμου. Αλλά και για το κτίριο που θα έχει την καλύτερη απόδοση για τους επενδυτές. Στο Ντουμπάι 140 κατοικίες φέρουν την υπογραφή του Τζιόρτζιο Αρμάνι, ο οποίος μάλιστα επέλεξε τον «Πύργο» και για το πρώτο του ξενοδοχείο. Επιπλέον το κτίριο διαθέτει χώρους γραφείων συνολικής επιφάνειας 28.000 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίοι όμως ακόμα δεν έχουν ενοικιαστεί. Φαίνεται ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αποκτήσει γραφεία σε ύψος 500 μέτρων και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ιλιγγιώδεις τιμές των ακινήτων... Παρ΄όλ΄αυτά, φιλόδοξοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί σε όλον τον κόσμο προβλέπουν ότι σύντομα θα δούμε ακόμα ψηλότερες κατασκευές, που ίσως ξεπεράσουν τα 1.000 μέτρα. Ο Ούβε Χίνριχς λέει ότι αυτό δεν αποκλείεται, αλλά υποστηρίζει ότι από ένα σημείο και μετά η κατασκευή δεν είναι μόνο θέμα μηχανικού, αλλά και …οικονομολόγου.

«Από τεχνικής άποψης πράγματι, μπορούμε να κατασκευάσουμε ακόμα υψηλότερους ουρανοξύστες. Ακόμα και αυτός ο ουρανοξύστης θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος. Αλλά κάπου πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του και το κριτήριο της οικονομικής απόδοσης. Δεν μπορούν, ούτε και θέλουν όλοι να μένουν στον εκατοστό εξηκοστό όροφο ενός ουρανοξύστη. Και φυσικά δεν έχει νόημα ένα κτίριο το οποίο ούτε πωλείται, ούτε ενοικιάζεται…»

Pigi:  Deutche Welle
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου