"Πρόγευση" Ευρωπαϊκής παρέμβασης 29.01.2010
Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας άφησε την Παρασκευή ανοιχτό ο Χοακίν Αλμούνια.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος συναντήθηκε με τον έλληνα πρωθυπουργό, μπορεί να διέψευσε τις φήμες περί μυστικού σχεδίου δράσης, ανακοίνωσε ωστόσο ότι η Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της.
Ο κ. Αλμούνια απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, σημειώνοντας ότι όταν μια χώρα ανήκει στην Ευρωζώνη, η πιθανότητα να πάρει βοήθεια, όταν οι προσπάθειες προσαρμογής εφαρμόζονται, όπως είναι και η περίπτωση της Ελλάδας, είναι πολύ μεγαλύτερες, από ό,τι να ήταν έξω από την Ευρωζώνη.
Διευκρίνισε αλλά δεν διέψευσε
Δηλώσεις για το ενδεχόμενο έκτακτης ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα έκανε από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Δεν έχουμε γνώση εάν διεξάγονται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάθεση έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα" ανέφερε ο έλληνας υπουργός.
Μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Bloomberg υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Ωστόσο όπως είπε εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα.
Δήλωση Παπανδρέου για οικονομία
Πάντως, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν η Ελλάδα δεν ζητάει επιπλέον χρήματα από την ΕΕ.
"Παίρνουμε χρήματα από τα δομικά κεφάλαια τα οποία έχουν ήδη πιστωθεί για τη χώρα μας και θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας μας. Λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης μερικές ημέρες πριν, όταν ζητήσαμε δάνειο από την αγορά, το οποίο προσημειώθηκε έως και 5 φορές πάνω από το ποσό που ζητήσαμε" αναφέρει.
Ερωτηθείς για το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης επισημαίνει ότι "το σχέδιο είναι ξεκάθαρο, επεξεργάσιμο, με πολλά δομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβουμε για να μειώσουμε τον προϋπολογισμό μας. Ο στόχος μας είναι να είμαστε κάτω του 3% έως το 2012, δηλαδή κάτω του βασικού κριτηρίου για τα ελλείμματα, και αυτή τη χρονιά, να έχουμε μείωση των ελλειμμάτων μας ύψους 4%".
"Θέλουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν τα μέτρα ώστε η περίοδος αυτή που (η Ελλάδα) δεν χαίρει αξιοπιστίας από τις αγορές, να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. (...) Έχω λάβει προσωπικά εντολή αλλαγής από τον Ελληνικό λαό, ο οποίος και πιστεύει, ότι είμαστε αποφασισμένοι. Και πράγματι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
"Το ΔΝΤ θα συνδράμει την Ελλάδα αν του ζητηθεί"
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, εάν εκείνη του το ζητούσε, τούτο όμως επί του παρόντος δεν είναι αναγκαίο, ανέφερε στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
"Εμείς, στο ΔΝΤ, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν μάς ζητείται κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι υποχρεωτικά αναγκαίο αυτό", δήλωσε ο κ. Στρος Καν απαντώντας σε δημοσιογραφικά ερωτήματα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Στο μέσον του Ιανουαρίου είχε επαναλάβει αυτήν τη δήλωση. "Νομίζω ότι, στο εσωτερικό της ευρωζώνης η αλληλεγγύη μπορεί να παίξει επαρκώς ρόλο για να διακανονιστεί κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος πάλι στην ελληνική περίπτωση, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε επίσης ότι, οι Έλληνες "έχουν να κάνουν πολλές προσπάθειες. Η χώρα τους βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση". Υπογράμμισε εξάλλου ότι "οι ευρωπαϊκές αρχές, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολούνται (με το θέμα αυτό). Είναι κάτι περίπλοκο. Είναι η πρώτη δοκιμασία του είδους για την ευρωζώνη, γι' αυτό και θα πρέπει να προσαρμόσει την στόχευσή της...Όμως, νομίζω ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν", πρόσθεσε.
Συνέντευξη Αλογοσκούφη στο BBC
Στα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο BBC. "Είμαι αρκετά σίγουρος ότι αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το πρόγραμμα της θα ξεφύγει από την κρίση και τις διεθνείς επικρίσεις" δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης. "Αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα, αν οι κυβερνήσεις λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το χρέος" σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι η μείωση του ελληνικού ελλείμματος θα έχει πολιτικό κόστος αλλά είναι δυνατή.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το πρόβλημα με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων ήταν μεγάλο από το 2004, εστιάζοντας το κυρίως στα στοιχεία των νοσοκομείων και των Δήμων.
Γ. Προβόπουλος: Αισιοδοξία για τολμηρά μέτρα
Την ελπίδα ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου