Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

'Eκθεση των αρχαίων Ελληνικών μουσικών οργάνων

Λόγω του συνεχούς και μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού, παρατείνεται και συγχρόνως μεταφέρεται στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στην αίθουσα εκθέσεων του Λάτσειου δημοτικού μεγάρου, η έκθεση των αρχαίων Ελληνικών μουσικών οργάνων, του Κώστα Κοτσανά. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και θα διαρκέσει από 11-1-10 έως 29-1-10 τα πρωινά από τις 9 έως τις 2 για ομαδικές ξεναγήσεις σχολείων κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 694 2420157, και τα απογεύματα από τις 7.30 έως τις 8.30 (εκτός Κυριακής) για το λοιπό κοινό παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αγγίξουν και να ακούσουν αυθεντικούς αρχαιοελληνικούς ήχους από τα μουσικά όργανα.
Η έκθεση περιλαμβάνει σαράντα δύο αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα ξαναζωντανεύουν στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο, κατασκευασμένα από τον Κώστα Κοτσανά. Τα όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και η κατασκευή τους βασίζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. Πρόκειται για την πληρέστερη έκθεση του είδους της. Μερικά από τα εκθέματά της είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν. Η λύρα του Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου. Η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο με εξισορροπητικά βάρη, έκκεντρα περιστρεφόμενες προεξοχές τεζαρίσματος και χαλάρωσης των χορδών, ελαστικό υποστηρικτικό μηχανισμό για κυματιστό ήχο και μια ρυθμιζόμενη γέφυρα αλλαγής των μουσικών φθόγγων. Η πανδούρα, ο πρόγονος όλων των σύγχρονων εγχόρδων με τάστα (όπως το λαούτο, το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, κ.ά.) Η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφώς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά. συμπληρώνουν τα έγχορδα αρχαιοελληνικά όργανα. Ο αυλός, ο δίαυλος, ο άσκαυλος, η σύριγξ του Πανός, η σάλπιγξ, το τύμπανο και το ρόπτρο, τα κύμβαλα, τα κρόταλα, το σείστρο, το κρουπέζιο, η ψιθύρα και το χαλκεόφωνο είναι μερικά από τα πνευστά και κρουστά . Τέλος η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, δεσπόζει στο τέλος της έκθεσης, από την οποία οι επισκέπτες μπορεί να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το μοναδικό πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο.
Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Σάκης Καλογερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου