Εκπρόσωποι της Κομισιόν, συνοδευόμενοι από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα έρθουν στην Αθήνα στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή στις αρχές της επομένης, για να ελέγξουν δια ζώσης την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης δήλωσε την Τρίτη ο νέος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσω μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, όπως επεσήμανε χθες το Συμβούλιο Eurogroup, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων, όσο και για μείωση των εξόδων. «Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας». «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το Συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος». Ωστόσο, ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας προθεσμία ως τα τέλη του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα το Ecofin ζητά - όπως περιλαμβάνεται και στο ίδιο το πρόγραμμα που κατέθεσε η Ελλάδα - τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος για το 2010.
«Επιθετική επικοινωνιακή πολιτική»
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα, θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η αρνητική ερμηνεία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση οφείλονται και στην έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη απέναντι στο χρόνο, προκειμένου να πείσει ότι αυτά που λέει δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου.
Σε ό,τι αφορά την επιμονή της ΕΚΤ να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και τόνισε ότι η θέση που τηρεί ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος.
Μέτρα με αυστηρά χρονοδριαγράμματα
- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου. Οι τρεις αυτοί μήνες είναι το διάστημα το οποίο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.
- Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010, και
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο ζητά από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, επισημαίνεται ακόμη ότι στο βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.
Καταλήγοντας το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να εκπονήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν ένα θαρραλέο και συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα που να καλύπτουν τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές αγαθών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης.
Επαφές Παπανδρέου στη Μόσχα
«Ισχυρότερη πολιτικά και οικονομικά θα βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη φάση που διανύει» δήλωσε από τη Μόσχα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως η κρίση είναι ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.
Να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα συνέστησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο
Με σημαντικές απώλειες, αν και μικρότερες από αυτές που καταγράφονταν ενδοσυνεδριακά, έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.866,87 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 1,71 %, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση έφθαναν μέχρι και 3,54%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 167,060 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου