Συμπληρωματικά μέτρα για ακόμη μια φορά ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν τη Δευτέρα (15/2), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην προσκόλληση στα μέτρα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο Όλι Ρεν επανέλαβε την απαίτηση της ΕΕ για επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνηση για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αφού ο στόχος είναι «η μείωση του ελλείμματος κατά 4% μέχρι το τέλος του 2010».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε πως με τη δήλωση στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός από όλους τους παράγοντες - ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή – με στόχο την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Αρνήθηκε βέβαια να σχολιάσει τις κατηγορίες της επόμενης ημέρας από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ενώ υποστήριξε σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί δοσοληψιών της Goldman Sachs με το ελληνικό δημόσιο πως τίποτα δεν είναι παράνομο, με την προϋπόθεση ότι είναι οι δοσοληψίες αυτές είναι συμβατές με το επιτόκιο της διεθνούς αγοράς.
«Θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα»
Παράλληλα με τον Όλι Ρεν, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δική του συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα σταθερότητας θα τηρηθεί κατά γράμμα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα και να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του κράτους.
Ρίχνοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός τόνισε πως η μείωση του ελλείμματος κατά 4% μέχρι το 2010 είναι φιλόδοξος στόχος, όμως στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, αναφερόμενος στο κείμενο στήριξης των 27 αρχηγών κρατών της ΕΕ.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, ωστόσο είπε ότι αυτό που είναι τώρα αναγκαίο είναι η εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης των τριών (ΕΚΤ,ΔΝΤ,ΕΕ) προκειμένου να είναι έτοιμος να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Goldman Sachs σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την εποχή εκείνη όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Eurostat η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων, κάτι όμως που δεν ισχύει πια από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομα.
Πηγή: cosmo.gr, Άγγελος Ανδρέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου