Είπε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης:
Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι αντιδρούν στην ιδέα της άμεσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ένας από τους πιθανούς τοποτηρητές για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, ο γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να φανταστεί τις οικονομικές επιπτώσεις που θα πρέπει να υποστεί στο άμεσο μέλλον.
Το, προ ημερών, φαινόμενο ότι για ακόμη μια φορά παρέλυσε η Ελλάδα λόγω απεργιών δεν είναι πρωτόγνωρο για τους Ευρωπαίους. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες. Για αυτούς, το συγκεκριμένο φαινόμενο φανερώνει μια διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού, σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με το ελληνικό κράτος. Αυτήν τη φορά όμως δεν έδειξαν απολύτως καμία κατανόηση για τις απεργίες. Πλήθος ειρωνικών και υποτιμητικών σχολίων στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ κατέδειξαν απλώς ότι οι Ευρωπαίοι αυτήν τη φορά δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν οποιαδήποτε ανοχή προς την Ελλάδα. Δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προβλήματα παραγωγικών τάξεων της Ελλάδας και έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός στο σύνολό του δεν έχει συνειδητοποιήσει ή δεν θέλει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.
“Όπως επίσης δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς αυτό σημαίνει για τον κάθε πολίτη προσωπικά. Ίσως γιατί ακόμη δεν μπορούν να φανταστούν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα πρέπει να υποστούν στο άμεσο μέλλον”, δήλωσε στη “Μ” ο, ελληνικής καταγωγής, γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε προ εβδομάδων στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα προβλήματα της Ελλάδας, είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συστημική διαφθορά σε πέντε επίπεδα. Η δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού περί συστημικής διαφθοράς είναι μια απόδειξη για τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα γνωρίζει το κεντρικό πρόβλημά της. Η ευρωπαϊκή λογική λέει ότι, όταν γνωρίζεις το πρόβλημα, πρέπει και να το αντιμετωπίσεις. Το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρούν με ορθολογικό τρόπο, παραμένει για αυτούς ένα αίνιγμα.
“Αυτό πρέπει να τους το πούμε εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόλυτη σαφήνεια”, λέει ο κ. Χατζημαρκάκης και συνεχίζει: “Οι Ελληνίδες και Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι έχει δημιουργηθεί μια άλλη συγκυρία πια. Mε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχουμε μια καινούργια κατάσταση, όπου πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια δημοσιονομική πειθαρχία”.
Για τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ
Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα και αυτήν τη φορά προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της. Η λύση δε της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα φαντάζει για πολλούς ευρωπαίους πολίτες ως μια ανώδυνη και ελκυστική λύση. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης δεν συμφωνεί με αυτήν τη λύση: “Ούτε μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ούτε και να την αποπέμψουμε από τους κόλπους της Ε.Ε. Έχουμε πια μια κοινή μοίρα. Μπορεί μεν η Ελλάδα να αποτελεί μόνο το 3% της οικονομικής δύναμης της Ε.Ε., όμως αυτό το μικρό ποσοστό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από τους ευρωπαίους εταίρους αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς και μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Εάν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αυτό θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία”.
Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι αντιδρούν ακόμη στην ιδέα της άμεσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, και ψάχνουν να βρουν μιαν άλλη λύση. Για αυτούς το πρόβλημα είναι η διαφθορά στην Ελλάδα και η διαχρονική ανικανότητα του ελληνικού κράτους να καταφέρνει να αυξάνει αποτελεσματικά τα έσοδά του από όλους τους διαθέσιμους πόρους. Δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση το ελληνικό πρόβλημα να γίνει και δικό τους. Ούτε επίσης είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τον ελληνικό “παρεοκρατικό καπιταλισμό”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν ορισμένοι τη ελληνική οικονομία με τα σημερινά χαρακτηριστικά της. Αναγνωρίζουν όμως ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα κατάσταση, τότε το όραμα του ευρώ μπορεί και να μετατραπεί σε εφιάλτης με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τις χώρες της ευρωζώνης. Επιθυμούν να δουν την Ε.Ε. να γίνεται πιο αυστηρή απέναντι στην Ελλάδα.
Ο “αυστηρός δάσκαλος” και τα οφέλη
Το ερώτημα που τίθεται στους κόλπους της Ε.Ε. είναι πώς θα μπορέσει να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ο “αυστηρός δάσκαλος” της Ελλάδας. Μια εικόνα μάς δίνει ο κ. Χατζημαρκάκης: “Αυτόν το ρόλο θα τον αναλάβει μάλλον ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρέν. Δεν θα είναι μόνο υπεύθυνος για την τήρηση του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος, αλλά και για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων. Δεν είναι όμως μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του κ. Ρεν, αλλά και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ, ο πρόεδρος του ΕΚΟΦΙΝ, του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Εξάλλου, ο κ. Γιούγκερ έχει δηλώσει ότι η επίβλεψη θα είναι ακριβής. Ίσως αυτό να βοηθούσε και την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα την απαλλάξει από διάφορα βαρίδια και ενδοιασμούς, βοηθώντας την παράλληλα στην προσπάθεια αλλαγής της επικρατούσας νοοτροπίας”.
Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου