Η ελληνική οικονομία βουλιάζει ακόμη περισσότερο μέσα στην ύφεση. Τα μέτρα, που χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης αποδέχεται η κυβέρνηση, επιδεινώνουν την κρίση. Και η κυβέρνηση διαψεύδεται κάθε μέρα.
Καλλιέργησε προσδοκίες ότι στο Ecofin, την περασμένη Τετάρτη, θα έπαιρνε συγκεκριμένο οικονομικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αιφνιδιάστηκε όμως καθώς της ζητήθηκαν νέα σκληρά μέτρα, τα οποία φάνηκε πρόθυμη να υλοποιήσει, χωρίς μάλιστα σοβαρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα. Δεν πρόκειται για απειρία και κακούς χειρισμούς του υπουργού Οικονομίας. Πρόκειται για έλλειψη στρατηγικής και τακτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κυβερνητική φημολογία, προ καιρού, για αναζήτηση πιστωτών στην Κίνα και, αυτές τις μέρες, η διοχετευόμενη από το Μαξίμου άποψη ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. Πρόκειται για πολιτικά παιδαριώδεις κινήσεις, καθώς το μείζον θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας τίθεται υπό... διαπραγμάτευση!
Δεν γνωρίζουν οι φωστήρες στο Μαξίμου ότι η περίφημη "τεχνογνωσία ΔΝΤ" είναι λατινοαμερικανικής και ασιατικής εφαρμογής; Δεν γνωρίζουν ότι στο ΔΝΤ δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά μόνο επιβολή όρων; Δεν γνωρίζουν ότι στην περίπτωση αυτή ανοίγουν την κερκόπορτα του ευρώ στον αμερικανικό παράγοντα και αναμενόμενο είναι να προκαλέσουν την οργισμένη αντίδραση των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που συμβαίνει να είναι και οι κύριοι πιστωτές μας; Πρόκειται, άραγε, για ρητορική που υπακούει στην και άλλοτε διαπιστωμένη αμερικανική προδιάθεση του πρωθυπουργού;
Στις παιδαριώδεις πολιτικά κινήσεις προστίθεται και η αιφνίδια σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Δείχνει σαν να μη θέλει την εκ δεξιών συναίνεση, καταφεύγοντας στη γνωστή υποκριτική "συμφωνούμε στην πολιτική, αλλά το παίζουμε διαφορετικοί". Το σίγουρο όμως είναι ότι η απόπειρα αναστήλωσης του δικομματικού καυγά εμποδίζει προκαταβολικά τους σχεδιασμούς για κυβερνητικά σχήματα ευρείας συναίνεσης, που επανέρχονται στο προσκήνιο μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές. Πρόκειται για σχέδια που αμφισβητούν τις ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Είναι προφανές ότι, ενόσω μπαίνουμε στη μακρόχρονη ύφεση, η οικονομική κρίση θα ανακαλεί την πολιτική κρίση. Και το κουβάρι θα μπλέκεται περισσότερο. Μέσα σ' αυτό το επικίνδυνο περιβάλλον, η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, όπως σηματοδοτείται και με την πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, αποτελεί αντίβαρο για προοδευτικές εξελίξεις και θετική προοπτική ενίσχυσης των αντιστάσεων των εργαζομένων και των πολιτών.
Πηγή: AVGI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου