Την άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης σε 2.000 σπίτια που έχουν χτιστεί παράνομα πάνω στο κύμα ζητεί ο κ. Λ. Ρακιντζής
Μονώροφα και διώροφα κτίρια, στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Πολλά με φαγωμένους από την αρμύρα και τα κύματα τοίχους ή με κατεστραμμένα ολόκληρα τμήματά τους. Κολόνες της ΔΕΗ που βρέχονται από τη θάλασσα, διάσπαρτα απομεινάρια, τούβλα και πλίνθοι από παλιές κατεδαφίσεις. Η εικόνα είναι από το ελληνικό κακέκτυπο της (επίσης υπό κατεδάφιση) ισπανικής «Costa del Sol» στην Ηλεία. Τον ατέλειωτο αυθαίρετο οικισμό που επί δεκαετίες πνίγει ολόκληρα χιλιόμετρα παραλίας.
Πριν από δεκαπέντε ημέρες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ζήτησε, με επίσημο έγγραφό του, την άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των περίπου 2.000 αυθαίρετων κτισμάτων, που χρονολογείται στις περισσότερες περιπτώσεις από το 1993. Η εντολή του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στη Νομαρχία Ηλείας και συνάντησε την έντονη αντίδραση των συλλόγων οικιστών της παράλιας ζώνης, αλλά και του ίδιου του νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπου Καφύρα. Σε δημόσια συζήτηση, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Νομαρχίας, ο κ. Καφύρας δήλωσε, καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ότι «ο νομάρχης Ηλείας δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ μια τέτοια απόφαση».
Η στάση του νομάρχη Ηλείας έχει ικανοποιήσει, όπως είναι φυσικό, τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που διεκδικούν πλέον την πλήρη θεσμική κατοχύρωσή τους. Στην ίδια συνάντηση τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων οικιστών Σπιάντζας και Καβουρίου κκ. Κώστας Αθανασόπουλος και Δημήτρης Μιχόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παραμένουμε όμηροι εκθέσεων και αιτημάτων του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, 17 ολόκληρα χρόνια μετά την ηλεκτροδότηση». Σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της Νομαρχίας, πάντως, αν και εμφανίζεται ότι στους παράλιους αυθαίρετους οικισμούς διαμένουν 10.000 άνθρωποι, στην πραγματικότητα κάτι λιγότερο από το 20% χρησιμοποιεί ή δηλώνει αυτά τα οικήματα ως πρώτη κατοικία, ενώ τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιούνται ως παραθεριστικά οικήματα είτε, κατά τους θερινούς μήνες, μετατρέπονται σε υπαίθρια μπαρ και καφετέριες.
Η παροχή ρεύματος στα αυθαίρετα είχε προκριθεί ως σολομώντειος λύση την επαύριο των καταστρεπτικών σεισμών του Μαρτίου 1993, στον Πύργο και στις όμορες περιοχές, προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά όσοι σεισμόπληκτοι διέθεταν αυθαίρετο. Ετσι, με απόφαση του τότε υπουργού Βιομηχανίας κ. Βασίλη Κοντογιαννόπουλου , ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον νομό, εκδόθηκε απόφαση ηλεκτροδότησης με μια απλή δήλωση και ένα έγγραφο εκτίμησης καταλληλότητας του πληγέντος κτιρίου στα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ.
Η απόφαση είχε κατ΄ αρχάς ισχύ διετούς διάρκειας. Αλλά στα τρία χρόνια που ακολούθησαν (1993, 1994, 1995) ηλεκτροδοτήθηκαν περισσότερα από 1.600 αυθαίρετα. Το 1996 με απόφαση του τότε νομάρχη κ. Θανάση Ράλλη δόθηκε χρονική παράταση ηλεκτροδότησης ενός έτους. Ως σήμερα δεν έχει υπάρξει νεότερη απόφαση είτε παράτασης είτε διακοπής, στα 14 χρόνια όμως που έχουν μεσολαβήσει έχουν ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον 400 ακόμη αυθαίρετα. Κατεδαφίσεις έχουν επιχειρηθεί ως σήμερα μόνον δύο φορές, το 1986 στο Σαμικό και στον Καϊάφα της Ζαχάρως και το 2008 στο Επιτάλιο, στη Ζαχάρω και στο Παλούκι Αμαλιάδος.
Πηγή: Το Βήμα 21, Φεβρ., 2010, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου