«Ναι» στη διαβούλευση για το σχέδιο «Καλλικράτης» με διάλογο και εξάμηνη προθεσμία για εθελούσιες συνενώσεις λέει, με ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σε έκτακτη συνεδρίασή του για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Νωρίτερα σε συζήτηση που έγινε παρουσία εκπροσώπων της νομαρχίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων της πόλης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε τη δημοσιοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας και τόνισε ότι για να πετύχει μια διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να διεξαχθεί ένας διάλογος χωρίς χρονική πίεση, να διασφαλιστεί η μεταφορά εξουσιών στον β' βαθμό αυτοδιοίκησης, να εφαρμοστεί η μητροπολιτική διακυβέρνηση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα και να στηριχτεί οικονομικά το όλο εγχείρημα.
«Σήμερα δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενοι να συμφωνήσουν στην ανάγκη για μια ποιοτική και όχι αριθμητική μεταρρύθμιση. Ζήτησε τέλος να ανακοινωθούν ταχύτατα οι νέες αρμοδιότητες ώστε να γίνει κοστολόγησή τους και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.
Υπέρ του «Καλλικράτη» τάχθηκαν ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος εκ μέρους της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη. Κατά του σχεδίου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση τάχθηκε από την παράταξη του ΚΚΕ ο Αγάπιος Σαχίνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται να μεταλλάξει την τοπική αυτοδιοίκηση σε ανώνυμη εταιρεία. Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης χαρακτήρισε τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης ως επιλεκτική συρραφή της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζήτησε να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση. Για ασαφές πλαίσιο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΛΑΟΣ, Θωμάς Ακριβόπουλος.
Πηγή: Kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου