Από την επίτευξη του στόχου μείωσης των ελλειμμάτων της κατά τέσσερις μονάδες
Την Τρίτη συνεδριάζει το Ecofin, το οποίο θα υιοθετήσει τη σύσταση της Κομισιον για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας
Περαιτέρω μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου καυσίμων, αύξηση των ειδικών φόρων στα αυτοκίνητα και στα είδη πολυτελείας, προτείνουν μεταξύ άλλων στη χώρα μας, τα κοινοτικά όργανα για την εξυγίανση της οικονομίας.
Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μόνη της να υιοθετήσει όλα ή μερικά από τα μέτρα.
Η Ελλάδα συμφώνησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, τον Μάρτιο, αν αποκλίνει της πορείας της για την επίτευξη του στόχου μείωσης των ελλειμμάτων της κατά τέσσερις μονάδες.
"Η κοινότητα δεν πρόκειται επ' ουδενί λόγο να αφήσει τον ελληνικό λαό στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αλλαγών", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την Τρίτη συνεδριάζει το Ecofin, το οποίο θα υιοθετήσει τη σύσταση της Κομισιον για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Εξηγήσεις για τις συμφωνίες με τη Goldman Sachs
Το κλίμα της συνεδρίασης του Eurogroup επιτείνει και το δημοσίευμα των New York Times για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της Goldman Sachs, με στόχο να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή ήδη ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων, τα οποία την εποχή εκείνη ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Eurostat, "κάτι όμως που δεν ισχύει πια από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομα".
Από την πλευρά του, ο Λάντον Τόμας Τζούνιορ, ο δημοσιογράφος των New York Times, που αποκάλυψε τις συναλλαγές μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της Wall Street, χαρακτήρισε "νόμιμα αλλά αμφιλεγόμενα" τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα της Goldman Sachs, με τα οποία η Ελλάδα απέκρυψε χρέη της την περίοδο πριν και μετά την ένταξη στην ευρωζώνη.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος τόνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα εσκεμμένα χρησιμοποίησε τη βοήθεια της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για να φανεί ότι πληροί τα αυστηρά κριτήρια της ευρωζώνης.
Όπως αποκάλυψε, η αμοιβή της τράπεζας για τη συμφωνία του 2001 ήταν 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η τράπεζα θα λάμβανε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από την ελληνική κυβέρνηση, για μια συναλλαγή που τελικά δεν προχώρησε.
Κατά την εκτίμηση του κ. Τόμας, η συμφωνία του Νοεμβρίου δεν ολοκληρώθηκε, παρά την κάθοδο στην Αθήνα του επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, λόγω των θορύβων που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις πρακτικές της Goldman Sachs. Τέλος, ο αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει τους τόκους που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους New York Times προέβλεπε την παραχώρηση εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια και τη λειτουργία του αεροδρομίου.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου