ΑΘΗΝΑ. Στενάχωρο θα είναι φέτος το Πάσχα για την πλειοψηφία των Ελλήνων, καθώς η οικονομική κατάσταση, ακόμη και αν δεν τους έχει πλήξει όλους, τους έχει πάντως φοβίσει. Οι επιπτώσεις είναι αισθητές στην ψυχολογία του μέσου Ελληνα με αυτά που ακούει ή βιώνει και έτσι μειωμένη εμφανίζεται τόσο η πασχαλινή μετακίνηση, όσο και η αγοραστική κίνηση. Είτε αυτή αφορά στην αγορά του αρνιού, είτε στα εποχιακά είδη.
Πάντως, ο πολύ καλός καιρός για την εποχή, αναμένεται να ευνοήσει τη μαζική έξοδο των εκδρομέων με τα αυτοκίνητα, που ξεκινάει παραδοσιακά Μεγάλη Πέμπτη.
Στα επιτόπια ρεπορτάζ του «Ε.Κ.» διαπιστώθηκε πεσμένη κίνηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, τόσο στη Βαρβάκειο Αγορά, όσο και στα εμπορικά καταστήματα της οδού Ερμού.
Παράλληλα, στα ερωτήματα της εφημερίδας μας τόσο στην «Aegean Airlines», όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), η απάντηση ήταν ίδια: Η πασχαλινή κίνηση είναι μειωμένη.
Ειδικότερα:
Ώρα 17:00, Μεγάλη Τρίτη και η Βαρβάκειος Αγορά, στο κέντρο της Αθήνα, είναι σχεδόν άδεια. Δεν είναι ασυνήθιστο. Και λόγω ώρας και λόγω ημέρας. Είναι σχεδόν έθιμο η μεγάλη πλειοψηφία των Αθηναίων να επισκέπτεται την αγορά τις τελευταίες δύο ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για να έχουν πέσει οι τιμές.
Αισιόδοξος, πάντως, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης. Οπως είπε, «οι Ελληνες είναι ένας λαός αισιόδοξος, υπάρχουν χρήματα, αυτή η εικόνα η οποία έχει βγει προς τα έξω είναι ψεύτικη. Ναι μεν το επίσημο κράτος μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να δανειστεί, αλλά και ο τελευταίος Ελληνας είχε μαύρα (χρήματα) οπότε μπορεί να την βγάλει. Τώρα από την άλλη έρχεται και το κόψιμο των μισθών στο Δημόσιο και θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν να δουλεύουν για να αμείβονται. Το κράτος έχει φτάσει στο σημείο να μην ξέρει πόσους έχει και πόσους πληρώνει».
Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης παραδέχθηκε ότι «η αγορά ναι μεν έχει χάσει κόσμο, γιατί η αγοραστική αξία έχει ελαττωθεί, αλλά ο Ελληνας και το Πάσχα του θα κάνει και ακόμα και στο τελευταίο σπίτι θα μπει αρνί. Μπορεί να μην είναι το αρνί των 10 κιλών, αλλά 7 κιλά θα μπει, κι αυτοί που είναι 3 άτομα 3-4 θα αγοράσουν και έτσι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τη στιγμή που πραγματοποιείται ο δανεισμός της Ελλάδας».
Ως προς τις τιμές, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών της Βαρβακείου τονίζει ότι είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι «και μπορώ να σας πω με τάσεις αυξητικές δηλαδή περίπου 0,50 σεντς πάνω. Γι' αυτό συνέβαλε το ότι έχουμε το Πάσχα των Καθολικών και των ορθόδοξων ταυτόχρονα. Ετσι 'τραβάνε' (ποσότητες αρνιού) πολύ οι Ιταλοί, τώρα έχουνε μπει στο παιχνίδι και οι Γάλλοι, οπότε καταλαβαίνετε πως αυτός είναι ο λόγος, διαφορετικά θα είχαμε τα ίδια επίπεδα με πέρυσι».
Τέλος, ο κ. Τσιρώνης δεν θεωρεί ότι λόγω κόστους ο Ελληνας θα αντικαταστήσει το αρνί με κάτι άλλο. Κατηγορηματικά αποφαίνεται πως «το Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και στο τελευταίο σπίτι και αυτοί ακόμα που τον υπόλοιπο χρόνο δεν τρώνε αρνί, θα βάλλουνε αρνί στο σπίτι τους. Ο Ελληνας κρατάει τα ήθη και τα έθιμα και όπως ξέρετε είναι και λίγο ζαμανφούτης, οπότε λέει 'βάλτε λίγο αρνί να φάμε και τα λέμε’».
Αλλος κρεοπώλης ερωτηθείς για την άδεια από κόσμο Βαρβάκειο, ανέφερε ότι «θα υπάρξει κίνηση τις 2 τελευταίες ημέρες του Πάσχα (Παρασκευή, Σάββατο), τις υπόλοιπες ημέρες τίποτα».
Οσο για τις τιμές, είναι ειλικρινής: «Aν ρίξουν οι άλλοι τις τιμές, θα τις ρίξουμε κι εμείς. Λύση είναι να ξενιτευτούμε όλοι».
Αντίθετα, άλλος συνάδελφός του, πάντα μέσα στη Βαρβάκειο, μας λέει πως «μέχρι στιγμής όλα είναι κανονικά, οι τιμές κανονικές και είναι ήδη χαμηλές, δεν θα τις ρίξουμε κι άλλο».
Μία περαστική, η κ. Δέσποινα, μας επιβεβαίωσε πάντως ότι η αγορά είναι καλή αφού παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, μας επισημαίνει ότι φέτος «θα προσέξω περισσότερο τι θα αγοράσω. 550 ευρώ σύνταξη τι να αγοράσω; Αρνί έχω ήδη αγοράσει αλλά από το σούπερ μάρκετ που κόστιζε 6,90».
Ενας άλλος περαστικός από τη Βαρβάκειο, ο κ. Γιώργος, μας είπε πως «αρνί θα αγοράσω και φέτος αλλά η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Εχουν τελειώσει τα λόγια και αρχίζουν οι ύβρεις»!
Ρωτήσαμε όμως και έναν Αμερικανό τουρίστα που χάζευε στην αγορά. «Οι τιμές φαίνονται πολύ υψηλές, αλλά δεν είναι και καταστροφή, οι παλιές γενιές τα έκαναν χάλια, αλλά οι νέοι προσπαθούν ν’ αλλάξουν την κατάσταση. Αυτά μαθαίνουμε εμείς για εσάς στην Αμερική», μας είπε χαμογελώντας.
Αντίθετα, στο κρεοπωλείο της Νέας Μάκρης «Ο Λόγος», αργά το απόγευμα η κίνηση ήταν αυξημένη. Οι πελάτες περίμεναν να πάρουν τις παραγγελίες τους. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ήταν αισιόδοξος: «Βάσει των 27 χρόνων εμπειρίας μου διακρίνω πως είμαστε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 5% κάτω ή στο ίδιο επίπεδο. Υπολογίζω και το ότι ο Ελληνας είναι της τελευταίας στιγμής, άρα θα έχουμε την αναμενόμενη και πρέπουσα κίνηση».
Για το επίπεδο των φετινών τιμών, που διαφέρουν από αυτές στη Βαρβάκειο, μας είπε ότι «εμείς οι συνοικιακοί κρεοπώληδες έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε τις τιμές στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, συμμεριζόμενοι το πρόβλημα της χώρας μας. Ο κόσμος και οι πελάτες μου εμμένουν στην παράδοση και είναι πιστοί στο αρνί και πρέπει να ανταποκριθούμε».
Κόστος πασχαλινού τραπεζιού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) από τιμοληψία που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Τρίτη διαπίστωσε και φέτος μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές και το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές «προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά».
Το ΚΕΠΚΑ υπολογίζει ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι, για 8-10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει από 85,97 ευρώ έως 157,51 ευρώ. Δηλαδή, από -0,33% έως +2,29, σε σχέση με πέρυσι.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη διαμόρφωση των τιμών. Παρ' όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, εμείς διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, σιγά-σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης», σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.
Εμπορική κίνηση
Σε πιο φθηνές λύσεις και στην αγορά των απολύτως απαραίτητων στρέφονται φέτος οι καταναλωτές, την ώρα που οι έμποροι κάνουν ήδη λόγο για πτώση του τζίρου σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς ακόμα και τα παραδοσιακά δώρα για τα βαφτιστήρια περιορίζονται αισθητά. Για να προσελκύσουν καταναλωτές οι καταστηματάρχες χαρίζοντας την αύξηση του ΦΠΑ κάνουν εκπτώσεις υπό τη μορφή προσφορών τόσο στα πασχαλινά είδη, όσο και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα ηλεκτρονικά και τα έπιπλα. Οι καταναλωτές κάνουν ήδη διερευνητικές βόλτες στην αγορά, αλλά φέτος κυνηγούν πλέον το φθηνό.
Ετσι, οι έμποροι είναι απαισιόδοξοι ότι και η περίοδος του Πάσχα δεν θα τους δώσει ανάσα, όπως δεν τους έδωσε και η χριστουγεννιάτικη.
Oπως μας είπε η κ. Κωνσταντίνα, ιδιοκτήτρια καταστήματος εποχικών δώρων, στην οδό Ερμού, «υπάρχει κάποια κίνηση αλλά όχι η αναμενόμενη. Είναι η καθιερωμένη πασχαλιάτικη κίνηση γιατί οι νονοί αγοράζουν για τα βαφτιστήρια τους».
Επισήμανε ακόμη ότι οι τιμές έχουν κρατηθεί όσο το δυνατό χαμηλότερα. «Οι τιμές στις λαμπάδες μας κυμαίνονται από 1,50 έως 24. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες χειροποίητες και «σε τιμές που σε άλλα μαγαζιά είναι και τριπλάσιες», δήλωσε.
Σε ένα αντίστοιχο κατάστημα, στην οδό Αγίου Μάρκου, στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, ο ιδιοκτήτης κ. Σπύρος μάς είπε ότι η κίνηση είναι «πολύ πεσμένη σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές. Παρά το γεγονός ότι έχουμε εξ αρχής πολύ καλές τιμές. Πάντα σε συνεργασία με τους προμηθευτές προσπαθούμε να πιέσουμε τις τιμές όσο γίνεται πιο κάτω. Για να έχει και ο πελάτης την δυνατότητα να ψωνίσει».
Μία πελάτισσα είχε πάντως αντίθετη γνώμη: «Πολύ ακριβές οι τιμές απλησίαστες, σε σύγκριση με πέρυσι είναι πολύ αυξημένες. Και βεβαίως θα προσέξω πολύ περισσότερο τι θα αγοράσω φέτος».
Αντίθετα, μία άλλη πελάτισσα δήλωσε πως βλέπει τις τιμές «αρκετά καλές, ίδιες με πέρυσι πρέπει να είναι. Λόγω οικονομικής κρίσης θα προσέξω, όμως, περισσότερο ορισμένα είδη είναι λίγο ακριβά».
Μετακινήσεις
Η Τροχαία περιμένει αύξηση από σήμερα στις μετακίνησης με αυτοκίνητο, και παρά το γεγονός ότι η βενζίνη έχει φτάσει στα ύψη. Κι αυτό επειδή λόγω στενότητας οι Ελληνες εκδρομείς αποφεύγουν τα αεροπλάνα και τα πλοία.
Χαρακτηριστικά, διάφορα πρακτορεία στον Πειραιά δηλώνουν ότι τα πλοία δεν έχουν πληρότητα 100%, ενώ η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της «Aegean Airlines» μας είπε ότι «παρατηρείται ύφεση στις πτήσεις εσωτερικού» και πως γι' αυτό οι έκτακτες πτήσεις που παραδοσιακά κάθε Πάσχα προσθέτονταν, φέτος είναι πολύ λιγότερες.
Αντίθετα, είπε ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα είναι γεμάτες, ενώ από την Ελλάδα προς το εξωτερικό κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.
Η μειωμένη κίνηση φέτος, όπως είπε στον «Ε.Κ.», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) Σπύρος Γκίνης, οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στο γεγονός ότι το Πάσχα είναι πολύ νωρίς και δεν ανοίγουν πολλά ξενοδοχεία, επειδή δεν τους συμφέρει να το κάνουν για λίγες ημέρες. «Φοβούνται την κοιλιά μέχρι την έναρξη της θερινής σεζόν».
Όπως εκτιμά ο κ. Γκίνης η φετινή κίνηση θα είναι μειωμένη τις ημέρες του Πάσχα, ενώ για όλη την τουριστική σεζόν που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες δηλώνει πως «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα όταν είχε σημειωθεί πτώση 7%. Δηλαδή, αν έρθουν τα 13 περίπου εκατομμύρια των περσινών τουριστών».
Ο κ. Γκίνης πρόσθεσε πως είμαστε καθυστερημένοι στη διαφήμιση. «Πρέπει να τρέξουμε τώρα, αλλά και να ανασάνουν οι δρόμοι. Να ανασκουμπωθούμε όλοι, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να μη βάλουμε αυτογκόλ. Για να έρθει και φέτος ο τουρίστας», δήλωσε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας, Αρη Παπαδόπουλου και Ελένης Μπάνου