Με ψήφους 219 έναντι 212
Ιστορικής σημασίας η ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με ψήφους 219 έναντι 212 πέρασε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Barack Obama. Όλοι Ρεπουμπλικάνοι Βουλευτές (178) και 34 Δημοκρατικοί ψήφισαν εναντίον του νομοσχεδίου.Ήταν μία πολύ φορτική εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο γεμάτο αγορεύσεις υπέρ και εναντίον του νομοσχεδίου. Οι συνεδριάσεις σε κλειστές πόρτες έδιναν και έπαιρναν και από τα δύο τα κόμματα. Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και εναντίον του νομοσχεδίου φώναζαν διάφορα συνθήματα γύρω από το Καπιτώλιο. Όταν ήρθε η ώρα που οι βουλευτές μαζευόντουσαν για την τελευταία ψηφοφορία και αφού ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα πέρναγε ακουγόντουσαν τα εξής συνθήματα: "Doctors not dictators!" and "Liberty or death!"
Οι Δημοκρατικοί Βουλευτές που είναι πλειοψηφία δεν ήταν όλοι με το σχετικό νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία ήταν οριακή αφού για να περάσει το νομοσχέδιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απαιτούντο 216 ψήφοι και κάθε ψήφος μετρούσε
Πρόβλημα παρουσιάστηκε στο τι θα γίνει με τις αμβλώσεις όπου όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι και πολλοί Δημοκρατικοί δεν ήθελαν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Έγινε σχετική τροποποίηση όπου οι αμβλώσεις δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για να πληρώνει το κράτος.
Μέχρι αργά τη νύχτα και αφού το νομοσχέδιο είχε περάσει με 219-212 οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν να αναθεωρήσουν οι Δημοκρατικοί την ψήφο τους και να επαναφέρουν το νομοσχέδιο στην Επιτροπή για συζήτηση και είπαν ότι και οι Ρεπουμπλικάνοι θα το ψηφίσουν. Οι Δημοκρατικοί όμως είπαν ότι αυτό είναι μια ακόμα δικαιολογία για να μην περάσει το νομοσχέδιο και κωλυσιεργούν για να τραβήξουν το λαό εναντίον του νομοσχεδίου. Έγινε ψηφοφορία επ’ αυτού αλλά η τροποποίηση των Ρεπουμπλικάνων δεν πέρασε με ψήφους 231-200. (Σύνολο 432 βουλευτές –congressmen & congresswomen. Ένας απεβίωσε πρόσφατα και δεν έχει αντικατασταθεί).
Το νομοσχέδιο το οποίο έχει περάσει από την Γερουσία αλλά με τις τροποποιήσεις που έκανε το Κογκρέσο επανέρχεται στη Γερουσία όπου απαιτούνται 51 ψήφοι για να περάσει. Κάτι που είναι αναμενόμενο. Έτσι η Αμερική ακολουθά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα στην εθνική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Είναι μια προσωπική νίκη του Προέδρου Obama που εάν γίνει δεκτή από το λαό τον φέρνει φαβορί για επανεκλογή. Ο Αμερικάνικος λαός είναι χωρισμένος στους υπέρ και εναντίον του νομοσχεδίου της εθνικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γιατί είναι ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο που ο καθένας το μεταφράζει όπως νομίζει ή τον συμφέρει γιατί πράγματι είναι ογκώδες και με πολλές “ασάφειες”.
Και από τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά ο τρόπος είναι αυτός που τους χωρίζει.
Μετά όλες τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο και αφού είχε περάσει το νομοσχέδιο λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυκτα της Κυριακής 21 Μαρτίου, 2010 παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος Barack Obama όπου παρουσία του Αντιπροέδρου έκανε διάγγελμα στον Αμερικάνικο λαό για την ιστορικής σημασίας ψηφοφορία υπέρ του νομοσχεδίου. Τόσον ο Πρόεδρος Obama όσο και ο Αντιπρόεδρος Biden φαινόντουσαν πολύ κουρασμένοι από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις στα παρασκήνια.
Τώρα, είναι καλό ή όχι το νομοσχέδιο; Εδώ είναι η μεγάλη ερώτηση που για περίπου 100 χρόνια τόσο η Γερουσία όσο και το Κογκρέσο δεν μπόρεσαν ποτέ να το λύσουν μέχρι τώρα. Γεγονός είναι ότι εδώ και χρόνια τόσο οι ασφάλειες υγείας όσο και ο τρόπος του νοσηλευτικού συστήματος έχει τεθεί εκτός οικονομικής τροχιάς με αποτέλεσμα 34 εκατομμύρια Αμερικανών να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ κάθε χρόνο η τιμή για την αγορά ασφάλειας ανεβαίνει και πολλές παροχές των ασφαλειών περικόπτονται με αποτέλεσμα άτομα που δεν έχουν ασφάλεια και καταφεύγουν σε νοσοκομεία και γιατρούς να υποχρεώνουν το κρατικό σύστημα υγείας να πληρώνει εκ των υστέρων κάτι που στοιχίζει δισεκατομμύρια δεδομένου ότου πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία και στους γιατρούς έστω και εάν δεν έχουν ασφάλεια.
Λέγετε ότι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα γλυτώσει 134 δις τα επόμενα 10 χρόνια.
Με τη σκέψη ότι όλοι (Δημοκρατικοί & Ρεπουμπλικάνοι) θέλουν ένα σύστημα καλύτερο από το σημερινό αλλά ο καθένας το θέλει στα δικά του μέτρα και για το δικό τους λόγο συμφωνούμε ότι καλώς έγινε η αρχή. Στην πορεία κάποιες ατέλειες μπορούν να διορθωθούν.
Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου