«Στόχος της Ελλάδας είναι να μην κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
«Πετύχαμε μια σημαντική απόφαση και τώρα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε μια σημαντική μάχη, έχοντας στο πλευρό μας τον ελληνικό λαό, με στόχο τη δημιουργία μια ισχυρής Ελλάδας», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στην Ελλάδα», διαψεύδοντας παράλληλα φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα. Αναφερόμενος μάλιστα στο φορολογικό σημείωσε ότι δημιουργείται στέρεο έδαφος "και αυτό είναι κίνητρο και μήνυμα για τον ξένο επενδυτή, γιατί θα λειτουργούμε με κανόνες".
Ακόμα, είπε ότι η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία, εκτός των άλλων, γιατί είναι μια θετική ανταπόκριση στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. «Θυσίες που έγιναν για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας και δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο και , παρ’ όλο που έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε ήδη ανακτήσει κάποια από την αξιοπιστία μας, γεγονός που θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας.
«Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, και πλέον προχωράμε στις πολιτικές για τις οποίες μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για να μη ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη θέση που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες», τόνισε.
Είπε επίσης ότι ακόμα δεν έχουμε βγει από την κρίση, πρόσθεσε ωστόσο ότι «το να πάμε έξω καλά ήταν αποτέλεσμα να πάμε καλά μέσα, και όχι το αντίστροφο. Οι αποφάσεις που πήραμε, η βούλησή μας, η αξιοπιστία που διαμορφώσαμε μέσα στη χώρα ήταν αυτά που κατάφεραν να πείσουν έξω πως η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη και υπεύθυνη που αξίζει της υποστήριξης των εταίρων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών θα κατοχυρώσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης, καθώς με αυτήν εμπλουτίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δημιουργείται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική προστασία στην Ευρωζώνη και τη συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στον έκτακτο μηχανισμό παροχής βοήθειας, εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσει η χώρα μας, δήλωσε ωστόσο ότι η ύπαρξή του είναι η αξιόπιστη λύση που χρειάζεται η Ελλάδα απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να βρει την ηρεμία της. «Κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, έχουμε θετικές αντιδράσεις, πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν την έγκριση της Επιτροπής και του ΔΝΤ, τακτοποιούμε τα του οίκου μας με την υποστήριξη της ΕΕ», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του σχεδιασμού. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», είπε ακόμα.
Για το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έδωσε το πράσινο φως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, χωρίς να ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα, ενώ για την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει το προνομιακό καθεστώς για την αποδοχή των ενεχύρων εκτίμησε ότι θα διευκολύνει και τις ελληνικές τράπεζες.
Σε σχετική ερώτηση για τις γερμανικές προτάσεις για αυστηρότερη επιτήρηση, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση για μεγαλύτερη, προληπτική επιτήρηση, ώστε να μπορούν να προληφθούν στο μέλλον περιστατικά αντίστοιχα με της Ελλάδας. «Έχουμε ήδη ιδρύσει την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία και αυτό είναι ένα παρά πολύ θετικό σήμα στην Ευρώπη και διεθνώς. Η Ελλάδα γίνεται από τις πιο διαφανείς οικονομίες στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Source: SKAI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου