Σπήλαιο Διρού
Νέα Υόρκη-«Εξαιρετικά ενθουσιασμένος» από την επιτυχία της εκδήλωσης για την οικονομική υποστήριξη της Ομογένειας προς το Κέντρο Νεολιθικών Μελετών Διρού και τις ανασκαφικές έρευνες στη σπηλιά Αλεπότρυπα, δήλωσε ο οργανωτής αυτής, Μιχάλης Χαλκιάς, ιδιοκτήτης του «Τhe Grand Prospect Hall» του Μπρούκλιν.
Κατά την εκδήλωση, που έγινε εκεί το βράδυ της Κυριακής, συγκεντρώθηκαν από εισφορές, δωρεές και υποσχέσεις προσφορών, 45.800 δολάρια τα οποία είναι πιθανόν να φθάσουν τις επόμενες ημέρες στα 50.000 δολάρια.
«Η Ομογένεια αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας αυτή, για έργα στην Ελλάδα, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, η λειτουργία των οποίων κινδυνεύει», είπε ο κ. Χαλκιάς, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Αλίκη, κάλυψαν τα έξοδα της εκδήλωσης, ενώ έκαναν και δωρεά 10.000 δολαρίων.
«Η Ομογένεια απέδειξε ότι εκτιμά τις πολιτιστικές προσπάθειες γι' αυτό και θα ακολουθήσουν και άλλες εδώ στο Μπρούκλιν», πρόσθεσε ο κ. Χαλκιάς. «Και είναι σπουδαίο, ότι οι Ελληνες εδώ άρχισαν να βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα».
Είπε επίσης, ότι εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον που επέδειξε για το σκοπό της εκδήλωσης ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ της Νέας Υόρκης.
Συγκινημένος από την άμεση ανταπόκριση της Ομογένειας, μίλησε στον κόσμο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών Διρού και διευθυντής των ανασκαφών Διρού, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Δρ. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος.
«Απευθυνόμαστε σ' εσάς, την ελληνική Ομογένεια και σας καλούμε να αγκαλιάσετε το έργο που συντελείται από το Κέντρο μας, καθώς επίσης και το γενικότερο μελετητικό έργο του Διρού, με στόχο να δημιουργηθεί μια γέφυρα δεσμών, μεταξύ των Ελλήνων της Αμερικής και του μοναδικού αυτού μνημείου», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασόπουλος. Και συνέχισε: «Άμεσος στόχος μας είναι η οικονομική στήριξη του Κέντρου, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει το δημιουργικό του έργο. Το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο, αφενός με την προώθηση της διερεύνησης της πανάρχαιας ιστορίας της Ελλάδας και αφετέρου με την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας στο ακραίο αυτό σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας ακόμα μια τουριστική αρχαιολογική βάση για τον τόπο».
Ο κ. Παπαθανασόπουλος είπε ακόμα, ότι απ' όπου και αν υπάρξουν οικονομικές ενισχύσεις, αυτές θα βοηθήσουν αναπτυξιακά την περιοχή.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας αρχαιολόγος ανέφερε ότι το Σπήλαιο Αλεπότρυπας στο Διρό της Μάνης είναι το μεγαλύτερο σε έκταση σπήλαιο της γενέτειρας που χρησιμοποίησε για 2.000 χρόνια, χωρίς διακοπή, ο νεολιθικός άνθρωπος. Από τη μέχρι σήμερα ανασκαφική έρευνα, συνέχισε ο κ. Παπαθανασόπουλος, η χρήση του Σπηλαίου τοποθετείται στη διάρκεια των δύο τελευταίων φάσεων του Νεολιθικού πολιτισμού, δηλαδή γύρω στο 5300 έως το 3200 π.Χ. που μεγάλος σεισμός, πιθανότατα πάνω από 10 Ρίχτερ, κατέστρεψε το Σπήλαιο, έριξε τους βράχους από την οροφή και έκλεισε την είσοδο.
Η Αλεπότρυπα είναι το πλουσιότερο από τα νεολιθικά κέντρα της Ελλάδος σε άριστης ποιότητας πήλινα αγγεία, με ποικιλόμορφα διακοσμητικά θέματα, καθώς και ιδιαίτερα πλούσια σε χάλκινα εργαλεία και όπλα. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα των ανασκαφών και τα πορίσματα του ανασκαφικού έργου, γενικότερα, στο Σπήλαιο, με τα ιδιαίτερα πλούσια ευρήματα και την έκταση των ανερεύνητων χώρων, οδήγησε τον κ. Παπαθανασόπουλο να εισηγηθεί στο υπουργείο την ίδρυση του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών Διρού. Το Κέντρο αυτό στεγάζεται σε νοικιασμένο οίκημα και έχει προβλήματα ενοικίων κ.ά.
«Η δημιουργία μιας ιδιόκτητης στέγης είναι απολύτως απαραίτητη», τόνισε ο ομιλητής. Και πρόσθεσε, ότι ένας Έλληνας πατριώτης από τον Πύργο Διρού, δώρισε έκταση εννέα περίπου στρεμμάτων για την κατασκευή ιδιόκτητου Κέντρου, για να στεγάζει τις ανάγκες του έργου που γίνεται.
Στη συνέχεια έγινε προβολή εγχρώμων διαφανειών από το Σπήλαιο και το Κέντρο, με επεξηγήσεις από την αρχιτέκτονα-μηχανικό και γενική γραμματέα του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών Διρού, Ηρώ Νικολακέα.
Μεταξύ των δωρεών που έγιναν κατά την εκδήλωση, ήταν και οι εξής: Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΕ των ΗΠΑ (5.000 δολ.), Γρηγόρης Ρήγας (5.000), Αδελφότητα Μάνης (2.000), κα Δημητριάδη (1.500), Αθανάσιος Μουρκάκος (1.500), οικογένεια Ιωάννη Φλουσκάκου (1.500), Ομοσπονδία Λακωνικών Σωματείων (1.000), Βασίλειος Σταθάκος (1.000), Marathon Bank (1.000), Alma Bank (1.000), Θεόδωρος Μαστακούρης (1.000), Σταύρος Βουγιουκλάκης (1.000), Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης (500), Παναρκαδική Ομοσπονδία (500), Σχολείο «Πλάτων» (500).
Την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φίλιος.
Χαιρετισμούς, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής απηύθυναν ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μάνης, Χρήστος Ορφανάκος και ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων, Τιμολέων Κόκκινος.
Ο γερουσιαστής κ. Σούμερ αναφέρθηκε στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ εξέφρασε επαίνους για την ελληνική Ομογένεια. Εγκωμιαστικός για την Ομογένεια ήταν και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Αντονι Γουίνερ.
Ο κ. Σπυρόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση και εξέφρασε τη συμπαράστασή του, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς, αναφέρθηκε στη συμπαράσταση του ζεύγους Χαλκιά στην ελληνική παρέλαση. Με την ευκαιρία αυτή ανακοίνωσε ότι προσφέρει φέτος για την Παρέλαση, 10.000 δολάρια.
Κατά την εκδήλωση, επιδόθηκαν διακηρύξεις πολιτικών παραγόντων και άλλων επισήμων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου