Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Άμεσες περικοπές των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ

Τα επόμενα βήματα μετά την προσφυγή

23/04/2010
Ο πρωθυπουργός έδωσε το δραματικό τόνο από το ακριτικό Καστελόριζο

Περικοπή όλων των συντάξεων άνω από 1.400 ευρώ από τον Σεπτέμβριο αντί του Νοεμβρίου, προανήγγειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές της τάξης του 5%, 7% και 9%.
Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν κατάργηση του ορίου απολύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας και αύξηση του ποσοστού των απασχολουμένων σε ευέλικτες μορφές εργασίας.
Τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο πάντως εκ των προτέρων απορρίπτει την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων.
Στη συνάντηση δεν ετέθη το θέμα αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας στα 67 έτη και όλα δείχνουν ότι θα περάσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στις οποίες έχει ήδη καταλήξει η κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω αλλαγές από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή επιτροπή.
«Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου από τη Ρόδο. Νωρίτερα, από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απελευθερώσει την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες».
Χαρακτήρισε τη χώρα «σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και την οικονομία «εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας», επισημαίνοντας ότι «οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία»

Τη επιστολή προσφυγής απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, στον επίτροπο για τις νομισματικές υποθέσεις και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το Σάββατο θα συμμετάσχει στη θερινή σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον «ισχυρό άντρα» του Οργανισμού Ντομινίκ Στρος Καν και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ.

Κομισιόν και ΔΝΤ εμφανίστηκαν έτοιμοι να δράσουν. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί «η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε «προσωπικό κατόρθωμα του κ. Παπανδρέου την οικονομική εξάρτηση από το ΔΝΤ», για κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων έκανε λόγο το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ συνέστησε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι πρόκειται για «εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας»

Έκδηλος ήταν ο προβληματισμός στις αγορές, αν και αρχικά επικράτησε θετικό κλίμα. Το spread ανήλθε πάνω από τις 567 μονάδες βάσης, ενώ με πτώση 0,15% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σύμφωνα με αναλυτή της τράπεζας Nomura, η κρίση δεν έχει επιλυθεί διότι απομένουν πολλές λεπτομέρειες για τη δομή του πακέτου και τους όρους που θα το συνοδεύσουν.

Τι προτείνει το ΔΝΤ από την Αθήνα
Εξειδικευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δημοσιονομικό έλεγχο σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Δημοσιονομική Διαχείριση – Προϋπολογισμός
Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως όπως επισημαίνεται, οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα). Ετσι, οι άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών πρέπει να περιλαμβάνουν:

• Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (άμεσα).

• Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου (άμεσα).

• Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης, με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το Κράτος, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ (τον Ιούνιο) και με εναρμόνιση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού στο Κράτος, στους ΟΚΑ και στους ΟΤΑ.

• Μετάφραση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών στόχων σε ανώτατα όρια πιστώσεων ανά Υπουργείο για το 2011 (Ιούνιος).

• Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του Νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές (Ιούνιος).

Αντίστοιχα, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών, ώστε να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ο τελικός στόχος και η κατεύθυνση:

- Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

- Το ΓΛΚ πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

- Τα Υπουργεία πρέπει να έχουν περισσότερο έλεγχο επί του προϋπολογισμού τους, ασκώντας την καθημερινή δημοσιονομική διαχείριση (αύξηση της αποδοτικότητας).

- Το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.

- Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό πρέπει να θωρακίζει θεσμικά τις νέες αρμοδιότητες και διαδικασίες.
Φορολογική Διοίκηση
Οπως αναφέρεται, οι κύριες προκλήσεις για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι η υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά και οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης που επιτείνει τα χρόνια προβλήματα και καθιστά άμεση την ανάγκη ανάκτησης του ελέγχου του συστήματος από τη διοίκηση. Για το λόγο αυτό απαιτείται αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και αποκατάσταση της συμμόρφωσης.

Ετσι, αφενός χειάζεται να γίνει δημόσια γνωστή η στρατηγική για την καταπολέμηση της μόνιμης φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης και αφετέρου να υπάρξουν νέες δομές διαχείρισης του έργου της μετάβασης σε ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως:

- Η δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών, διοικούμενη και υποστηριζόμενη σε υψηλό επίπεδο.

- Η δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων.

Επιπρόσθετα, στις άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι:

• Πρόγραμμα ελέγχων, που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων: π.χ., το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

• Πρόγραμμα για την διασφάλιση των εισπράξεων εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

• Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

• Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων: π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

• Αυστηρό πρόγραμμα για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη φορολογία: λεπτομερή σχέδια εφαρμογής, αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου, και επανεξέταση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση των πολιτικών στόχων.

Τέλος, οι διαρθρωτικές αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

• Ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων.

• Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου φορολογικής συμμόρφωσης: (i) δημιουργία Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, (ii) δημιουργία Συμβουλίου Συμμόρφωσης υπό το Υπουργείο Οικονομικών, (iii) ανάπτυξη μιας στρατηγικής βάσει του κινδύνου συμμόρφωσης και (iv) ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων για την υλοποίηση της στρατηγικής συμμόρφωσης.

• Ουσιαστική βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτροπή φορολογικών παραβάσεων μέσα από ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου.

• Ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους με τη δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης και με την ανάπτυξη στρατηγικής για τις φορολογικές υπηρεσίες.

• Ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών και ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής υπηρεσίας σε επίπεδο σχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου