ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 28 Απριλίου 2010
ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΩ µια µεγάλη εθνική επιτυχία: χθες, τα ασφάλιστρα για τους διετείς τίτλους του Ελληνικού Δηµοσίου ανέβηκαν στην πρώτη θέση του πλανήτη, αφήνοντας πίσω ακόµη και την Αργεντινή ή τη Βενεζουέλα. Τι σηµαίνει αυτό; Οτι οι «µπούκηδες» µάς έχουν πρώτο φαβορί για να χρεοκοπήσουµε µέσα στην επόµενη διετία.
ΑΝ ΔΕΝ απατώµαι, είναι ο µοναδικός τοµέας στον οποία η Ελλάδα κατέχει παγκόσµιο ρεκόρ. Και η εθνική υπερηφάνεια θα ολοκληρωθεί αν περάσουµε πρώτοι και στα οµόλογα µεγαλύτερης διάρκειας, όπου προς το παρόν είµαστε τρίτοι - πίσω από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που βρισκόµαστε, φτάσαµε, φυσικά, για πολλούς λόγους. Επιτρέψτε µου, όµως, να αναφερθώ σε αυτόν που συζητούµε λιγότερο. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΧΘΕΣ ότι η υπό τον Πάγκαλο επιτροπή που έχει αναλάβει να περιορίσει το πάρτι του δηµόσιου τοµέα έχει (προς το παρόν) καταγράψει 13.500 φορείς και οργανισµούς του Δηµοσίου, του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πράγµα που σηµαίνει ότι αντιστοιχεί ένας δηµόσιος φορέας για κάθε 850 Ελληνες - ίσως να είναι και αυτό παγκόσµιο ρεκόρ!
ΚΑΙΤΙ κάνουν τόσοι οργανισµοί; Η πρόχειρη απάντηση είναι ότι δυσκολεύουν τη ζωή µας. Υπάρχει, όµως, µια ακόµη καλύτερη απάντηση αν ρίξουµε µια µατιά στον κατάλογο όσων πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν, διότι εκ του καταλόγου προκύπτει τι λειτουργούσε έως τώρα. ΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ, λοιπόν; ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ,ΑΣ πούµε, ένας Ελληνικός Οργανισµός Γάλακτος και Κρέατος, αλλά και µια Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος - υποθέτω ότι αν ψάξουν καλύτερα, κάπου θα εντοπίσουν και κάποιο Κέντρο Γαλατοµπούρεκου!
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ένα Εθνικό Ιδρυµα Αγροτικής Ερευνας, ένα Ινστιτούτο Γεωπονικής Ερευνας, ένα Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αλλά και ένα Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας - προσοχή παρακαλώ: µόνο Κορινθίας... Αν καµιά πορτοκαλιά ακουµπούσε στην Αχαΐα θα υπαγόταν προφανώς σε άλλο Ινστιτούτο!
ΑΥΤΑ ΤΑ αναφέρω ενδεικτικά. Και υπάρχει άνθρωπος που να αναρωτιέται γιατί χρεοκόπησε µια χώρα που είχε έναν δηµόσιο φορέα για κάθε 850 κατοίκους, αλλά κι ένα ινστιτούτο µόνο για τα εσπεριδοειδή της Κορινθίας; Δεν νοµίζω.
ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΗΛΑΔΗ, άνθρωπος που να πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι οργανισµοί είχαν άλλη χρησιµότητα από τον διορισµό των εκάστοτε ηµετέρων σε διοικητικά συµβούλια και των παιδιών τους σε γραφεία; Δεν πιστεύω.
Ο,ΤΙ ΚΙ αν νοµίζουµε κι ό,τι κι αν πιστεύουµε, όµως, αυτή είναι η πραγµατικότητα που οδήγησε τη χώρα εδώ που βρίσκεται σήµερα. Και δεν ξέρω για ποιο πράγµα πρέπει να ντρεπόµαστε περισσότερο. Επειδή καταντήσαµε οι ζήτουλες της οικουµένης ή επειδή αφήναµε τόσα χρόνια αυτό το τέρας να υπάρχει και να τρώει τις σάρκες µας;
Υπάρχει άνθρωπος που να αναρωτιέται γιατί χρεοκόπησε µια χώρα που είχε έναν δηµόσιο φορέα για κάθε 850 κατοίκους, αλλά κι ένα ινστιτούτο µόνο για τα εσπεριδοειδή της Κορινθίας;
Πηγή: TA NEA, Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου