Την ικανοποίησή τους εκφράζουν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας ΗΠΑ και η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών για την επέκταση διάρκειας της Visas J1 (βίζα ανταλλαγής εκπαιδευτικών) από τρία σε πέντε έτη για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση αυτή οφείλεται στην κινητοποίηση και στις ενέργειες των μελών του Hellenic Caucus (Διακομματικός Σύνδεσμος στο Κογκρέσο υποστήριξης των ελληνικών θεμάτων).
Για το θέμα είχε αναλάβει πρωτοβουλία η Στέλλα Κοκόλη με την ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Παιδείας ΣΑΕ ΗΠΑ και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών διοργανώντας τον περασμένο Οκτώβριο συνάντηση στην Ουάσιγκτον με μέλη του Hellenic Caucus στο Καπιτώλιο, με σκοπό να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη ρύθμιση που πετύχαμε διότι η Visa J1 δημιουργούσε πολύπλευρα προβλήματα τόσο στους ίδιους τους αποσπασμένους όσο και στους Συντονιστές Εκπαίδευσης, καθόσον οι αμερικανικές αρχές προέβαλλαν απαιτήσεις ως προς το εργασιακό τους καθεστώς, οι οποίες δεν γίνονταν αποδεκτές από τους εκπαιδευτικούς και για το λόγο αυτό δεν επιθυμούσαν την απόσπασή τους στις ΗΠΑ», δήλωσε η κ. Κοκόλη, σημειώνοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τα μέλη της Βουλής Γκας Μπιλιράκι και Κάρολιν Μαλόνι για τις επίμονες και αποτελεσματικές ενέργειές τους».
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας συμμετείχαν ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκις, ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, εκπρόσωποι των βουλευτών Κάρολιν Μαλόνι, Τζον Σαρμπάνη και Ντίνα Τάιτους. Εκ μέρους του πρέσβη παρέστη ο Γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας Αριστείδης Στριμπάκος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Συντονιστής ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρος Σπυρόπουλος, η Μαριάν Μέισον, διευθύντρια του «Cordell Hull Foundation for International Education» και οι Συντονιστές Εκπαίδευσης στην Ουάσιγκτον Αντώνης Μαρμαρινός και Σικάγου Νίκος Νικολιδάκης.
Όπως σημειώνεται, το ΣΑΕ ΗΠΑ και η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών κατέθεσαν στη συνέχεια σχετικό υπόμνημα στα μέλη του Hellenic Caucus ώστε να προωθηθεί εναλλακτική λύση στο θέμα και ενημέρωσαν σχετικά την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Σε παράλληλες και συμπληρωματικές ενέργειες προέβη και η πρεσβεία της Ελλάδας μέσω του Συντονιστή της δρ. Αντώνη Μαρμαρινού, ο οποίος κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο Ελληνικό Γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Για μία ακόμη φορά καταδεικνύεται η αξία του Hellenic Caucus καθώς και το γνήσιο ενδιαφέρον των Αμερικανών πολιτικών ελληνικής καταγωγής», τόνισε ο Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ του ΣΑΕ κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την εξέλιξη αυτή που αφορά τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και επηρεάζει τη λειτουργία των κοινοτικών μας σχολείων και των δημόσιων σχολείων με ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά μας, ως ομογένεια πρέπει να αντιληφθούμε την αξία των Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική πολιτική και να τους ενισχύουμε με κάθε τρόπο. Επίσης, καταδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως οι συντονισμένες ενέργειες αποφέρουν καρπούς».
Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Σικάγο Νίκος Νικολιδάκης επισημαίνει σχετικά: "Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία η οποία προέκυψε από την πρωτοβουλία του ΣΑΕ ΗΠΑ και την οποία στήριξε με θέρμη η ομάδα των Ελληνοαμερικανών πολιτικών, το Υπουργείο Παιδείας και τα γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης. Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα για ίση μεταχείριση των αποσπώμενων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών και εξυπηρετείται καλύτερα η ελληνόγλωσση εκπαίδευση λόγω μακρόχρονης αξιοποίησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν από τούδε κίνητρο για να επιθυμούν απόσπασή τους στις ΗΠΑ. Η ειδοποιός διαφορά του νέου καθεστώτος έγκειται στο γεγονός ότι, τα σχολεία θα δέχονται και θα ωφελούνται στο εξής από τη συσσωρευόμενη από έτους σε έτος διδακτική εμπειρία των εκπαιδευτικών, για πέντε αντί τρία διδακτικά έτη. Κοντολογίς, επιτυγχάνεται και ποιοτική αναβάθμιση της ομογενειακής εκπαίδευσης".
«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη η οποία δικαιώνει τις συλλογικές μας προσπάθειες», επεσήμανε ο δρ. Αντώνης Μαρμαρινός, υπογραμμίζοντας ότι «το όφελος είναι διπλό τόσο για τους εκπαιδευτικούς εξ Ελλάδας, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώνουν πενταετία απόσπασης όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες, όσο και για τα ημερήσια ελληνοαμερικανικά σχολεία και τα δημόσια καταστατικά σχολεία (Charter Schools). Με αυτήν την εξέλιξη δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εξοικειώνονται περισσότερο με το αμερικανικό πολιτισμικό περιβάλλον, αλλά και το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν καλύτερα στο έργο τους και να αξιοποιείται με αυτόν τον τρόπο στο έπακρο η προσφορά του Υπουργείου Παιδείας προς την Ομογένεια σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης Γιώργος Βληκίδης στην περιοχή ευθύνης του οποίου ανήκει η πλειοψηφία των ημερησίων κοινοτικών σχολείων και μεγάλος αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών, τονίζοντας: «Είναι, όντως, μια μεγάλη επιτυχία και δικαίωση των συντονισμένων και μακρόχρονων προσπαθειών των φορέων της ομογένειας προς όφελος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Κερδήθηκε μία μάχη, οι προσπάθειες όμως πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί η δυνατότητα διάθεσης αποσπασμένων εκπαιδευτικών και στα απογευματινά κοινοτικά σχολεία, όπου φοιτά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοπαίδων και δεν έχουν το προνόμιο να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π. Παναγιώτου
Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"
Πρώτο μας θέμα
Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com
Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM
You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..
Εορτάζουμε και Tιμούμε
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου