Φωτιά πήραν τα υπεραστικά με ευρωπαίους ηγέτες λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου από την Πέμπτη (22/4) το βράδυ όπου βρισκόταν στο δίλημμα συζήτησε με τα κυβερνητικά στελέχη για το ενδεχόμενο προσφυγής.
Όλοι, πλην της γνωστής και μη εξαιρετέας Λούκας Κατσέλη, αντιτίθεντο στην κήρυξη προσφυγής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τουλάχιστον όχι πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις οριστικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε μια κλήση εξ Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πληροφορήθηκε ότι όσο το καθυστερεί τόσο οι διεθνείς αγορές θα κατευθύνουν την Ελλάδα προς την χρεοκοπία.
Γι ‘αυτό λοιπόν ο κ. Παπανδρέου με φόντο το Καστελλόριζο αποφάσισε να πει σε όλους δημόσια αυτό που όλοι μας περιμέναμε από μέρα σε μέρα.
Στήλη άλατος η Γερμανία
Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έμεινε άφωνη, καθώς είχε ζητήσει από τον έλληνα ομόλογο της να καθυστερήσει την προσφυγή μέχρι τις γερμανικές εθνικές εκλογές στις 9 Μαϊου όπου η επανεκλογή της είναι σίγουρη.
Διαβάστε εδώ την απόφαση του Eurogroup για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, όπως είχε ληφθεί την 11η Απριλίου. Στο άκουσμα λοιπόν της είδησης, η κ. Μέρκελ προσπάθησε να φανεί ψύχραιμη, αν και δεν τα πολυκατάφερε, αφού στις πρώτες της δηλώσεις φαίνεται καθαρά η προσπάθεια της να κερδίσει πολύτιμο χρόνο μέχρι τις εκλογές.
«Ο μηχανισμός στήριξης θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολο του και η Αθήνα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, για να προσθέσει αργότερα: «Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα».
Όταν κατάφερε να βρει ξανά τους ρυθμούς της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το οικονομικό πρόγραμμα σε μερικές ημέρες (σ.σ. δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας).
Διαβάστε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εδώ. Οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί και αυτό επιβεβαιώνεται, πέραν της Μέρκελ, και από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ ο οποίος μετά την ανακοίνωση της προσφυγής, σχολίασε σε πολύ ελεύθερη μετάφραση ότι «άρχισαν τα όργανα».
Που για να είμαστε ακριβείς, είπε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αυξήθηκε, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
«Ευτυχισμένες» με την απόφαση Γαλλία – Ισπανία
Ο «κεραυνός» της προσφυγής της Ελλάδας ήταν ένα ευχάριστο νέο για την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η «η απόφαση της Ελλάδας δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, πράγμα που ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας».
Και όμως δεν πείστηκαν
Πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την αρχική θετική αντίδραση στην ανακοίνωση προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Ο Γενικός Δείκτης, παρά το ότι τις πρώτες ώρες σημείωνε άνοδο, τελικά έκλεισε με οριακή πτώση κατά 0,15% στις 1857,96 μονάδες.
Μάλιστα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες που έφτασαν το 6,91%!
Από την άλλη, τα spreads εκτοξεύθηκαν για μια ακόμη φορά στις 548 μονάδες βάσης, καθώς και αυτά δεν φαίνεται ότι επηρεάστηκαν και ιδιαίτερα από τη «βόμβα» της Ελλάδας.
Μάλιστα, η Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να ρίξει τα «καρφάκια» της στη Γερμανία, δηλώνοντας πως η διαδικασία της οικονομικής βοήθειας θα επιτρέψει την "επανασταθεροποίηση" του ευρώ και θα ελαχιστοποιήσει την αντίσταση του Βερολίνου να ενισχύσει την Αθήνα.
Η γαλλίδα υπουργός απέκλεισε ακόμη κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες. "Εγώ δεν θέλω καν να το σκέφτομαι" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίζ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος και προεδρεύει της ΕΕ αυτήν την περίοδο, ενώ είχε επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
"Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης είναι προφανώς να προσφέρει βοήθεια και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες", δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Σαλγκάντο, πριν συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20.
Η κα. Σαλγκάντο δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ισπανία με τη χρήση ενός ειδικού διατάγματος.
Την προσφυγή επιβεβαίωσε και το ΔΝΤ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν εξέδωσε δικιά του ανακοίνωση όπου επιβεβαίωσε την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού:
«Παραλάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για ένα stand by arrangement. Εργαζόμασταν στενά με τις ελληνικές Αρχές εδώ και μερικές εβδομάδες για τεχνική υποστήριξη και η αποστολή μας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και εργάζεται με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχύτητα στο αίτημα».
Η δήλωση της Ευρώπης
Το απόγευμα της Παρασκευής (23/4) ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ είπαν ότι θα αποφασίσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, η οποία στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Μας στηρίζει και ο Λευκός Οίκος
Το απόγευμα της Παρασκευής, τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν αστραπιαία, καθώς οργάνωσε τις πρώτες διαμαρτυρίες μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών. «Συγκινητική» ήταν η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην πρώτη του αντίδραση μετά την κήρυξη της προσφυγής.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ "εκ του σύνεγγυς" παρακολουθεί την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.
Contra: Άγγελος Ανδρέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου