Οι περικοπές των μισθών και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό πυροδοτούν αντιδράσεις που θα κλιμακωθούν την επόμενη εβδομάδα
Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες «στο σκληρότερο πακέτο μέτρων» κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι αυριανές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά θα αποτελέσουν το «πρώτο μήνυμα» της κοινωνίας στα επώδυνα μέτρα, τα οποία οδηγούν σε δραματική μείωση του εισοδήματος, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα δοθεί το στίγμα της διάρκειας και της περαιτέρω έντασης των αντιδράσεων.
Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων από τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να δανειοδοτηθεί από το ΔΝΤ έγινε σε δραματικούς τόνους.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ.Παπανδρέου, «τα 140 δισ.ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε χώρα σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αλλά για να λάβει η χώρα αυτό το ποσό πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα πουεπίσης- έχει λάβει ποτέ άλλη χώρα, ακόμη και η Αργεντινή».
Παρά ταύτα οι περικοπές των μισθών και η ανακοίνωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιφέρει μεγάλες αλλαγές και οδηγεί στη μείωση και των συντάξεων πυροδοτούν κύμα αντιδράσεων οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν την επόμενη εβδομάδα.
«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σκληρό και άδικο πακέτο μέτρων, κυρίως για την κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος αμέσως μετά την ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων από τον Πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, προσθέτοντας ότι «η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής τουλάχιστον ιστορίας της». Διετύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπάρξει υπαναχώρηση και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να μην περικοπεί.
Ενδεικτική του κλίματος της συνάντησης ήταν και η δήλωση του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος υπήρξε μάλλον συναινετικός καθώς εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και πως απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων της χώρας και «η δημιουργία ενός ελάχιστου κοινωνικού παρονομαστή». Σε οξείς τόνους ήταν η πρώτη αντίδραση και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου, ο οποίος δεν παρέστη στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. «Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.Η απάντηση θα δοθεί τώρα στον δρόμο» σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Σε «πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα» αναφέρεται η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και σημειώνει ότι «χρειάζεται κοινωνικός ξεσηκωμός και αντίσταση από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος».
Το έναυσμα των αντιδράσεων δίδεται στην αυριανή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Με κεντρικά συνθήματα «Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες» και «Ολοι μαζί μπορούμε», τα συνδικάτα καλούν σε μαζικές συγκεντρώσεις-απάντηση στα πρωτοφανή μέτρα.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στην πλατεία Συντάγματος.
Η επόμενη γενική απεργιακή κινητοποίηση έχει προγραμματισθεί για τις 5 Μαΐου με νέα συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στο Πεδίον του Αρεως και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου