Την Κυριακή του Θωμά «κλειδώνει» το χωροταξικό του «Καλλικράτη»
01.04.10
Την Κυριακή του Θωμά «κλειδώνει» το χωροταξικό του «Καλλικράτη» και η Ηλεία θα έχει πλέον στα χέρια της το νέο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο ο «μαγικός» αριθμός των νέων δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις, θα είναι το πέντε συν - πλην ένα. Προφανώς η προσθαφαίρεση, για το αν τελικά οι δήμοι θα είναι τέσσερις ή έξι, σε περίπτωση που το πέντε που είναι επικρατέστερο δεν ισχύσει, έχει να κάνει με δύο μεγάλα ‘αγκάθια'. Την τύχη των δήμων Αμαλιάδας και Αρχαίας Ολυμπίας που απασχολούν όχι μόνο κεντρικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό πέρα από το συνολικό χωροταξικό του «Καλλικράτη» για την Ηλεία, απασχόλησε και την συνάντηση που είχαν προχθές στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας κ. Γιάννης Αργυρόπουλος. Στην κομματική αυτή σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις και εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένη οριστική χωροθέτηση. Όμως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την συνάντηση αυτή προέκυψε το τελικό σχέδιο για έναν διευρυμένο δήμο που αφορά την επαρχία Ολυμπίας και την συνένωση των δήμων Σκιλλούντος, Αλιφείρας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας και Φιγαλείας με επικρατέστερη έδρα την Κρέστενα.Σίγουρο θεωρείται επίσης το σχέδιο της συνένωσης των 7 δήμων του Κάμπου, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα το αν θα γίνουν ένας δήμος μαζί με την Αμαλιάδα. Όπως φαίνεται, οι αντιδράσεις από την μια των τοπικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής του Κάμπου που δεν θέλουν στην πλειοψηφία τους συνένωση με την Αμαλιάδα και από την άλλη οι πιέσεις που ασκούν ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γ. Λυμπέρης αλλά και άλλοι φορείς του εν λόγω δήμου που επιζητούν συνένωση με τον Κάμπο, συγκρούονται σε σημείο που έχουν δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στον υπουργό Εσωτερικών αλλά και στα τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αν ξεπεραστεί το κομβικό αυτό πρόβλημα χωρίς να προκληθεί «εμφύλιος» με τις σωστές αποφάσεις και με μοναδικό κριτήριο την ανάπτυξη της περιοχής και όχι παραγοντισμούς και μικροπολιτικές με κομματικά και προσωπικά οφέλη, το χωροταξικό της Βόρειας Ηλείας θα έχει λυθεί.
Ο ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας
Ωστόσο, κυρίαρχο ρόλο στο χωροταξικό που συζητείται, θα αποτελέσει η Αρχαία Ολυμπία, όπου τα σενάρια είναι τρία και εναλλάσσονται συνεχώς. Το ένα είναι η συνένωση Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας που έχει φανατικούς υποστηρικτές -κυρίως σε κεντρικό επίπεδο- αλλά και φανατικούς «εχθρούς». Το δεύτερο είναι να συνεχίσει το δρόμο της η Αρχαία Ολυμπία ως αυτόνομος δήμος -το σενάριο αυτό μάλλον απομακρύνεται- και το τρίτο είναι με έδρα την Ολυμπία να δημιουργηθεί ένας δήμος μαζί με τον γειτονικό δήμο Φολόης και την Λαμπεία. Λέγεται όμως ότι είναι τόσο μεγάλος ο προβληματισμός αναφορικά με την Αρχαία Ολυμπία, αφού η τύχη της δεν είναι ανεξάρτητη με το σχέδιο ανασυγκρότησης και τα πλάνα για την Νέα Ολυμπία - πρότυπο για την οποία έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, ο σχεδιασμός αυτός θα ανακοινωθεί μάλιστα αμέσως μετά το Πάσχα μαζί με το χωροταξικό, ώστε τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Άρα, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και για το θέμα αυτό θα γίνουν αρκετές όπως φαίνεται ακόμα συσκέψεις, ενώ επικρατέστερο θα είναι το σχέδιο που θα αναδεικνύει την παγκοσμιότητα και την μοναδικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικοί παράγοντες είναι ανάστατοι, οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν, όπως και οι επισκέψεις στην Αθήνα και το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ λόγο έχουν βεβαίως και οι βουλευτές του νομού οι οποίοι δεν συμφωνούν απαραίτητα μεταξύ τους και δεν υπάρχει συνολική πρόταση. Σε μια εβδομάδα περίπου, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχει καταλήξει στο χωροταξικό και ως τότε οι ενδιαφερόμενοι θα «καίγονται» και θα αγωνιούν.
Source: PROTI, Ελένη Παπαδοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου