Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές
Τέλος εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης σήμανε με την ανακοίνωση του «Καλλικράτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τους νέους δήμους της χώρας.
Τον στόχο να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των δήμων έπιασε η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με το τελικό σχέδιο θα κυμαίνονται μεταξύ 333 και 343 από 1.034 που είναι σήμερα. Για πρώτη φορά συνενώνονται δήμοι και σε Αττική, όπου από τους 122 μένουν 66, αλλά και στη Θεσσαλονίκη που θα έχει πλέον 15 από 45 δήμους.
Καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί η καθιέρωση πενταετούς θητείας για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που θα ισχύσει από το 2014. Ειδικότερα, από τότε αποφασίστηκε να διεξάγονται ταυτόχρονα τον Ιούνιο και κάθε πέντε έτη οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης και οι ευρωεκλογές. Παράλληλα, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλαμβάνουν πλέον καθήκοντα στις αρχές Σεπτεμβρίου του έτους των εκλογών.
Οχημα δημοκρατίας και ανάπτυξης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τις αλλαγές. «Θα απελευθερώσει δυνάμεις σε κάθε περιοχή της χώρας, θα φέρει τις υπηρεσίες κοντά στον πολίτη και θα δώσει δυνατότητες μεγαλύτερης δημιουργίας και ουσιαστικής πρωτοβουλίας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
Σε διαβούλευση θα τεθεί από την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, το οποίο θα κατατεθεί Δευτέρα ή Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που θα βελτιώνει το σχέδιο», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας πάντως πως τα κριτήρια των συνενώσεων τηρήθηκαν κατά ενιαίο και απαρέγκλιτο τρόπο σε όλη την Ελλάδα.
Βασική αρχή σε όλη τη χώρα υπήρξε η δημιουργία δήμων με πληθυσμικό όριο κατ΄ ελάχιστο 10.000 κατοίκων, ενώ προκειμένου κάποιος δήμος να διατηρήσει την αυτονομία του θα έπρεπε να υπερβαίνει τους 12.000 κατοίκους. Διαφορετική υπήρξε η αντιμετώπιση των Δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου το πληθυσμικό όριο κάθε δήμου κυμάνθηκε στους 25.000 κατοίκους. Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμόστηκαν σε νησιά και ορεινές περιοχές.
Ετσι, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια τηρήθηκε η αρχή κάθε νησί να είναι ένας δήμος, με πρόβλεψη ωστόσο τα πολύ μικρά νησιά με επαρκή συγκοινωνία να συνενώνονται με το κοντινότερο- όπως για παράδειγμα τα Κύθηρα με τα Αντικύθηρα. Για τη σύσταση των ορεινών δήμων ως πληθυσμικό κριτήριο τέθηκε το όριο των 2.000 κατοίκων, υπό την προϋπόθεση πως το 50% των διαμερισμάτων τους είναι ορεινά. Οπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, η διαφορά των 10 δήμων στον τελικό αριθμό προέκυψε καθώς κατά την εφαρμογή των κριτηρίων συνένωσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας υπήρξαν δύο ισοδύναμες λύσεις. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να τεθούν όλα τα σενάρια σε διαβούλευση.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Νικολέττα Μουτούση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου