Για την αξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
«Καμία διέξοδο» δεν είχε η Ελλάδα μπροστά στο «τρομακτικό» έλλειμμα και χρέος της, εκτός από τη δήλωση χρεοκοπία, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας ότι «τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει φέτος πάνω από 30 δισ. ευρώ» .
Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να κηρύξει παύση πληρωμών και να δηλώσει αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Σημείωσε ότι κανένας μηχανισμός και κανένα ΔΝΤ δε μας φταίει και επεσήμανε ότι «δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για πανικό, αλλά ώρα να μπούμε όλοι επί τω έργω και να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές» .
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πλέον γνωστή σε όλους, όπως γνωστές είναι και οι αιτίες -λάθη δεκαετιών, παραλείψεις και επανάπαυση -, όπως είπε, που μας οδήγησαν εδώ και πρόσθεσε ότι την τελευταία πενταετία τα όντως δομικά προβλήματα της χώρας, όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά διογκώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να βρεθεί απολύτως απροετοίμαστη στο χείλος του γκρεμού.
«Αυτή ήταν η κατάσταση με την οποία βρέθηκα αντιμέτωπος, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. Η χρεοκοπία θα ήταν ήδη εδώ. Αυτό το αποτρέψαμε οριστικά» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα μέχρι το τέλος Μαΐου. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς σε ξηρά και θάλασσα, ενώ θα προβλεφθούν ακόμα μία σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη για τους εργαζόμενου στη Ναυτιλία, με στόχο την αύξηση της απασχόλησής τους.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμα:
-Την κατάργηση όλων των τελών αεροδρομίων για τη θερινή περίοδο, με εξαίρεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
-Την απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων
-Πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων με χρηματοδότηση από το «πράσινο» ταμείο
-Δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης βίζας για τουρίστες που προέρχονται απ’ο χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, για την οικονομική στήριξη του τουρισμού, ο πρωθυπουργός είπε ότι με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE.
Επίσης, πρόκειται να προκηρυχθούν δύο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εφαρμόζει, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό.
Πηγή: Καθημερινή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου