Η μεγάλη απόφαση του Κυπριακής καταγωγής πολιτικού, η οποία αποτελεί μεγάλη είδηση και αλλάζει το τοπίο του Αμερικανικού πολιτικού σκηνικού ελήφθη μετά από έντονη κριτική που δεχόταν επί μήνες από την συντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την υποστήριξη που προσέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
«Δεν έχω υποστήριξη από κανένα κόμμα, αλλά αλλά χρειάζομαι την δική σας. Σας χρειάζομαι τώρα όσο ποτέ άλλο», δήλωσε ο κ. Κρίστ απευθυνόμενος εν μέσω επευφημιών σε οπαδούς του, ανάμεσα των οποίων υπήρχαν και ορισμένοι που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Δημοκρατικοί υπέρ του Κριστ».
Η ξαφνική ανατροπή των δεδομένων στην Φλόριδα δείχνει πόσο ρευστή είναι η πολιτική κατάσταση στην Αμερική. Πέρυσι, ο κ. Κριστ θεωρείτο το μεγάλο φαβορί για την θέση του Γερουσιαστή και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί τον υπολόγιζαν ανάμεσα στους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές τους 2012. Όμως, ο μετριοπαθής κ. Κριστ έχασε γρήγορα το προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών όταν το υπερσυντηριτικό κίνημα «Τσάι Πάρτι» - παναμερικανικό κίνημα πολιτών που εναντιώνεται στον κρατισμό και απεχθάνεται την αυξανόμενη δύναμη της Ουάσινγκτον εις βάρος των πολιτειών - υποστήριξε άλλον υποψήφιο, τον Μάρκο Ρούμπιο. Αφορμή για την μεταστροφή πολλών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων ήταν ο τρόπος που επέλεξε ο κ. Κρίστ να χαιρετήσει τον Πρόεδρο Ομπάμα πέρυσι - με μια αγκαλία. Στη συμβολική αυτή κίνηση, προσψαύσανε στον κ. Κριστ τον χαρακτηρισμό ότι ήταν υπερβολικά φιλελεύθερος.
Όμως, ο κ. Κριστ επεσήμανε ότι η εκλογή του νέου Γερουσιαστή «δεν είναι απόφαση του ενός σωματείου ή του άλλου, ή ακόμη μιας ομάδας εντός ενός σωματείου... Η ευκαιρία της λήψης μιας τέτοιας απόφασης δίδεται σε εσάς».
Ο χαρισματικός κ. Κριστ χαίρει μεγάλης δημοφιλίας στην Φλόριδα, αλλά οι πιθανότητές του να εκλεγεί ως ανεξάρτητος φαίνονται λίγες. Η απόφασή του έχει εξοργίσει μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ παράλληλα, οι Δημοκρατικοί βλέπουν την ευκαιρία να προωθήσουν τον δικό τους υποψήφιο, τον βουλευτή Κέντρικ Μηκ.
Πάντως, υπάρχουν στην Αμερικανική Γερουσία δύο ανεξάρτητοι γερουσιαστές, ο Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ και ο Τζο Λίμπερμαν από το Κονέκτικαν. Όμως, κανένας από τους δύο δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρή απειλή από υποψήφιο των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογικές αναμετρήσεις που έδωσαν.
Η λογική των αριθμών ίσως να διευκόλυνε την τελική απόφαση του κ. Κριστ. Οι πιθανότητές του να κερδίσει τον χρίσμα των Ρεπουμπλικανών φαινόταν ελάχιστες. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο ομογενής κυβερνήτης βρισκόταν ακόμη και 20 μονάδες πίσω από τον κ. Ρούμπιο, ενώ ο χρόνος μέχρι την μονομαχία τους τον Αύγουστο ήταν λίγος για να ανατρέψει την εις βάρος του διαμορφωμένη κατάσταση. Παραδόξως, ο κ. Κριστ εμφανίζει ελαφρύ προβάδισμα ανάμεσα στους άλλους δύο υποψηφίους σε δημοσκοπήσεις που τον παρουσιάζουν ως ανεξάρτητο.
«Οι πιθανότητές του είναι ένα εκατομμύριο τοις εκατώ καλύτερα, παρά αν κατέβαινε στις εκλογές ως Ρεπουμπλικανός» δήλωσε ο Μπρετ Ντόστερ, πολιτικός σύμβουλος που ηγήθηκε την εκστρατεία του Τομ Γκάλαγκερ, ο οποίος ηττήθηκε από τον κ. Κριστ το 2006. «Τώρα είναι απελευθερωμένος, χωρίς καμία δέσμευση έναντι οποιαδήποτε οργάνωσης, κόμματος ή ιδεολογίας. Μπορεί να συμπεριφερθεί απολύτως και εντελώς λαϊκά».
Από κυβερνήτης, γερουσιαστής
Ο παππούς του Τσάρλι Κριστ, Αδάμ Χριστοδούλου, έφθασε στην Αμερική από την Κύπρο το 1914. Ο 53χρονος κυβερνήτης της τέταρτης μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας διατηρεί επαφή με την ομογένεια. Στη Φλόριντα δεν είχε δυνατότητες παρέμβασης σε εθνικό επίπεδο, αλλά στην Ουάσιγκτον η επιρροή του σε διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβομένων και των ελληνικού ενδιαφέροντος, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου