Η οικονομική κρίση, τα μέτρα του ΔΝΤ, οι «απειλές» που ακόμη καραδοκούν για επιπλέον μέτρα αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην απόφαση να πουλήσουν. Η διάθεση όμως των ιδιοκτητών είναι αντιστρόφως ανάλογη με του αγοραστικού κοινού, που αν και δείχνει ενδιαφέρον, εντούτοις, πρακτικά οικονομικά ζητήματα κρίνουν απαγορευμένη μια αγοραπωλησία.
Δυσανάλογα είναι τα νούμερα προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά την αγορά ακινήτων στην Ηλεία. Όπως μας ενημερώνουν μεσίτες που γνωρίζουν καλά την αγορά του νομού, το ποσοστό των πωλητηρίων αυξήθηκε κατά 20 % περίπου, ενώ οι πωλήσεις έπεσαν κατά 50%.Πέρα όμως από την οικονομική κρίση, την έλλειψη ρευστότητας και τη δυσπραγία των τραπεζών όσον αφορά την έκδοση στεγαστικών δανείων, ένα ακόμη εμπόδιο που παρουσιάζεται στην πώληση πέρα από την έλλειψη ρευστού, είναι οι υψηλές τιμές που θέτουν αρκετοί εκ των ιδιοκτητών. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για υπερεκτιμημένα ακίνητα από πλευράς ιδιοκτητών, ακόμη και τα πιο παλιά, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι απλησίαστες και να «παγώνει» κάθε κίνηση αγοραπωλησίας.«Αυτό που παρατηρείται έντονα είναι πως έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πουληθούν καινούργια διαμερίσματα από κατασκευαστές με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τον αριθμό των απούλητων ακινήτων» δηλώνει ο μεσίτης κ. Γιώργος Ρουμπάνης. Πού το αποδίδει αυτό; «Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει, πελάτες υπάρχουν, πολλοί εκ των οποίων τους έχουν εγκριθεί δάνεια του ΟΕΚ, ενώ οι τράπεζες απορρίπτουν τις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια», εξηγεί και τονίζει ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν υπερεκτιμήσει τα ακίνητά τους με αποτέλεσμα να μένουν στα αζήτητα. «Ένα διαμέρισμα σε λογική τιμή πάντα πουλιέται. Όταν όμως η τιμή είναι υπερβολική, όχι. Και δυστυχώς στην Ηλεία πολλοί ιδιοκτήτες έχουν υπερεκτιμήσει τα ακίνητά τους. Θέλουν με μια πώληση να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. Δεν μπορεί δηλαδή ένα καινούργιο διαμέρισμα να πωλείται προς 1100 ευρώ το τ.μ. ενώ για ένα άλλο, παλαιότερης κατασκευής να ζητάνε έως και 1300 ευρώ το τ.μ. Εξαιτίας και αυτών των καταστάσεων, και φυσικά της κρίσης, βλέπουμε τα πωλητήρια να έχουν αυξηθεί κατά 20% ενώ οι πωλήσεις να έχουν πέσει κατά 50%».
Αγόρασαν όσοι φοβήθηκαν μη χάσουν τα χρήματά τους
«Ολοι πουλάνε ό,τι δεν τους χρειάζεται λόγω της κρίσης» δηλώνει ο μεσίτης Κωνσταντίνος Δόγκας. Σημειώνει όμως και εκείνος με τη σειρά του, ότι ενώ έχουν αυξηθεί τα πωλητήρια, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ζητούν μεγάλες τιμές. «Πολλοί κάνουν υπερεκτίμηση των ακινήτων τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουλήσουν εύκολα».Ο κ. Δόγκας επίσης σημειώνει, ότι παρά την στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος, αυτό το μήνα η αγορά ακινήτου κινήθηκε πιο ικανοποιητικά και εξηγεί τους λόγους. «Αυτόν το μήνα πήγαμε καλύτερα από το προηγούμενο διάστημα. Ίσως πολλοί φοβήθηκαν ότι θα χαθούν τα χρήματά τους, θα υποχωρήσει και άλλο το ευρώ ή ακόμη και θα πτωχεύσει η χώρα... Έτσι αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε αγορά ακινήτων, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε στασιμότητα. Το βασικό όμως είναι ότι δεν γίνονται εύκολα αγορές καθώς υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες».
Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Βίκυ Γκουγκουστάμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου