Με την απόφασή του να αντικαταστήσει την Αντζελα Γκερέκου με τον Γ. Νικητιάδη ο πρωθυπουργός διασκέδασε τις επίμονες φήμες ότι θα προχωρούσε εδώ και τώρα σε ανασχηματισμό.
Υπουργός απ' αυτούς που δεν θεωρούνται αποτυχημένοι (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι «ο ανασχηματισμός θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θ' άλλαζε το οικονομικό επιτελείο. Μια τέτοια κίνηση όμως θα ήταν ομολογία αποτυχίας».
Ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι, παρά τις ενδείξεις, ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει και μάλιστα σύντομα. Τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος με ορισμένους υπουργούς και αναφέρουν πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αγωνία του να υπηρετήσει τον μύθο που τον συνοδεύει, σύμφωνα με τον οποίο «είναι απρόβλεπτος, και ως προς τον χρόνο εκδήλωσης των αντιδράσεών του, και ως προς τα πρόσωπα».
Σύμφωνα μ' αυτή την προσέγγιση, δεν αποκλείεται να κληθούν ν' αναλάβουν πόστα στο οικονομικό επιτελείο ο Ευ. Βενιζέλος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το προφίλ της κυβέρνησης στον κρίσιμο αυτόν τομέα με στελέχη που είναι δημοφιλή.
Σ' ό,τι αφορά τον χρόνο του ανασχηματισμού συνομιλητές του κ. Παπανδρέου υπογράμμιζαν ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι δύο μήνες που προσφέρονται, γιατί μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα. Πρώτον, θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πώς πηγαίνει η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας. Δεύτερον, θα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη των κενών σε νευραλγικά πόστα του κρατικού μηχανισμού. Τρίτον, θα έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές σε βασικά μέτωπα διακυβέρνησης, όπως είναι ο «Καλλικράτης», ο εκλογικός νόμος και το αναπτυξιακό σχέδιο.
Τέταρτον, θα έχει αποφασιστεί ποια από τα κορυφαία στελέχη θα αποσπαστούν για να δώσουν τη μάχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας. Και, πέμπτον, θα έχει προχωρήσει σημαντικά ο εσωτερικός έλεγχος που διεξάγεται σχετικά με τα βιογραφικά και τα πόθεν έσχες βουλευτών, προκειμένου να αποφευχθούν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τον πρωθυπουργό απασχολεί επίσης και το πρόβλημα συντονισμού. Τα κρούσματα δυσλειτουργιών ήταν πολλά και η μήτρα τους βρίσκεται στο Μαξίμου. Αρκετοί υπουργοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι επειδή, όπως υποστηρίζουν, «δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις καθυστερήσεις». Κλασικό παράδειγμα είναι η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η ενίσχυση της συνοχής της κυβέρνησης με αναδιάταξη των δυνάμεων και με πιο σφιχτή διοίκηση από την πλευρά του πρωθυπουργού κρίνεται πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για να κατευναστεί η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να προετοιμαστεί η κυβέρνηση για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για κάλπες.
Τα μαντάτα από το εξωτερικό δεν είναι ευχάριστα. Οι αγορές συνεχίζουν να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, ποντάροντας στην εκδοχή της χρεοκοπίας, ενώ υπάρχουν πιέσεις και για άλλα επώδυνα μέτρα. Στην περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν εκεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως έχει δηλώσει, θα παραιτηθεί, ενώ κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι «πρέπει να πάμε σε εκλογές».
Την ίδια στιγμή εξετάζονται από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου κινήσεις για αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος. Γκρίνιες υπάρχουν για τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Σ. Ξυνίδη, και έχουν κατατεθεί ιδέες για αντικατάστασή του από ένα στέλεχος με βαρύ όνομα και εμπειρία.
Συνομιλητές πάντως του πρωθυπουργού είπαν στην «Κ.Ε.» ότι «είναι γραμματέας μόλις μερικούς μήνες και δεν μπορούμε να απαιτούμε απ' αυτόν να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν οι προηγούμενοι».
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου