Ολοταχώς προς αποκρατικοποιήσεις
«Πράσινο φως» άναψε το υπουργικό
Aποκρατικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού πρόκειται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε ενιαίο μοντέλο για το ποσοστό ιδιωτικοποίησης και το μάνατζμεντ, ενώ αποκλείσθηκε ο τομέας των τραπεζών, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αναγκαίο έκτακτο μέτρο» για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας τη φτηνή εργασία και τη μείωση των συντάξεων και τόνισε ότι μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπισθεί με την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την ανάγκη να βοηθηθεί η εγχώρια παραγωγή, να καταπολεμηθούν οι πρακτικές κερδοσκοπίας και να στηριχθούν οι κοινωνικές τάξης που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και τον ΦΠΑ και υποσχέθηκε πολιτικές παρεμβάσεις, όπως Παρατηρητήριο Τιμών και νέα υπηρεσία που θα ελέγχει τη δράση τυχόν καρτέλ στην αγορά.
Ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde προβλέπει ότι Ελλάδα και Ισπανία δε θα βγουν από την κρίση αν η Ευρώπη δεν ξαναβρεί την οικονομική ανάπτυξη της. Ακόμα επισημαίνει ότι οι οικονομίες θα πρέπει να υποστηριχθούν με επενδύσεις και όχι να ‘πνίγονται’ με προγράμματα λιτότητας, ενώ για την Ελλάδα αναφέρει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση και η Goldman Sachs φέρουν ένα μέρος της ευθύνης, αλλά πριν και πάνω απ' όλα σ' αυτή την κατάσταση οδήγησαν η διεθνής κρίση και η συγκυρία». Τέλος, ο Στίγκλιτς πιστεύει ότι δεν απειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ. Ωστόσο, προβλέπει εξεγέρσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αν λόγω των προγραμμάτων λιτότητας φτάσει η ανεργία των νέων πάνω από 50%, από 30-40% που είναι σήμερα.
Στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 3,7% και αύξηση της ανεργίας στο 12,1% το 2010, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν μειωθεί. Για το λόγο αυτό θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις επιτακτική ανάγκη και προσθέτει πως πιθανή αποτυχία στην εφαρμογή του σχεδίου θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. «Η επιτυχημένη περικοπή των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και βελτιωτικές ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος», αναφέρει ο Οργανισμός για τη χώρας μας.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Hρθε η ώρα το ΠAΣOK να αλάξει όνομα. Aπό που κι ως που ΣOΣIAΛI ΣΤIKO;
Η Σύνταξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου