Με τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ (5,5, δισ. ευρώ) και την ΕΕ (14,5 δισ. ευρώ), η Ελλάδα κατάφερε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για την 19η Μαΐου (8,5 δισ. ευρώ), με τους πιστωτές να νιώθουν ανακούφιση, καθώς δεν έγιναν μάρτυρες –και χαμένοι- της πρώτης αθέτησης πληρωμών από κράτος της ευρωζώνης. Οπως πάντως ανέφερε και το «Bloomberg» χθες, αυτό απέχει πολύ από το η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Οικονομίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Fabrizio Fiorini, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Aletti Gestell SGR SpA του Μιλάνου, δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Πήρα τα χρήματά μου πίσω και είμαι απόλυτα χαρούμενος γι’ αυτό». Διευκρίνισε δε, ότι σχεδιάζει να επενδύσει τα μισά από τα 100 εκατ. ευρώ που έλαβε από την αποπληρωμή των ελληνικών -μακροπρόθεσμης λήξης- ομολόγων χθες σε ελληνικούς τίτλους, αλλά βραχυπρόθεσμης διάρκειας. «Νομίζω ότι το ελληνικό χρέος με ημερομηνία αποπληρωμής το 2011 και το 2012 προσφέρει καλή απόδοση», είπε.
Εξάλλου, αυτοί οι τίτλοι, θα έχουν την υποστήριξη των σχεδίων διάσωσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, για την Ελλάδα ύψους 110 δισ. ευρώ. Το κεφάλαιο αυτό δόθηκε καθώς η χώρα δεν μπορούσε να προσφύγει στις αγορές για να αντλήσει τα χρήματα ώστε να αποπληρώσει δάνεια παλαιότερων ετών.
Αυτό προσέφερε μία ανακούφιση στους επενδυτές για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα της χώρας παραμένουν.
Επίσης, η διάσωση της Ελλάδας δεν κατάφερε να περιορίσει τους φόβους των αγορών πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας θα έχουν το ίδιο πρόβλημα αποπληρωμής χρέους. Το ευρώ υποχώρησε έναντι των άλλων νομισμάτων, σηματοδοτώντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών, γι’ αυτό και η ΕΕ, με τη συμβολή του ΔΝΤ, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός μηχανισμού σταθεροποίησης της ζώνης του ευρώ, ύψους ενός τρισ. δολαρίων.
Οσον αφορά στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση επιδιώκει, υλοποιώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείμματος του 13,6%, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, ώστε να επιστρέψει σε αυτές προς άντληση χρημάτων μέχρι το 2012.
«Τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα μπορεί να προσφέρουν καλές ευκαιρίες καθώς η χώρα θα είναι εντάξει για τους επόμενους 18 μήνες», εκτίμησε ο Robin Marshall, διευθυντής σταθερού εισοδήματος, που διαχειρίζεται 20 δισ. ευρώ για την Smith & Williamson Investment Management στο Λονδίνο.
Υπογράμμισε, πάντως, πως πούλησε τα 10ετή ελληνικά ομόλογα που είχε την κατοχή του «πριν καιρό».
Σημειώνεται πως χθες το επιτόκιο για τους 2ετείς ελληνικούς τίτλους ήταν στο 7,61 percent today, περίπου 15 φορές περισσότερο από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους. Το εν λόγω επιτόκιο έφτασε ακόμη και στο 20% στις 7 Μαΐου, όταν κλιμακώθηκε η ανησυχία πως η βοήθεια δεν θα έφτανε έγκαιρα.
«Θα είμαι πολύ προσεκτικός όσον αφορά επενδύσεις σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα», πρόσθεσε ο κ. Marshall. «Δε νομίζω ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα βελτιωθεί σημαντικά, μέχρι να δούμε στοιχεία ότι η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας», κατέληξε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ Νέα Υόρκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου