Bρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου και απέχει περί τα 62 Κμ βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Η νέα πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του παλαιού Γενοβέζικου κάστρου. Είναι πολύ γραφικός οικισμός που έχει κρατήσει το παραδοσιακό χαρακτήρα.Διαθέτει μικρό Μουσείο με γλυπτά Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.
Επίσης αξιόλογη είναι και η αρχαιολογική συλλογή της Μήθυμνας. Στεγάζεται στο Δημαρχείο. Περιλαμβάνει αμφορείς που βρέθηκαν στη γύρω θαλάσσια περιοχή, όστρακα και μερικά Κεραμικά που έφεραν στο φως ανασκαφές στη Μήθυμνα.
Σύμφωνα με τους Μύθους η Μήθυμνα ήταν κόρη του μυθικού βασιλιά της νήσου Λέσβου Μάκαρος. Η Μήθυμνα παντρεύτηκε το Θεσσαλό ήρωα Λέσβο. Προς τιμήν του Λέσβου το νησί ονομάστηκε Λέσβος. Υπάρχει και μια άλλη παράδοση που λέει οτι σύζυγος της Μήθυμνας ήταν ο μυθικός ήρωας Λεπέτυμνος.
Η επικράτεια της Μήθυμνας μετά την υποδούλωση της Αρίσβης και της επικράτειας της.
Η Μήθυμνα ήταν χτισμένη στη θέση του σημερινού οικισμού απέναντι από τη χερσόνησο της Τρωάδας.Η στρατηγική της θέση της εξασφάλιζε τον έλεγχο του περάσματος προς τον Αδραμμυτινό κόλπο. Η εγκατάσταση των κατοίκων της Μήθυμνας και των άλλων Λεσβιακών πόλεων οπως λένε οι αρχαιολόγοι έγινε κατά τη Πρώιμη Χαλκοκρατία. Η Μήθυμνα τον 8ον πΧ αιώνα αναπτύχθηκε στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια όπου ίδρυσε αποικίες. Απέκτησε πλούτο και δύναμη. Στις αρχές του 7ου πΧ αιώνα υπέταξε και εξανδραπόδισε την Αρίσβη και προσάρτησε την επικράτεια της στα εδάφη της. Στις πρώτες δεκαετίες του 6ου πΧ αιώνα επήλθε ενότητα των Λεσβιακών πόλεων με τη μορφή ενός «Κοινού». Όταν έγινε η Ιωνική αποστασία οι Λέσβιοι πήραν μέρος και έμειναν ενωμένοι ως το τέλος. Αλλά και στην Αθηναϊκή Συμμαχία (Δήλος) οι Λεσβιακές πόλεις έλαβαν μέρος στη Συμμαχία ως ενιαία μονάδα. Παρά το «Κοινόν» των πόλεων ανέκαθεν υπήρχε κάποια εχθρική στάση της Μήθυμνας προς τη πόλη της Μυτιλήνης. Η έχθρα αυτή μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Έτσι το 428 πΧ η Μήθυμνα ήταν η μόνη Λεσβιακή πόλη που έμεινε πιστή σύμμαχος της Αθήνας. Η Μήθυμνα ειδοποίησε τους Αθηναίους ότι οι Μυτιληναίοι ετοίμαζαν αποστασία. Όταν εκδηλώθηκε η αποστασία η Μήθυμνα δέχτηκε την επίθεση των Μυτιληναίων και των άλλων Λεσβιακών πόλεων. Το 406 πΧ ο Καλλικρατίδας κυρίευσε τη Μήθυμνα. Μετά την Ανταλκίδειο Ειρήνη που έγινε το 387 πΧ η Μήθυμνα άρχισε να δρα με αυτοτέλεια. Το 377 πΧ προσχώρησε στη Β΄Αθηναϊκή Συμμαχία μαζί με όλες τις πόλεις της Λέσβου. Το έτος 338 πΧ η Μήθυμνα και οι άλλες Λεσβιακές πόλεις προσχώρησαν στην Αντιπερσική Συμμαχία της Κορίνθου. Μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου η Μήθυμνα περιήλθε στους Πτολεμαίους. Τον 2ον αιώνα πΧ συμμετείχε στο Κοινόν των Λεσβιακών πόλεων στο Μέσσον.Το 167 πΧ οι Ρωμαίοι σύμμαχοι της Μήθυμνας κατέλαβαν την Αρχαία Άντισσα και η Αντισσαία επικράτεια περιήλθε στη Μήθυμνα. Η μεγάλη περίοδος της οικονομικής ευμάρειας της Μήθυμνας άρχισε τον 7ον αιώνα πΧ. Την εποχή εκείνη άρχισε και μια πνευματική και καλλιτεχνική άνθηση. Ο κιθαρωδός Αρίων έγινε πασίγνωστος στα πέρατα της οικουμένης. Η Επική Ποίηση άνθισε με τον Τέλεσι. Σπουδαίος Ιστορικός ήταν ο Ερμείας που έζησε τον 4ον αιώνα πΧ. Μεγάλος αστρονόμος ήταν και ο Ματρικέτας που το έργο του εξιστόρησε ο Μυρσίλος.Σταλμένο από έναν υπερήφανο Μυτιληνιό τον κ. Δημήτρη Γαβριήλ-Ιατρόπουλο από την πόλη Dracut, Massachusetts
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου