Το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα γίνει, αλλά υπουργοί και υφυπουργοί ετοιμάζονται για δήμαρχοι και περιφερειάρχες
Παρά την αναταραχή που προκάλεσε στην κυβέρνηση η παραίτηση της κυρίας Αντζελας Γκερέκου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να αποδείξει ότι προς το παρόν δεν μελετά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Στη θέση της παραιτηθείσης υφυπουργού τοποθετήθηκε αμέσως ο κ. Γ. Νικητιάδης , αλλά ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι για τον ανασχηματισμό δεν ήταν απλώς η ώρα του και ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Ιούνιο. Το Μέγαρο Μαξίμου τον αποκλείει και για τον Ιούνιο, αλλά την Παρασκευή υπήρξε μια εξέλιξη που ανοίγει παράθυρο για αλλαγές στην κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε από το ΠαΣοΚ, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ορίσει τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες. Μεταξύ αυτών θα είναι σχεδόν με βεβαιότητα οι υφυπουργοί κυρία Φώφη Γεννηματά και κ. Στ. Αρναουτάκης. Πολύ πιθανό είναι να είναι υπουργός και ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, καθώς και οι περιφερειάρχες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ιδού λοιπόν πώς θα συντηρούνται οι φήμες του ανασχηματισμού, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι.
Οσοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης του κ. Παπανδρέου δεν δηλώνουν βέβαιοι ότι μια τέτοια κίνηση έχει οριστικά μετατεθεί για το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα όμως κορυφαίοι υπουργοί επισημαίνουν ότι τα προβλήματα παραμένουν και η σύνθεση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που απαιτεί η προσφυγή στο ΔΝΤ.
Γεγονός είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης κατά το διάστημα που προηγήθηκε διατυπώθηκαν πολλές απόψεις υπέρ και κατά του ανασχηματισμού. Η λογική που ήθελε τους υπουργούς στα κρίσιμα πόστα της Οικονομίας (κυρία Λούκα Κατσέλη ), της Υγείας (κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ) και της Αγροτικής Ανάπτυξης (κυρία Κατερίνα Μπατζελή ) να αλλάζουν κυριάρχησε σε κάποια από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όμως δεν υιοθετήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταξύ εκείνων που φέρονταν να τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έχει καταγράψει σε αυτό το επτάμηνο την πορεία και την «πρόοδο εργασιών» σε όλα τα υπουργεία και έχει επισημάνει τα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, υπουργοί όπως ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κυβέρνηση πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες και να μη δημιουργηθεί ούτε για μία στιγμή η εντύπωση ότι με την εκταμίευση των δανείων έχει λυθεί κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να αναμένει έναν δεύτερο υφυπουργό, αρμόδιο για τα έσοδα και την εποπτεία των εφοριών...
Κατά του ανασχηματισμού είχαν ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και υπουργοί όπως οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος, ενώ στελέχη (και συχνοί επισκέπτες) του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν να εννοηθεί ότι το κρίσιμο δεν είναι η αλλαγή στα υπουργεία αλλά η δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας, υπό τύπον κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συντονίζει και θα παρακολουθεί.
Κατά πολλοi οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν όσο θα πλησιάζει ο χρόνος απόφασης για τα στελέχη που θα είναι υποψήφια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δεδομένο ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει σχετικές επιθυμίες, η πρώτη θερινή περίοδος θα είναι καθοριστική για ένα ενδεχόμενο «ντόμινο», που θα προκαλέσει η μετακίνηση υφυπουργών ή και υπουργών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στηρίζει το καρέ της ντάμας
Από τις συνομιλίες με συνεργάτες του Πρωθυπουργού γίνεται σαφές ότι ο ανασχηματισμός δεν έγινε επειδή ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις που δέχεται και τις προτάσεις που ακούει. Πρόσωπα του περιβάλλοντός του σημειώνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι βασικός λόγος για τον οποίο δεν αποφασίστηκε καμία αλλαγή σε αυτή τη φάση ήταν ότι τα περισσότερα από τα πρόσωπα που φέρονταν ως υποψήφια για απομάκρυνση είναι αυστηρά προσωπικές επιλογές του κ. Παπανδρέου (όπως οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Μπιρμπίλη, Κατσέλη και Μπατζελή), τις οποίες ο Πρωθυπουργός δεν είναι πρόθυμος να μετακινήσει σε αυτή τη φάση.
Στελέχη από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν εξάλλου και μιαν άλλη παράμετρο: ότι, με δεδομένη την πίεση που οι πραγματικές συνθήκες ασκούν στην κυβέρνησή του, ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να «κάψει» όλες τις εφεδρείες του, μόλις επτά μήνες έπειτα από τις τελευταίες εκλογές. Στις εφεδρείες αυτές συγκαταλέγονται πρόσωπα που είτε έχουν γνώση συγκεκριμένων τομέων από την περίοδο της αντιπολίτευσης και δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως π.χ. ο κ. Γ. Φλωρίδης στην Υγεία και η κυρία Ελενα Παναρίτη, η οποία στη συγκεκριμένη συγκυρία κατά πολλούς διαδραματίζει έναν ρόλο«κλειδί», λόγω της εμπειρίας της για τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και λόγω των επαφών της με στελέχη των οργανισμών.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου