Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μυρίζει μπαρούτι στο ΠαΣοΚ

Βουλευτές εκφράζουν δημοσίως τις αντιρρήσεις
τους για Εργασιακό- Ασφαλιστικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010
Μπαρούτι μυρίζει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ όπου ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές διατυπώνουν και δημοσίως τις αντιρρήσεις τους για τις ανατροπές στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, διαμηνύει ότι θα επέλθουν βελτιώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις

Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι έχει θορυβηθεί από τις αντιδράσεις είτε τις δημόσιες είτε τις παρασκηνιακές αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης και έχει αποδυθεί σ΄ έναν αγώνα δρόμου ώστε να συγκρατήσει ενδεχόμενες διαρροές κατά την ψηφοφορία του Ασφαλιστικού στη Βουλή αρχές Ιουλίου. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» πως «γίνεται μία προεργασία για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις» τονίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξουν “λευκά” ή “παρών” στη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας είναι μονόδρομος για τον Πρωθυπουργό να οδηγηθεί σε νέες διαγραφές. Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι «το Μαξίμου δεν είναι μπαμπούλας για να εκβιάζει την στήριξη των βουλευτών με εκλογές» και έλεγαν ότι «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα σε κανέναν ούτε στην κυβέρνηση ούτε στους βουλευτές». «Είναι αντισυνταγματικά»

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό μετέφερε στα «ΝΕΑ» ο Πάνος Κουρουμπλής κάνοντας λόγο για εργασιακό μεσαίωνα: «Φθάσαμε σε σημείο να καταργούμε τις συλλογικές συμβάσεις» είπε τονίζοντας ότι κάποια σημεία του διατάγματος είναι αντισυνταγματικά.
Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει όμως και για το Ασφαλιστικό αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη στάση του στην ψηφοφορία: «Θα περιμένω να δω τι θα κατατεθεί τελικά και μετά θα αποφασίσω τι θα πράξω» ανέφερε χθες προσθέτοντας ότι θα συνεχίζει να πιέζει για να μην περάσει το Ασφαλιστικό από τη Βουλή. Την ίδια ώρα διαφωνίες για το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος διατύπωσαν οι Γιάννης Κουτσούκος και Δημήτρης Κουσελάς. Ο τελευταίος είπε στα «ΝΕΑ» πως πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης.

«Ξεπέρασαν το μνημόνιο»
Με δήλωσή του επισημαίνει: «Οι ρυθμίσεις του Π.Δ. ξεπερνούν σε ορισμένα σημεία ακόμη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση για την υπογραφή του μνημονίου. Είναι ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα του διατάγματος με το Σύνταγμα και να μην απορρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις». Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επανέλαβε («Πρώτο Θέμα») πως σε ό,τι αφορά τον οργανισμό μεσολάβησης διαιτησίας και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αλλά και τα κατώτατα όρια αμοιβών στα δικαστήρια θα κριθούν αντισυνταγματικά. «Εχω μάθει να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας από την αρχή και δεν μού αρέσουν οι τακτικισμοί» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
της κυβέρνησης ώστε να συγκρατήσει ενδεχόμενες διαρροές κατά την ψηφοφορία του Ασφαλιστικού στη Βουλή αρχές του Ιουλίου

Σε τρεις αλλαγές προχωράει η κυβέρνηση στο Εργασιακό
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε τρεις αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά.
1. Θα επιμηκύνει τον χρόνο προειδοποίησης για τις απολύσεις. 2. Θα δημιουργήσει αντικίνητρα για τις απολύσεις των εργαζομένων άνω των 50 ετών. 3. Θα διασφαλίσει, σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των νεοεισερχομένων στην εργασία, ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει τη διαφορά, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα δεν το καθιστά σαφές και αναφέρει ότι ο ΟΑΕΔ «δύναται να καλύψει τη διαφορά».

Πάντως μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται αμετακίνητο στο θέμα της διαιτησίας, κάτι που σύμφωνα με βουλευτές του ΠαΣοΚ προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεύτερη συνάντηση

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να συναντηθεί με μια δεύτερη ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος- η πρώτη συνάντηση έγινε την Παρασκευή- επιχειρώντας να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις, ενώ την Τρίτη θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε Επιτροπή της Βουλής το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, έπειτα από αίτημα αντιδρώντων βουλευτών. Για την ακρίβεια, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Πάνου Κουρουμπλή, τέσσερις βουλευτές του ΠαΣοΚ (Πάνος Κουρουμπλής, Ηλίας Θεοδωρίδης, Παύλος Στασινός, Φραγκίσκος Παρασύρης) που θεωρούν ότι με το Προεδρικό Διάταγμα επέρχεται υπέρβαση των ορίων, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων να συζητηθεί και στην Επιτροπή, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί και ΚΤΕ Εργασίας του ΠαΣοΚ.

Σημεία προς βελτίωση
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ επισήμαναν στον υπουργό Εργασίας ότι ορισμένα σημεία του Π.Δ. είναι σκληρότερα από αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος στη συνάντηση αυτή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο χρόνος προειδοποίησης των υπό απόλυση εργαζομένων να προσδιορισθεί σε 6 και όχι 4 μήνες όπως ήταν η αρχική του πρόταση και να υπάρξει βελτίωση των αποζημιώσεων απόλυσης για τους εργαζομένους μακράς διαρκείας. Πρόθυμος δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και για τη βελτίωση της εργασιακής προστασίας όσων έχουν υπερβεί τα 55 (και όχι τα 57) χρόνια, με την έννοια της υποχρέωσης του εργοδότη αλλά και του κράτους να συνεισφέρουν υποχρεωτικά στην αυτασφάλισή τους αν απολυθούν και δεν βρουν εργασία σε εύλογο χρόνο. Διαλλακτικός εμφανίστηκε και για την αύξηση του ορίου απολύσεως στο 4% και όχι στο 5% αν και, όπως είπε, τα ποσοστά αυτά αφορούν ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Τσίπρας προς Παπούλια: Μην το υπογράψεις
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία του ζητεί πριν υπογράψει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα να το παραπέμψει προς επεξεργασία στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να εξεταστούν τα νομικά ζητήματα που αυτό θέτει, έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του αναφέρει ότι τα περισσότερα νομοσχέδια δεν έχουν έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής αλλά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας ότι ακόμη και τα μέτρα για τον μηχανισμό στήριξης θα έπρεπε να ψηφιστούν με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή.
«Ως ρυθμιστής του πολιτεύματος έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε την τήρηση και να εξασφαλίσετε την εφαρμογή του Συντάγματος, τουλάχιστον ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει. Παίρνω λοιπόν το θάρρος να σας προτείνω πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις να αναμείνετε την έκδοση του Πρακτικού Επεξεργασίας του από το ΣτΕ και να ζητήσετε από τον πρόεδρό του να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της Ολομέλειας», τονίζεται στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου