Δύσπιστοι έναντι του Ιντερνετ και επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή του για την εύρεση και την αποστολή εγγράφων προς τη Δημόσια Διοίκηση εξακολουθεί να είναι η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, σε αντίθεση με τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν γλιτώσει από μεγάλα κόστη και ταλαιπωρία εκτελώντας ηλεκτρονικά δοσοληψίες με το κράτος.
Το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να αποκομίσουν στοιχεία από τις δημόσιες αρχές δεν ξεπερνά το 10,7% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνη για τις τηλεπικοινωνίες Νίλι Κρόες. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 ανέρχεται στο 27%. Επιπλέον, μόνο το 4% των Ελλήνων πολιτών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για την αποστολή συμπληρωμένων εντύπων σε δημόσιες αρχές. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος των «27» είναι τριπλάσιος.
Εντελώς διαφορετική εικόνα παρατηρείται, ωστόσο, στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπου 81% των ελληνικών εταιριών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με τις δημόσιες αρχές. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι κατά 10% μεγαλύτερο από το μέσο όρο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το 55% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για αποστολή συμπληρωμένων εντύπων προς δημόσιους φορείς. Η διαφοροποίηση των ποσοστών χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ των οικιακών χρηστών και των εταιρειών έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι στα ελληνικά σπίτια η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι χαμηλή, ενώ, παράλληλα, μεγαλύτερη χρήση του Διαδικτύου κάνουν οι νεαροί, οι οποίοι ενδιαφέρονται λιγότερο ή έχουν λιγότερες συναλλαγές με το Δημόσιο.
Στη χρήση του Ιντερνετ παρουσιάζονται και διαφορετικά «κλικαρίσματα» ανάλογα με την ηλικία. Για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με εμπορεύματα και υπηρεσίες τα ποσοστά χρήσης είναι παρόμοια μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Ωστόσο η χρήση του Διαδικτύου για άλλες υπηρεσίες είναι χαμηλότερη μεταξύ των νέων κατά 30%, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλό ενδιαφέρον τους για αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν την υγεία, τις τραπεζικές εργασίες μέσω Διαδικτύου και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι μεγάλη μερίδα των δημοσίων υπηρεσιών εμφανίζει ιστοσελίδες διόλου ενημερωμένες.
Το ζήτημα έθεσε χθες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή της στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση 2007-2013», απορροφώντας κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.
Πηγή: Απογευματινή, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΣΑΚΑΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου