Επισκέψιμο για το κοινό είναι το Μουσείο στο Κάστρο Χλεμούτσι όπου στεγάζεται η θεματική έκθεση «Η εποχή των ιπποτών-Οι σταυροφόροι στο Μοριά», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας και της προϊσταμένης κας Αναστασίας Κουμούση. Συγκεκριμένα, επισκέψιμοι χώροι είναι η αίθουσα του ορόφου και οι δύο ημιυπαίθριες εκθεσιακές αίθουσες με ωράριο λειτουργίας από την Τρίτη έως την Κυριακή τις ώρες 8:30 το πρωί έως και 3 μ.μ. Το Μουσείο κάθε Δευτέρα θα είναι κλειστό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα του ισογείου θα παραμείνει κλειστή.
Το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της κας Κουμούση, στεγάζεται στον εσωτερικό περίβολο του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου στον δήμο Κάστρου-Κυλλήνης, συμπληρώνοντας το μουσειακό και αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολιτισμική ιδέα, καθώς αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί ένα «ανοικτό μουσείο», όπου το κέλυφος του μουσειακού χώρου συνιστά και το σημαντικότερο έκθεμά του. Η μόνιμη θεματική έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 15ο αι. μ.Χ. Επικεντρώνεται στην ενδιαφέρουσα και κρίσιμη ιστορικά περίοδο του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον πολιτισμό μιας γοητευτικής στο ευρύ κοινό περιόδου, εκείνης της Ιπποτοκρατίας, όπως εκδηλώθηκε στο νότιο χερσαίο ελλαδικό χώρο.
Ο στόχος του Μουσείου
Στόχος του Μουσείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας, είναι η προβολή του πλούσιου αρχαιολογικού αποθέματος από την περίοδο της Φραγκοκρατίας που είναι σχεδόν αποκλειστικά προϊόν ανασκαφής και προέρχεται από μεσαιωνικές θέσεις κυρίως του νομού Ηλείας, αλλά και ευρύτερα των εδαφών του Πριγκιπάτου.Η έκθεση στο Κάστρο Χλεμούτσι αρθρώνεται σε υποενότητες και ενότητες, οι οποίες συγκροτούν μεγαλύτερες ομάδες με βάση υπερκείμενες ιδέες. Η διαδρομή του επισκέπτη διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ακολουθεί διαφορετικές πορείες χωρίς τον κίνδυνο να απολέσει το νήμα της αφήγησης. Η λύση αυτή εφαρμόζεται προσφέροντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να αισθανθεί την γοητεία της ανακάλυψης του μεσαιωνικού κόσμου , περιηγούμενος ελεύθερα ένα φράγκικο κάστρο, χωρίς την μονοδιάστατη, υποχρεωτική αφηγηματική πορεία μιας μουσειακής έκθεσης.Το μουσείο περιλαμβάνει 5 μεγάλες ενότητες από τις οποίες προς το παρόν είναι επισκέψιμες οι τρεις.Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται το Κάστρο Χλεμούτσι ως ενδιαίτημα του πρίγκιπα και σύμβολο ισχύος του ηγεμόνα, καθώς και η σχέση του με την γαλλική οχυρωματική της εποχής του βασιλιά Philippe-Auguste. Αναλύεται η οργάνωση του χώρου της λατινικής ηγεμονίας, το δίκτυο των κάστρων και των οικισμών της μεσαιωνικής Ηλείας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην Γλαρέντζα, η γοτθμική μοναστηριακή αρχιτεκτονική και οι δυτικές επιδράσεις στην ορθόδοξη ναοδομία.Η δεύτερη ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη στον κόσμο των ιπποτών, στο πολιτικό και κοινωνικό τους σύστημα, στις ιδέες και τις αντιλήψεις τους. Παρουσιάζει την έλευση των Φράγκων σταυροφόρων στην Ελλάδα και την ίδρυση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ενώ γίνεται αναδρομή στο δυναστικό οίκο των Βιλλεαρδουίνων και στους υπόλοιπους ηγεμόνες του Πριγκιπάτου.Στην Τρίτη ενότητα αναπτύσσεται ένα παράδειγμα γοτθικού ναού στο Πριγκιπάτο, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου στην Γλαρέντζα. Γίνεται αναφορά στην διακόσμηση(γοτθική ζωγραφική και γλυπτική), στην λειτουργία του ναού, αλλά και σε θέματα πίστης και δογμάτων. Παρουσιάζονται τέλος ταφικά έθιμα και ταφικές πρακτικές, ενώ παράλληλα αξιοποιείται ένα αποκατεστηθέν ερμάριο με αναπαράσταση της αρχικής χρήσης του.
Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Άντυ Καπλάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου