ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ, ΕΝΩ Ο ΠΙΟ ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ηχηρό ράπισμα των Μητροπολιτών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
«Κόκκινη κάρτα» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έδειξε σχεδόν το σύνολο των Μητροπολιτών, να ικανοποιήσει την επιθυμία του να παραχωρήσει εν λευκώ σε στενούς του συνεργάτες τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας.
Πολλοί Μητροπολίτες δήλωσαν απορημένοι από την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Ιερωνύμου να περάσει άρον άρον διατάξεις που θα καθιστούσαν «παντοδύναμους» τους συνεργάτες του, αφού μέσω της ψήφισής τους θα τους παραχωρούσε το δικαίωμα, όπως λέγεται, να υπογράφουν συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς προηγούμενη συνοδική έγκριση. Στο περιθώριο της Συνόδου λεγόταν ότι μια ομάδα τεχνοκρατών θα αποκτούσε το δικαίωμα να διενεργεί μόνη της έλεγχο σε έργα που γίνονταν με εκκλησιαστικούς πόρους, ακόμη και σ' εκείνα που θα ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ!
Γι' αυτόν τον σκοπό άλλωστε συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος τη Σύνοδο της Ιεραρχίας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί εκτενέστερα, όπως επισημαίνουν πολλοί αρχιερείς, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης της ιεραρχίας τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις συγκεκριμένες αποφάσεις ο Μακαριώτατος επιχείρησε να τις περάσει προς έγκριση και κατά τις προηγούμενες Συνόδους της Ιεραρχίας, κάτι όμως που δεν έγινε, καθώς οι Μητροπολίτες τόνισαν ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να ψηφιστούν μέσα σε λίγα λεπτά...
«Ο Αρχιεπίσκοπος συνήθως δεν θέλει να απασχολείται εκτενώς με διοικητικά θέματα και όταν διαπιστώσει ότι κάτι δεν προχωράει το αφήνει και προχωρά παρακάτω. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, αφοσίωσε πολύ περισσότερο από τον χρόνο του για να πείσει τους αρχιερείς να ψηφίσουν αυτά που ζητούσε ο πρόεδρος των Οικονομικών Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο διευθυντής της ΕΚΥΟ Αντ. Ζαμπέλης και οι υπόλοιποι λαϊκοί των οικονομικών υπηρεσιών», υπογραμμίζει κληρικός της Συνόδου.
«Πυρ» από παντού
Η εκτίμηση που είχαμε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι συνεδριάσεις της Συνόδου θα ήταν θυελλώδεις, επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Πολλοί Μητροπολίτες, μόλις είδαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος τους καλεί να ψηφίσουν «στο πόδι», ξεσηκώθηκαν. Επρόκειτο για διατάξεις που υπό προϋποθέσεις αντίκεινται στην ελληνική νομοθεσία και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. «Δεν μπορούν οι αποφάσεις της Εκκλησίας να υπερισχύουν των ελληνικών νόμων. Κάποια στιγμή θα το βρίσκαμε μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά Μητροπολίτης στον διάδρομο του Συνοδικού Μεγάρου.
Οι επιφυλάξεις έγιναν πιο έντονες στο σύνολο της ιεραρχίας, όταν τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Ο κ. Δανιήλ προσήλθε στην ιεραρχία, όπως λένε οι πληροφορίες, πολύ «μελετημένος» επί των θεμάτων που έθεσε στο τραπέζι ο Αρχιεπίσκοπος. Διαφώνησε έντονα με τις προθέσεις του, αρθρώνοντας πειστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, που προβλημάτισαν πολλούς Μητροπολίτες, που κι αυτοί με τη σειρά τους δεν έδειχναν να πείθονται από τις απόψεις του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Ο Αρχιεπίσκοπος, βλέποντας ότι τα πράγματα γίνονται πλέον πιο δύσκολα και ότι η ιεραρχία αντιδρούσε, κάλεσε ενώπιόν τους τον νεαρό (και άπειρο κατά πολλούς) νομικό σύμβουλο της Συνόδου. Τα επιχειρήματα που… ψέλλισε (σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες) δεν έπεισαν κανέναν, παρά μόνον τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων (στο μοναδικό που συμφωνούν πια…), οι οποίοι επέμεναν ότι η Εκκλησία πρέπει να «εκσυγχρονιστεί» με την ψήφιση αυτών των διατάξεων!
«Και 20 μέρες να κάνουμε!»
Ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε όσα ζήτησε να ψηφίσουν οι Μητροπολίτες ως απλές διατάξεις που θα μπορούσαν να ψηφιστούν μέσα σε δέκα λεπτά. «Έτσι όπως το πάτε, θα μας πάρει δέκα μέρες», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος, βλέποντας τις αντιδράσεις των Μητροπολιτών. «Και δέκα και είκοσι μέρες να μας πάρει, Μακαριώτατε, για τόσο σοβαρά ζητήματα», φέρεται να του απάντησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής.
Αν και ο Αρχιεπίσκοπος περίμενε, όπως λένε οι πληροφορίες, ότι αυτή η συνεδρίαση της ιεραρχίας θα ήταν καθαρά «διεκπεραιωτική», μετά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου απλά. Όπως μαρτυρούν και κληρικοί της Συνόδου, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ζήτησε από τους συνεργάτες του να του φέρουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να τα μελετήσει, ώστε να μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των ιεραρχών.
Εκτός όμως από τους αρχιερείς που δεν του κάνουν τα χατίρια (που αφορούν κυρίως τους συνεργάτες του) ακόμη και Μητροπολίτες που πρόσκεινται σ' αυτόν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στην επιμονή του να δώσει υπέρμετρες εξουσίες σε ανθρώπους που, όπως επεσήμαιναν χαρακτηριστικά ορισμένοι, «σήμερα είναι και αύριο δεν είναι». Είναι ενδεικτικό ότι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι είναι μεγάλο λάθος να δοθούν υπερεξουσίες σε λαϊκούς συνεργάτες. Υπογράμμισε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο, πως «άλλα λέγατε, Μακαριώτατε, όταν καθόσασταν σε αυτά τα έδρανα μαζί μας, και άλλα λέτε τώρα που κάθεστε στην καρέκλα του Αρχιεπισκόπου».
Τις σοβαρές του επιφυλάξεις για τα όσα γίνονται στις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος. Λέγεται ότι διαφώνησε έντονα με τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου και, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, λογομάχησε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για τις αρμοδιότητες που προσπαθεί να δώσει σε πέντε ανθρώπους των οικονομικών υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Φιλίππων είχε και παλαιότερα εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τις δραστηριότητες των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου στην ΕΚΥΟ και μάλιστα ζητούσε, με επιστολή που είχε αποστείλει στον κ. Ιερώνυμο, απαντήσεις για τη δυσώδη υπόθεση της πώλησης οικοπέδων της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη σε offshore εταιρείες.
Μετά από αυτές τις θυελλώδεις αντιδράσεις, τελικά η ιεραρχία αποφάσισε να μην εξουσιοδοτήσει τον κ. Ζαμπέλη και τους συνεργάτες του να εκπροσωπούν την Εκκλησία της Ελλάδος σε οποιαδήποτε οικονομική υπόθεση, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Συνόδου.
Προς μεγάλη απογοήτευση του Αρχιεπισκόπου, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και λοιπών άλλων ενδιαφερομένων…
Πηγή: TO ΠΑΡON
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου