Τα εθνικά θέματα, αλλά και διεθνή ζητήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "εξαιρετική, θετική και εποικοδομητική" τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η διεθνής οικονομική κατάσταση, οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές, η στήριξη της ανάπτυξης, η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία και πώς μπορεί ο διεθνής Οργανισμός να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση για την υλοποίηση και των δικών του στόχων.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τον Γενικό Γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας στον συνομιλητή του ότι "στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση μιας κυπριακής λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα".
Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου "εκφράσαμε την βούλησή μας για να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την θέση μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει μυστική διπλωματία" και ότι "παίρνουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τη διαδικασία μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς".
Μετά τη συνάντηση-γεύμα που είχε με ομογενείς επιχειρηματίες σε ελληνικό εστιατόριο στο Μανχάταν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Διασπορά. Είναι μεγάλο κεφάλαιο που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Τώρα, μέσα στην κρίση, είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στην χώρα μας. Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση».
Πηγή: ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου