ΚΡΗΤΗ
Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κρήτη, καθώς δεν έχουν κρατήσεις.
Το πρόβλημα οφείλεται όχι στις υψηλές τιμές που είθισται να προσφέρουν τα εν λόγω ξενοδοχεία αλλά στη γενικότερη εικόνα που έχει σχηματιστεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που έχει περιέλθει αλλά και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων και σκανδάλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παγκοσμίως την τελευταία περίοδο, με αποτέλεσμα η πληρότητα των ξενοδοχείων να φτάνει με δυσκολία το 50% με 70%, την ίδια στιγμή που τις προηγούμενες σεζόν και στις αντίστοιχες περιόδους τα ποσοστά αυτά ξεπερνούσαν το 80%.
Ωστόσο, την ανιούσα οδό έχουν πάρει τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, και συγκεκριμένα τα all inclusive, δηλαδή οι ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν ένα πολύ οικονομικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή κ.ά. σε τιμές από 20 έως 50 ευρώ. «Ειδικά τα 4 αστέρων ξενοδοχεία, all inclusive, έχουν πληρότητες από 80% και πάνω. Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία πολυτελείας, τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο για να προσελκύσουν πελάτες. Ηδη, έχουν ρίξει τις τιμές τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα» καταλήγει ο κ. Πελεκανάκης.
Τιμές
Ως γνωστόν, τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων φιλοξενούν πελάτες, που διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καθώς εκείνοι μπορούν να καλύψουν οικονομικά το κόστος των υπηρεσιών και της πολυτέλειας που προσφέρουν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Αυτοί οι πελάτες λοιπόν αποφεύγουν να έρχονται πια στο νησί και γενικότερα στη χώρα μας, καθώς νιώθουν ανασφάλεια…, όπως επισημαίνει στην «Τ» ο επικεφαλής των διευθυντών των ξενοδοχειακών μονάδων Κρήτης, Γιώργος Πελεκανάκης.
«Η κακή εικόνα που προβάλλουν την τελευταία περίοδο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους πελάτες των ξενοδοχείων των πέντε αστέρων» αναφέρει ο ίδιος.
Ο κ. Πελεκανάκης αποκλείει ότι οι υψηλές τιμές των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων απωθούν τους ξένους τουρίστες, καθώς φέτος είναι η πρώτη φορά που οι τιμές τους έχουν πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αντιθέτως, το γενικότερο κακό κλίμα και ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα αποτελεί τον ανασταλτικό παράγοντα.
«Οι συγκεκριμένοι πελάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Δεν τους αρέσει η ταλαιπωρία και το μόνο που θέλουν είναι να έρθουν και να ξεκουραστούν στο νησί μας. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις, οι απεργίες - που καθυστερούν ή αναβάλουν πτήσεις και αφήνουν πλοία δεμένα στα λιμάνια- τα επεισόδια, τους δημιουργούν μία ανασφάλεια, η οποία δυστυχώς ενισχύεται καθημερινά. Δεν θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και να χάσουν για παράδειγμα μία ολόκληρη ημέρα στο αεροδρόμιο, εξαιτίας απεργίας. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ενδιαφέρουν οι αγώνες των εργαζομένων και δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για να το σκεφτούν» επισημαίνει ο ίδιος.
Τεράστια είναι η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στα οικονομικά των τουριστικών δήμων του Νομού Ηρακλείου μετά την περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο αποτελούσε πραγματικό ζωοδότη για τα ταμεία τους.
Η περικοπή του αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των τουριστικών δήμων, κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, ο «Καλλικράτης» θα βρει μπροστά του.
Τα έσοδα των τεσσάρων τουριστικών δήμων του Νομού Ηρακλείου (Γαζίου, Γουβών, Χερσονήσου και Μαλίων) ένα χρόνο μετά την περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων βρίσκονται ήδη -όπως λένε οι αντίστοιχοι δήμαρχοι- σε απελπιστική κατάσταση, ενώ προσπαθούν να κόψουν απ' όπου μπορούν για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο έλλειμμα. Τα προαναφερόμενα χρήματα εκτός από την κάλυψη καθημερινών αναγκών όπως π.χ. καθαριότητα, πήγαιναν ακόμα και για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών με την χρηματοδότηση έργων αλλά και μελετών.
Στέρηση ανάπτυξης
Τα τέλη παρεπιδημούντων -πριν την περικοπή- έφερναν στο Δήμο Γαζίου 1.200.000 ευρώ, ενώ τώρα έχουν μειωθεί στα περίπου 150.000 ευρώ.
«Αυτό που κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα είναι ένα κράτημα σε ό,τι αφορά τα έργα. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα έχει ως αντίκτυπο την στέρηση ανάπτυξης της περιοχής, καθώς εμείς αυτά τα χρήματα τα διαθέταμε για έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκαριστεί κάποια πράγματα που είχαμε βάλει μπροστά μας», αναφέρει, μιλώντας σχετικά στην «Τ», ο δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης.
Καθαριότητα
Στα μέσα της τουριστικής σεζόν, το πρόβλημα της περικοπής του τέλους παρεπιδημούντων γίνεται ακόμα πιο αισθητό, καθώς τα έξοδα των δήμων αυξάνονται, χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε αναλογία με τα έσοδά του.
«Ειδικά αυτό το διάστημα, τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο Δήμο Χερσονήσου. Το ποσοστό που έχει μείνει είναι μία αμελητέα ποσότητα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει και καθυστέρηση καταβολής από τους ξενοδόχους. Για μας ήταν πλήγμα, καθώς τα έσοδά μας από τα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν σε 600.000 ευρώ. Κι αν τα μαζέψουμε θα είμαστε ευτυχισμένοι» επισημαίνει ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιώργος Δανελλάκης.
Καταστροφή
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους τουριστικούς δήμους του Νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο, θα βρει μπροστά του και ο «Καλλικράτης».
«Αν αυτό τα έσοδο δεν καλυφθεί από κάπου αλλού, ο «Καλλικράτης» θα το βρει μπροστά του και μάλιστα διογκωμένο. Αυτή η περικοπή, που έγινε εν μία νυκτί, έχει φέρει την απόλυτη καταστροφή. Το χρέος που έχουμε εμείς, ως Δήμος Γουβών, είναι η συγκεκριμένη περικοπή και δεν ξέρουμε από πού να κόψουμε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την καθαριότητα, δεν μπορούμε να μην έχουμε έκτακτο προσωπικό κ.ά.» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γουβών, Γιώργος Νικολακάκης.
Πηγή: TOΛMH, Σοφία Κωνσταντοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου