Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2010
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως Ανατολικογερμανοί χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα από δύο φαρμακευτικές εταιρίες για πειράματά τους ενώ χρήματα δίνονταν στο τότε καθεστώς της χώρας.
Σύμφωνα με το δημόσιο κανάλι ΜDR, επί μια τετραετία -από το 1985 μέχρι το 1989 (με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου)- γίνονταν πειράματα σε 2.000 ασθενείς στην Ανατολική Γερμανία.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μια από τις εταιρίες που πραγματοποιούσαν πειράματα ήταν η Ciba Geigy για ένα αντικαταθλιπτικό, το Brofaromin στη Σαξονία.
Άνδρας κατήγγειλε στο ΜDR πως η μητέρα του η οποία αντιμετώπιζε χρόνια κατάθλιψη, δε γινόταν δεκτή σε κλινική της περιοχής Πλάουεν μέχρι που τους ανακοίνωσαν πως θα τη δέχονταν εάν συμμετείχε σε μελέτη, το 1989. Όπως επισήμανε ο ίδιος, η μητέρα του με το που έλαβε τη θεραπευτική αγωγή έχανε κιλά αλλά και την επαφή με το περιβάλλον ωστόσο άρχισε να επανέρχεται όταν σταμάτησε τη λήψη του φαρμάκου.
Ο τηλεοπτικός σταθμός επισήμανε πως σε καμία από τις χώρες του δυτικού κόσμου δε ζητήθηκε άδεια για να κυκλοφορήσει το φάρμακο ενώ πρόβαλλε έγγραφε που είναι κατά τη φαρμακευτικής εταιρίας η οποία ανήκει πλέον σε έναν κολοσσό του χώρου.
Η παρούσα φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο θέμα όπως ανέφερε το MDR.
Αναφέρεται επίσης, πως διόλου ευκαταφρόνητα ποσά κατέθεσαν οι εταιρίες στην Kommerziellen Koordinierung, θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου της ανατολικής Γερμανίας, όπως αναφέρουν στοιχεία της τότε ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας.
Τέλος, το δίκτυο επισήμανε πως μερικά από τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν δεν κυκλοφόρησαν στις αγορές της Δύσης αφού μερικοί ασθενείς είτε πέθαναν είτε παρουσίασαν σοβαρότατες παρενέργειες.
Πηγή: Κοντρα/Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου