Μόλις χθες αποκαλύφθηκε η «πατρότητά» του
Τρίτη, 20 Ιουλίου, 2010
Πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική μπλογκόσφαιρα άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα, έκανε την εμφάνισή του ένα πολλά υποσχόμενο μπλογκ: το troktiko. Ηταν η εποχή όπου «μεσουρανούσε» το press-gr, το οποίο κυνήγησε και μετέφερε τη σκανδαλοθηρική δημοσιογραφία στο Διαδίκτυο, αποτελώντας ουσιαστικά το μοντέλο για μια σειρά από ανάλογα σάιτ και μπλογκ που λειτουργούν σήμερα. Τότε, και σε ανύποπτη στιγμή, το troktiko ξεκίνησε να δημοσιεύει ειδήσεις από την καθημερινότητα, αλλά και σχόλια αναγνωστών, ωστόσο λίγοι ήταν ακόμη εκείνοι που το ακολουθούσαν. Σε αντίθεση ωστόσο με την κυρίαρχη αντίληψη των γνωστών- για την εποχή- ιστοσελίδων, το troktiko ανοίχτηκε στους αναγνώστες, δημοσιεύοντας καταγγελίες τους και διευρύνοντας τη θεματολογική γκάμα του. Σύντομα, και έπειτα και από τις νομικές περιπέτειες του press-gr, το troktiko άρχισε να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα μάτια και γρήγορα κατέστη το πλέον δυναμικό ιστολόγιο του ελληνικού Διαδικτύου.
«Ψυχή» του διαδικτυακού εγχειρήματος δεν ήταν άλλος από τον Σωκράτη Γκιόλια. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι, ενώ σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κλάδος αναγνώριζε στον δολοφονημένο δημοσιογράφο την πατρότητα του troktiko, εν τούτοις ο ίδιος ποτέ δεν την αποδέχθηκε. Χρειάστηκε να φύγει από τη ζωή, ούτως ώστε η ομάδα που διαχειρίζεται το ιστολόγιο να παραδεχθεί και επισήμως τη σύνδεση. «Επίσημα ως μπλογκ σάς αναφέρουμε ότι το όραμα και η ιδέα του troktiko ήταν του Σωκράτη Γκιόλια! Και όλοι εμείς πορευτήκαμε με τούτη την ιδέα,ενός ανεξάρτητου μπλογκ που θα μπορούσε να είναι η φωνή όλων σας. Αυτό που ήθελε ο Σωκράτης είναι να υπάρχει ένα ανεξάρτητο μέσο στο οποίο όποιος αισθάνεται αδικημένοςνα μπορεί να εκφράσει το παράπονό του, την καταγγελία του, χωρίς δόλο και σκοπιμότητες!» ανέφεραν χθες οι συνεργάτες του.
Στη διαδρομή του το troktiko έχει «μπλοκαριστεί» από την Google- που διαχειρίζεται την πλατφόρμα blogspot - λόγω καταγγελιών, όμως γρήγορα επανήλθε σε δράση. Εμφάνιζε και άλλη μια παραδοξότητα: όσοι πίστευαν ότι θίγονται από τις δημοσιεύσεις του, στρέφονταν νομικά εξαρχής κατά του Γκιόλια. Ενδεικτικά, θα γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού Διαδικτύου η μόνιμη σύγκρουση μεταξύ του Γκιόλια και του κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου . Αντιστοίχως, και πάντοτε στην τριγωνική σχέση Γκιόλιαςtroktiko- θιγόμενος, έχουν σημειωθεί έντονες συγκρούσεις και με άλλους δημοσιογράφους και εκδότες, όπως οι κκ. Γ. Κουρής και Ν. Χατζηνικολάου . Αυτές οι διενέξεις φαίνεται ότι βοήθησαν στην ενίσχυση της απήχησης του troktiko. Ωστόσο το μέλλον θα δείξει αν θα μπορέσει να εξελιχθεί χωρίς τον ιδρυτή του.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ
«Οι μεγαλοδημοσιογράφοι και οι δικαστικοί είναι οι επόμενοι στόχοι των τρομοκρατών, είτε είναι αληθινή η προκήρυξη είτε όχι.Είναι δεδομένο ότι οι τρομοκράτες θα ανοίξουν τα μέτωπα καθώς δεν είναι δυνατόν όσο διευρύνουν τους ορίζοντές τους και τις επαγγελματικές ομάδες να είναι όλοι φυλασσόμενοι!». Τα παραπάνω λόγια δημοσιεύτηκαν στο troktiko μόλις την προηγούμενη Κυριακή 11 Ιουλίου με αφορμή την προκήρυξη που εστάλη για το δολοφονικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Γιώργου Βασιλάκη.
Αυτή η μακάβρια πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί στο ιστολόγιο του δολοφονημένου δημοσιογράφου έμελλε να πραγματοποιηθεί στον ίδιο του τον εμπνευστή. Το troktiko, όπως και όλος ο Τύπος άλλωστε, είχε επικρίνει αρκετές φορές με σκληρό τρόπο τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Στις 24 Ιουνίου 2010 μετά το χτύπημα στο υπουργείο αναρτήθηκε το εξής κείμενο: «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ήθελαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη νεκρό και γι΄ αυτόν τον λόγο έστειλαν δέμα στον όροφο και μάλιστα στο γραφείο ακριβώς δίπλα του. Δεν υπήρχε ούτε καν προειδοποίηση.Μιλάμε για δολοφονική επίθεση που μόνο Σέχτα μπορεί να θυμίσει βάσει των άλλων επιθέσεων που έκανε και ήθελε νεκρούς».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου