Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2010
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ματαιώθηκε επ’ αόριστον η πώληση της ακίνητης περιουσίας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, γνωστή ως περιουσία Μπαρλέττα ή Barletta Property, έπειτα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα αμφοτέρων των εκδόσεων της εφημερίδας μας, της ελληνικής «Εθνικός Κήρυξ» και της αγγλόφωνης «The National Herald», της περασμένης εβδομάδας.
Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε στον «Ε.Κ.» ο αντιπρόεδρος της Εφορίας της Σχολής Τόμας Λέλον, λέγοντας ότι «θα την κρατήσουμε την περιουσία Μπαρλέττα». Πρόκειται για μέρος του οικοπέδου της Σχολής το οποίο έχει πάνω του και μονοκατοικία. Θα πουληθεί ωστόσο το οικόπεδο στην πολιτεία του Οχάιο.
Συγκεκριμένα στην έκδοσή μας της 22ας Ιουλίου 2010, είχαμε αποκαλύψει απόρρητη αλληλογραφία του Τόμας Λέλον, σύμφωνα με την οποία συγκαλούσε για προχτές Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 2 η ώρα το απόγευμα, σε κοινή τηλεφωνική συνδιάσκεψη τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πρόεδρο της Εφορίας, τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, τα μέλη της Εφορίας και της εκτελεστικής της επιτροπής «για την πώληση ακίνητης περιουσίας της Σχολής στο Οχάιο και πιθανώς πώληση από το οικόπεδο της Σχολής στο Μπρουκλάιν», όπως αναγραφόταν επί λέξει.
Στο υπόμνημα που είχε σταλεί από τον κ. Λέλον, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010, αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «η ατζέντα για την τηλεφωνική μας συνδιάσκεψη θα περιοριστεί σε τρία θέματα: 1) Επαναβεβαίωση της έγκρισης να τεθεί η περιουσία του Οχάιο προς πώληση. 2) Εγκριση να τεθεί τεμάχιο οικοπέδου αποτελούμενο 6,89 έκρες, γνωστό ως περιουσία Μπαρλέττα, προς πώληση και 3) Εγκριση του πενταετούς οικονομικού σχεδίου λειτουργίας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής».
Τονίζεται ότι η λεγόμενη περιουσία Μπαρλέττα, η οποία αποτελείται από 7 έκρες οικόπεδο και μεγάλη οικία εντός αυτού και τα οποία βρίσκονται εν αγαστή συνδεδεμένα με το υπόλοιπο οικόπεδο της Θεολογικής Σχολής προς τη μεριά του προαστίου Τζαμέικα Πλέιν, αγοράσθηκε πριν από πέντε χρόνια, το έτος 2005, αντί 5,4 εκατομμύρια με τον σκοπό αρχικά να γίνει η οικία του προέδρου της Σχολής, πλην όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Στο υπόμνημα αναφερόταν πως «στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη της 29ης Ιουλίου, 2010, η Εφορία προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους που έχει θέσει η τράπεζα Citizens Bank αναφορικά με την ανανέωση της πιστοληπτικής δυνατότητας της Σχολής η οποία τελειώνει το Νοέμβριο του 2010, πρέπει να ψηφίσει δύο προτάσεις και να εγκρίνει το πενταετές οικονομικό σχέδιο λειτουργίας».
Στο ίδιο δημοσίευμά μας της 22ας Ιουλίου 2010 συμπεριλαμβάνονταν και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Εφορίας της Σχολής της 14ης Μαΐου 2010, στα οποία αναγραφόταν, πως «πρόταση την οποία έκανε δεόντως ο Ρόμπερτ Μπαδάβας και την ενίσχυσε με δεύτερη γνώμη-προτροπή του ο Τζον Παναγάκος, ψηφίσθηκε ομόφωνα να υιοθετηθεί το ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο ήδη εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή: «Οπως ο πρόεδρος και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, ενεργώντας με την εξουσιοδότηση της Εφορίας και την καθοδήγηση του αντιπροέδρου και του ταμία της, εξουσιοδοτούνται να χρησιμοποιήσουν την κρίση και τις καλύτερες προσπάθειές τους εξ’ ονόματος της εταιρείας (corporation της Σχολής) να βάλουν προς πώληση την ακίνητη περιουσία της στη διεύθυνση 6247 Canton Road και 6253 Canton Road στην πόλη Malvern, του Οχάιο, η αξία της οποίας έχει εκτιμηθεί προς 1,1 εκατομμύρια δολάρια, μέσω κτηματομεσίτη από τις 15 Ιουλίου, 2010. Οποιαδήποτε συμφωνία αγοραπωλησίας οφείλει να διαπραγματευθεί με τα ισχύοντα στην αγορά ακινήτων και της οποίας η τελική έγκριση εναπόκειται από την ψήφο της Εφορίας της Σχολής».
Στο υπόμνημα αναφερόταν επίσης, πως, «μία δεύτερη πρόταση έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εφορίας στις 14ης Μαΐου, 2010. Η πρόταση συζητήθηκε και κατόπιν τέθηκε σε αναμονή (tabled). Η Εφορία πρέπει να ξανασκεφθεί την πρόταση και να εγκρίνει την υιοθέτησή της. Η πρόταση ήταν η ακόλουθη: «Οπως ο πρόεδρος και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, ενεργώντας με την εξουσιοδότηση της Εφορίας και την καθοδήγηση του αντιπροέδρου και του ταμία της, εξουσιοδοτούνται να χρησιμοποιήσουν την κρίση και τις καλύτερες προσπάθειές τους εξ’ ονόματος της εταιρείας (corporation της Σχολής) να βάλουν προς πώληση μέσω κτηματομεσίτη την ακίνητη περιουσία αποτελούμενη από 6,89 έκρες οικοπεδικής έκτασης επί της οποίας υπάρχει μονοκατοικία, στη διεύθυνση 150-156 Prince Street, στο Τζαμέικα Πλέιν, περιφέρεια Βοστώνης, στην κομητεία του Σάφολκ Μασαχουσέτης, η οποία έχει εκτιμηθεί προς 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Να ανατεθεί προς πώληση μέσω κτηματομεσίτη μέχρι τις 15 Αυγούστου 2010. Οποιαδήποτε συμφωνία αγοραπωλησίας οφείλει να διαπραγματευθεί με τα ισχύοντα στην αγορά ακινήτων και της οποίας η τελική έγκριση εναπόκειται από την ψήφο της Εφορίας της Σχολής».
Τονίζεται ότι όχι μόνο η περίοπτη ακίνητη περιουσία στο οικόπεδο της Σχολής δεν θα πουληθεί, αλλά ούτε καν η τηλεφωνική συνδιάσκεψη έγινε που είχε προγραμματιστεί για προχτές Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 2 το απόγευμα. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής δέχθηκε πλημμυρίδα αντιδράσεων πανταχόθεν, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργήθηκε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει απόπειρα και στο παρελθόν, επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Ιακώβου, ξεπουλήματος μέρος του οικοπέδου της Σχολής για την ανέγερση διαμερισμάτων και Γηροκομείου, πλην όμως ναυάγησε την τελευταία στιγμή όταν ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε αποκαλύψει τότε ότι η εταιρεία που διαπραγματευόταν την αγορά της ακίνητης περιουσίας της Σχολής είχε κηρύξει ή βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε την ακόλουθη συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της Εφορίας Τόμας Λέλον με την εξέλιξη της ματαίωσης πώλησης της περιουσίας της Σχολής:
«Εθνικός Κήρυξ»: Για ποιο λόγο ματαιώσατε την τηλεφωνική συνδιάσκεψη στην οποία επρόκειτο να συζητήσετε την πώληση ακίνητης περιουσίας της Θεολογικής Σχολής;
Τόμας Λέλον: Σκεφθήκαμε να ακολουθήσουμε την οδό που ούτε θέλουμε να σκεφθούμε να πουλήσουμε την περιουσία Μπαρλέττα της Σχολής. Θα την κρατήσουμε.
«Ε.Κ.»: Τι θα γίνει με την άλλη περιουσία στο Οχάιο;
Τ. Λέλον: Θα την πουλήσουμε αυτή τη περιουσία, είμαστε στη διαδικασία.
«Ε.Κ.»: Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που σας έκανε να αλλάξετε γνώμη για την περιουσία Μπαρλέττα;
Τ. Λέλον: Αυτός ήταν ένας οικονομικός ελιγμός (financial maneuver) κι απλώς αισθανθήκαμε πως υπάρχει ένα τόσο δυνατό αίσθημα να κρατήσουμε την περιουσία, οπότε δεν θα την πουλήσουμε.
«Ε.Κ.»: Τι θα κάνετε με την περιουσία;
Τ. Λέλον: Αυτό που πάντοτε είχαμε σχεδιάσει. Εχουμε κατά νουν έναν αριθμό διαφορετικών ιδεών. Νομίζω ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την περιουσία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορούμε προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα ολόκληρης της Κοινότητας.
Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σ’ αυτές ακόμα. Εχουμε τουλάχιστον μισή ντουζίνα έγκυρες ιδέες, αλλά το θέμα είναι να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε οποιαδήποτε επιλογή ορίσουμε προκειμένου να κάνουμε την καλύτερη χρήση της ακίνητης περιουσίας.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Θεόδωρος Καλμούκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου