ΜΗ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ “ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ” (Η Σύνταξη)
Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2010
Αυστηρή προειδοποίηση για την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου που αφορά την κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών και τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ονομαστικοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης των υποψηφίων και των Συνδυασμών στις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Καμία παραβίαση του νόμου δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει και δεν θα γίνει, εκτός και αν αποφασίσει κάποιος αρμόδιος να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης επικρίνοντας έντονα τη στάση του ΚΚΕ που δια του εισηγητή του Αντώνη Σκυλλάκου επανέλαβε την πρόθεση του κόμματος του να μην τηρήσει το νόμο.
Ο κ. Σκυλλάκος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κόμματος του στο μέτρο για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, καθώς όπως είπε, θα γίνεται «τριπλό φακέλωμα» και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα το τηρήσει.
«Η συζήτηση που κάνει το ΚΚΕ για το αν θα τηρήσει ή όχι το νόμο είναι χωρίς νόημα και πιστεύω ότι αν δεν θέλει να οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο τους Συνδυασμούς του, θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη ρητορική του. Νομίζω όμως ότι και το ίδιο συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πολιτικά συζητήσιμη τέτοια εκδοχή», αντέτεινε ο κ. Ραγκούσης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες Συνδυασμών και υποψηφίων και τον έλεγχο τους κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Υπέρ της αρχής του ν/σ, του οποίου η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο ενώ θα υπερψηφιστεί από το Α’ Θερινό τμήμα της Ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή, τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στο θέμα της διαφάνειας της χρηματοδότησης των κομμάτων τονίζοντας ότι κανένα κόμμα δεν έχει ξεφύγει από τη καχυποψία και τη μομφή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για το πολιτικό σύστημα και τον πολιτικό κόσμο.
«Υπάρχει μια διεθνή διάσταση που θέλει την Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη σαν να πρόκειται για μια χώρα που όλος ο πολιτικός της κόσμος είναι βουτηγμένος στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Η ανωνυμία των 10 και 20 ευρώ κουπονιών μαζεύει χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι μια κατεξοχήν αδιαφανής πρακτική που μέσω της ανωνυμίας διακινήθηκαν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος», υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε:
«Αν η Ελλάδα κατηγορείται από το Συμβούλιο είναι για αυτό το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η αιτίαση εναντίον της χώρας μας και του συνόλου του πολιτικού κόσμου έχει το θέμα της ανωνυμίας των κουπονιών. Αυτό προσβάλει τα ίδια τα μέλη, τα στελέχη και τους οπαδούς του ΚΚΕ».
Λίγο αργότερα, σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Ραγκούσης έκανε γνωστό ότι το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με Νόμο που θα φέρει στη Βουλή.
«Επί της αρχής, η λογική ο φόβος φυλάει τα έρημα δεν είναι κακή. Υπάρχει όμως έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα αποτελεσματικότητας του πολιτικού συστήματος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη», σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Νάκος, τονίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, υποστήριξε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ορισμένες διατάξεις του διέπονται από ασάφειες ενώ άλλες είναι αντιφατικές και αναποτελεσματικές.
«Καταψηφίζουμε επί της αρχής γιατί είμαστε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε ρεαλισμό και όχι λαϊκισμό» δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να είναι απεριόριστη φτάνει να δηλώνεται κάθε ευρώ».
«Το ν/σ εμπεριέχει διατάξεις προς θετική κατεύθυνση αλλά υπάρχουν και άλλες που θα στραγγαλίσουν τους μικρούς συνδυασμούς. Η ονομαστικοποίηση των συνεισφορών ισοδυναμεί με αποκάλυψη της εκλογικής προτίμησης, δεν μπορούμε να το στηρίξουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου.
Έντονες επιφυλάξεις για το αν θα έπρεπε να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε θερινό της τμήμα, εξέφρασε ο κ. Σκυλλάκος καθώς, όπως είπε, ορισμένες διατάξεις του άπτονται πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, ενώ η κ. Αμανατίδου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να καταθέσει την άποψη της στην Επιτροπή η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
«Μαύρο πολιτικό χρήμα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και ουσιαστικότερου ελέγχου των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων είναι επιβεβλημένη για να περιφρουρήσουμε το κύρος του πολιτικού κόσμου», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής.
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού συστήματος καθώς το 50% είναι ήδη θεσμοθετημένο με το ν/σ για τον Καλλικράτη και επανέλαβε ότι αυτό ήταν άλλωστε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου