Νοµιµοποίησαν την απόσχιση
Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2010Η µονοµερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νοµοθεσίας, αποφάνθηκε χθες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η απόφαση αναµένεται να έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσµο καθώς µπορεί να ενισχύσει και άλλες αποσχιστικές κινήσεις.
Η µη δεσµευτική απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη µε ψήφους 10-4, έπειτα από προσφυγή της Σερβίας κατά της νοµιµότητας της απόσχισης του Κοσόβου, µε το επιχείρηµα ότι αποτέλεσε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Οι ΗΠΑ και άλλες 68 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Για να αποκτήσει πλήρη κρατική υπόσταση θα πρέπει να το αναγνωρίσουν συνολικά 100 χώρες, κάτι που αναµένεται να γίνει σύντοµα, µετά τη χθεσινή απόφαση.
Πολλές χώρες που έχουν µειονότητες οι οποίες επιθυµούν ανεξαρτητοποίηση δεν έχουν αναγνωρίσει την απόφαση των Κοσοβάρων. Μεταξύ αυτών η Ρωσία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της οποίας δήλωσε ότι χθες ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «δεν αποτελεί νοµική βάση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου». Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεµιτς δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα αλλάξει την πολιτική της σχετικά µε το Κόσοβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης», την οποία χαρακτήρισε «τεχνική άποψη» προσθέτοντας ότι σύντοµα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί µία «πολιτική απόφαση». Από τις χώρες της Ε.Ε. την έχουν αναγνωρίσει όλες πλην έξι: η Ισπανία που αντιµετωπίζει αποσχιστικά κινήµατα στην Καταλωνία αλλά και στη Χώρα των Βάσκων, η Βουλγαρία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα. Μάλιστα οι υπουργοί της Ε.Ε. δεν συζήτησαν την υποψηφιότητα της Σερβίας τον Ιούνιο περιµένοντας να σηµειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της µε το Κόσοβο.
Στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντιόταν µε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίµ Θάτσι και τον διαβεβαίωνε για την υποστήριξη της χώρας του. Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσόβου το 1999 έπειτα από τους ΝΑΤΟϊκούς βοµβαρδισµούς που διήρκεσαν 78 ηµέρες και έβαλαν τέλος στον διετή πόλεµο που µαινόταν µεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου.
Ανησυχία
«Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει µεγάλη ανησυχία σε κυβερνήσεις που αντιµετωπίζουν αποσχιστικά κινήµατα», δήλωσε ο Εντουιν Μπέικερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Ολλανδίας. «Επίσης θα ενισχυθούν τα αυτονοµιστικά κινήµατα σε όλο τον κόσµο. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούµε ποιες χώρες θα αναγνωρίσουν τελικά την ανεξαρτησία του Κοσόβου». Πολιτικοί αναλυτές µιλούν για µια πιθανή κρίση στην κυβέρνηση συνασπισµού στη Σερβία που µπορεί να οδηγήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Χθες το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο ανακοίνωσε ότι χορηγεί στο Κόσοβο βοήθεια ύψους 108,9 εκατοµµυρίων δολαρίων σε περίοδο 18 µηνών.
Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει την αποδέσµευση άλλων χρηµατοδοτήσεων από την Παγκόσµια Τράπεζα και την Ε.Ε.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Για να αποκτήσει πλήρη κρατική υπόσταση το Κόσοβο θα πρέπει να το αναγνωρίσουν συνολικά 100 χώρες
Μία επαρχία που έγινε κράτος
ΠΟΙΟ είναι σήµερα το νοµικό καθεστώς που διέπει το Κόσοβο;
Το Κοινοβούλιο της χώρας υιοθέτησε νόµους που δηµιουργούν πλαίσιο ανεξαρτητοποίησης. Το νέο Σύνταγµα υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2008 και τέθηκε σε ισχύ δύο µήνες αργότερα.
Ετσι έπειτα από 9 χρόνια υπαγωγής στον ΟΗΕ, η εξουσία µεταβιβάστηκε στην κυβέρνηση της αλβανικής πλειονότητας. Το Κόσοβο δηµιούργησε δικό του στρατό και µυστικές υπηρεσίες, εκδίδει διαβατήρια, δηµιούργησε τις πρώτες πρεσβείες στο εξωτερικό και έγινε µέλος της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Υπάρχουν διεθνείς δυνάµεις στο Κόσοβο;
Η Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρεί από τα τέλη του 2008 µία δύναµη 1.900 ανδρών, γνωστή ως Εulex, που αποτελείται από αστυνοµικούς, δικαστές, εισαγγελείς και τελειωνειακούς, βάσει του σχεδίου του ειδικού απεσταλµένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για «επιτηρούµενη ανεξαρτησία». Για την ασφάλεια της περιοχής είναι υπεύθυνη η δύναµη του ΝΑΤΟ µε 10.000 στρατιώτες.
Τι θα συµβεί στη µειονότητα των Σέρβων που παραµένουν στο Κόσοβο;
Στα 2 εκατοµµύρια κατοίκων του Κοσόβου περιλαµβάνονται 120.000
Σέρβοι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα µε τη Σερβία. Οι Σέρβοι βρίσκονται υπό την προστασία της ΝΑΤΟϊκής δύναµης. Το σχέδιο του ΟΗΕ εγγυάται στη σερβική µειονότητα θέσεις στην τοπική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο, αντιπροσωπευτική παρουσία στην αστυνοµία και τις δηµόσιες υπηρεσίες και ειδικό καθεστώς για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Μπορεί η ένταση να εξελιχθεί σε βία; Συγκρούσεις ξεσπούν σποραδικά σε περιοχές του Βόρειου Κοσόβου όπου συνυπάρχουν Αλβανοί και Σέρβοι, µε επίκεντρο την πόλη Μιτροβίτσα.
Οι Σέρβοι είχαν αντιδράσει έντονα όταν έγινε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας καίγοντας συνοριακά φυλάκια και πραγµατοποιώντας µεγάλες διαδηλώσεις. Συγκρούσεις έγιναν στη Μιτροβίτσα και το 2009. Οι δυνάµεις του ΝΑΤΟ πάντως βρίσκονται σε επιφυλακή αυτές τις ηµέρες.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Νατάσα Μπαστέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου