Ψάχνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες
Τρίτη, 20 Ιουλίου, 2010
Οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών από το σπίτι και το γραφείο του Σωκράτη Γκιόλια βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας προκειμένου να εντοπισθεί το οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να βοηθήσει την πρόοδο των ερευνών.
Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε θέμα άρσης του ηλεκτρονικού απορρήτου στο ιστολόγιο με το οποίο φέρεται να συνδέεται ο Σωκράτης Γκιόλιας, κάτι που δεν αποκλείεται να προκύψει στο προσεχές μέλλον, καθώς η δολοφονία του εμπίπτει στα «ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα» για τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να υπάρξει άρση, ανέφερε χθες στέλεχος των διωκτικών αρχών.
Το μπλογκ troktiko (http://troktiko. blogspot. com) αρχικά διέψευσε τη συνεργασία του με το θύμα μέσω ανάρτησης που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί. Συγκεκριμένα, συντάκτες του ιστολογίου επεσήμαναν πως «ουδεμία σχέση έχει το troktiko με τον Σωκράτη Γκιόλια! Επειδή κοντεύουμε να τα χάσουμε κι εμείς κι επειδή βάζουμε τα κείμενα που πάνω κάτω λένε τέτοιο πράγμα, εξηγούμαστε και ας το ακούσει ο κύριος Τάκης, ότι ο Σωκράτης δεν είχε καμία σχέση με εμάς! Ναι, πράγματι μας ήξερε και τον ξέραμε και ναι ήταν φίλος». Λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι, η συγκεκριμένη ανάρτηση διαψεύσθηκε από άλλους συντάκτες, οι οποίοι ανέφεραν ότι «επίσημα σαν blog σας αναφέρουμε ότι το όραμα και η ιδέα του troktiko. blogspot. com ήταν του Σωκράτη Γκιόλια». Η νέα ανάρτηση ξεκαθάριζε πως το κείμενο που μπήκε νωρίτερα γράφτηκε από νέα παιδιά τα οποία δεν γνώριζαν τον «Σωκράτη μας και το όραμά του για το οποίο πλήρωσε». Μισή ώρα αργότερα αποκαλύφθηκε πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση του Γκιόλια είχαν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα της Σέχτας Επαναστατών.
Σε παλαιότερες καταθέσεις του σχετικά με δυσφημηστικά δημοσιεύματα, ο εκλιπών είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Το θέμα της άρσης του ηλεκτρονικού απορρήτου των μπλογκ είχε θίξει, τον Ιούνιο του 2009, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς με γνωμοδότησή του, όπου ανέφερε ότι «οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, στο πλαίσιο των ερευνών για τη διακρίβωση τελέσεως ενός εγκλήματος και του δράστη, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».
Στα μέσα Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, η ΑΔΑΕ «άδειασε» τη γνωμοδότηση Σανιδά με επιστολή που έστειλε στον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, όπου ανέφερε ουσιαστικά πως το απόρρητο των επικοινωνιών καλύπτει και την επικοινωνία μέσω Ιντερνετ και ότι αυτό κατοχυρώνεται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και από κοινοτικές οδηγίες.
Ο δικηγόρος του
Ο δικηγόρος του Σωκράτη Γκιόλια, Γιάννης Μαρακάκης, δήλωσε ότι «μου φαίνεται απίθανο να εθίγησαν ιδεολόγοι από την οξύτητα της πένας του Σ. Γκιόλια. Δεχόταν απειλές ή προειδοποιήσεις, αλλά ποτέ δεν τις ελάμβανε σοβαρά».
ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
με το οποίο φέρεται να συνδέεται ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν υπήρχε θέμα άρσης του ηλεκτρονικού απορρήτου μέχρι χθες το βράδυ
Τον γύρο του κόσμου έκανε η δολοφονική επίθεση
ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ οργάνωση «που έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο δημοσιογράφους» κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ αναφερόμενα στην είδηση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια. Τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Ρώυτερ και το Ασοσιέιτεντ Πρες τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά, «μετά τα χτυπήματα της 17 Νοέμβρη στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 εναντίον εκδοτών, που δολοφονείται στην Ελλάδα δημοσιογράφος από τρομοκρατική οργάνωση» και υπενθυμίζουν τις απειλές της σε πρόσφατη προκήρυξή της. Την είδηση για τη δολοφονία στην Ηλιούπολη μετέδωσαν σχεδόν αμέσως και πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό CΝΝ, τα βρετανικά SkyΝews και ΒΒC, καθώς και το αραβικό Αλ Τζαζίρα, συνδέοντας την επίθεση με την πιθανή διασύνδεση του δημοσιογράφου με μπλογκ που έκαναν ανώνυμες δημοσιεύσεις σχετικές με σκάνδαλα.
Οι γαλλικές και ιταλικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εντύπων όπως το «Νouvel Οbservateur», η «Μonde», η «Stampa» και η «Corriere della Sera» κάνουν εκτενείς αναφορές στη δράση της Σέχτας Επαναστατών μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 καθώς και για τις επιθέσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και σε αστυνομικό τμήμα. Ολα τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα πολιτικά κόμματα καθώς και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη καταδίκασαν την επίθεση.
Προκήρυξη για τη Μarfin
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλεί το κείμενο της προκήρυξης που εστάλη διαδικτυακά με την οποία η οργάνωση Ομάδα αντάρτικου πόλης Κώστας Σειρηνίδης αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό υποκαταστήματος της τράπεζας Μarfin Εgnatia Βank στη συμβολή των οδών Ηλιουπόλεως και Αίνου στον Υμηττό, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Στο κείμενο της προκήρυξης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα τραγικά γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους, στο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου.
Επισημαίνεται ότι «οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο προαύλιο της Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος και στα γύρω στενά σίγουρα ανέσυρε μνήμες και εικόνες από την εξέγερση του Δεκέμβρη» και συνεχίζει για την είδηση σχετικά με τους νεκρούς ότι «σκέπασε τη διαδήλωση»...
Ολα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση
ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ επίθεση με θύμα τον Σωκράτη Γκιόλια καταδίκασαν η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα, καθώς και φορείς, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του δημοσιογράφου.
«Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, διαχωρίζοντας τη χθεσινή επίθεση από οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής βίας.
«Αν πούμε ότι αποτελεί έκρηξη κοινωνικής βίας, τότε είναι ακριβώς σαν να νομιμοποιούμε αυτό που "έγινε", ανέφερε και μίλησε για «άνανδρο χτύπημα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαιη δολοφονική ενέργεια» και εξέφρασε τη θλίψη και την οργή όλων των βουλευτών.
Θλίψη και οργή για την «άνανδρη δολοφονία» εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ, όπου σε ανακοίνωσή του εκφράζει την πεποίθηση πως «οι δολοφόνοι θα παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν».
Για «αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη» μίλησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση». Για «στυγερή δολοφονία» έκανε λόγο το ΚΚΕ, επισημαίνοντας με τη σειρά του πως «οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν». «Χτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία που σκοπό έχει να εκφοβίσει και να λειτουργήσει αντανακλαστικά φιμώνοντας τους δημοσιογράφους» διέκρινε πίσω από τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας πως «τα σκάνδαλα όσο μεγαλύτερα είναι τόσο μεγαλύτερα όπλα έχουν».
Την εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας ζήτησε ο ΣΥΝ. «Η γκανγκστερικού τύπου δολοφονία προκαλεί σοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και γενικότερα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του. Την άποψη πως η δολοφονία «εγείρει για ακόμη μία φορά τον έντονο προβληματισμό μας για την έκρηξη της τρομοκρατικής βίας στη χώρα μας» εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε πως «η θεσμική υπανάπτυξη και η γενικευμένη διαφθορά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο δράσης σκοτεινών κέντρων και συμφερόντων».
Ανακοινώσεις για τη δολοφονική επίθεση εξέδωσαν μεταξύ άλλων η ΚΕΔΚΕ, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, ο νομάρχης Αθηνών, οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιά, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, ο ΠΣΑΤ, η Ενωση Συντακτών Κύπρου κ.ά.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου