Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Από την τηλεόραση στο Ιnternet, στο blog και στη διεύθυνση ραδιοσταθμού

Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2010
Συγκρουσιακός και εμμονικός με πρόσωπα και καταστάσεις, φίλος και εχθρός μέχρι... θανάτου, είχε ιδεολογία για το επάγγελμά του, λένε οι δικοί του άνθρωποι, ενώ οι «εχθροί» του δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το άγριο τέλος του. Ολοι πάντως δηλώνουν έκπληξη και οδύνη για τον τρόπο εκτέλεσής του που, ενώ είχε προαναγγελθεί ενάμιση χρόνο πριν με την προκήρυξη της «Σέχτας Επαναστατών», δεν είχε ποτέ ταυτισθεί με το πρόσωπο του Σωκράτη Γκιόλια. Και αυτό διότι για τους περισσοτέρους ήταν ο blogger παρά ο διευθυντής του ραδιοσταθμού Θέμα 9,89 ή ο σύμβουλος επικοινωνίας και ο πολύ κοντινός του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Παρ΄ ότι είχε δουλέψει πολλά χρόνια στην τηλεόραση μαζί με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο (ήταν μαζί του από το Νew Channel και σε ηλικία 19 χρόνων), δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό και ποτέ δεν καταχωρίστηκε ως ο «άνθρωπος της τηλεόρασης» αλλά ως ο αρχισυντάκτης του Μάκη. Ωσπου ήρθε η σύγκρουση, τα σχόλια που οδήγησαν και στη σύλληψη του Σωκράτη με την αυτόφωρη διαδικασία, η μάχη του blogΤroktiko με το άλλο site, τη Ζougla.gr. Οι έμπιστοι έγιναν εχθροί και οι άλλοτε συνεργάτες άρχισαν να βγάζουν τα «άπλυτα» στη φόρα.
Επειδή μετά τον τραγικό θάνατο του Σωκράτη Γκιόλια όλοι ερευνούν τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολιόταν τα τελευταία χρόνια, μια πρόχειρη αναζήτηση στο blog Τroktiko, που πολύ αγάπησε, μπορεί να πείσει τον καθένα ότι ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και τις ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια, την ασυλία των μεγαλοοφειλετών-επιχειρηματιών και τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών ως τη δράση του νέου παραδικαστικού το οποίο προανήγγειλε με αιχμές και «φωτογραφίες» μεγάλων δικηγορικών γραφείων, χωρίς να κατονομάζει ωστόσο και τους δικαστές που πρωταγωνιστούν σε αυτό το παράνομο κύκλωμα... Οι τελευταίες καταχωρίσεις- προτού του χτυπήσει την πόρτα ο δολοφόνος του- στο Τroktiko έγιναν μάλλον από τρίτο πρόσωπο και αφορούσαν προαναγγελία για αποκαλύψεις διασυνδέσεων επιχειρηματία με κυκλώματα της Αστυνομίας.

Εκλεισε το Τroktiko
Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το ιστολόγιο Τroktiko δημοσίευσε την «τελευταία ανάρτησή» του, όπως σημείωσε. Με το μήνυμα «Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε τη Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης. Καλό ταξίδι, Σωκράτη, και να μας προσέχεις από εκεί πάνω», οι διαχειριστές του ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη λειτουργία του.

AΠΟ ΤΟΝ EΦΡΑΙΜ ΣΤΟΝ ALPHA
Ο Σωκράτης Γκιόλιας (φωτογραφία) ήταν παιδί μεταναστών,γεννημένος πριν από 37 χρόνια (13 Φεβρουαρίου 1973) στη Γερμανία.Παιδί πολύτεκνης οικογένειας,μεγάλωσε στην Αθήνα, είδε τους δικούς του να έχουν πάγκο στη λαϊκή και ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τη δημοσιογραφία.Ηταν ένθεος και κάποιοι επέμεναν ότι είχε πνευματική σχέση και με ένα άλλο πρόσωπο που σήμερα απασχολεί την επικαιρότητα και είναι ο μοναχός Εφραίμ.Ισως για αυτό οι θέσεις που ανέπτυξε για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ήταν στον αντίποδα της καταδίκης των χρυσοβούλλων και του κράτους των φιρμανίων.Κάποια blogs μάλιστα τον είχαν στηρίξει γι΄ αυτές τις επιλογές του με τη λογική ότι η απόλυτη καταδίκη μόνο των πρωταγωνιστών του Βατοπαιδίου ήταν υποκριτική όταν γύρω μας οι καταπατήσεις από επιχειρήσεις μεγάλων συμφερόντων είναι καθημερινές. Αντιφατικό θεωρήθηκε ότι μετά το 2008 εντάχθηκε στον όμιλο ΜΜΕ Αlpha,αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ καιΑρσένιο..

Και εναντίον συνεταίρων του
Μετά τον περασμένο Οκτώβριο ο Σ. Γκιόλιας ανέλαβε διευθυντής στο ραδιόφωνο Θέμα, που ήταν κατά 50% ιδιοκτησίας Κοντομηνά και κατά το άλλο μισό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Και από τη συχνότητα του ραδιοφώνου είχε καθημερινή εκπομπή με τον Μ. Κακλαμάνο σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Κατά καιρούς εκτόξευε καταγγελίες και εναντίον μερίδας συνεταίρων του. «Κάποια στιγμή θα καταγγείλει και τον εαυτό του» σχολίαζε στέλεχος της επιχείρησης. Στην αντίστοιχη εφημερίδα διατηρούσε παλιά στήλη με ειδήσεις μεταφυσικού- εκκλησιαστικού περιεχομένου... Η λειτουργία του ως στελέχους πάντως ήταν χαμηλού προφίλ, χωρίς εντάσεις... Από το 2003 είχε παντρευτεί την 26χρονη σήμερα Αδαμαντία και από το 2008 ήταν πατέρας ενός δίχρονου αγοριού. Η οικογένειά του με ανακοίνωση δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του έκανε λόγο για συγχώρεση, γεγονός που αποδόθηκε κυρίως στον πεθερό του, ιερέα, που έζησε κατά τραγικό τρόπο όλες τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία του. Ολοι συμφωνούν ότι εκείνος ήταν αντιστάρ. Η γραφίδα του όμως ήταν τολμηρή, ποτέ κομματική, χωρίς πολιτική απόχρωση και πάντα με επώνυμες καταγγελίες. Είχε λάβει πολλές φορές απειλητικά μηνύματα για σχόλια και στο blog, το οποίο του αποδιδόταν προσωπικά. Εκείνος είχε αρνηθεί επανειλημμένως τη διαχείριση του blog.
Οι στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι τις τελευταίες ημέρες δεν τον απασχολούσε τίποτε το αξιοσημείωτο. Κανένας, πάντως, είτε φίλος είτε εχθρός του, δεν μπορεί να εξηγήσει πώς πείστηκε από τον ίδιο τον εκτελεστή του να κατέβει στην πόρτα του και να γαζωθεί από τα όπλα της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών». Ετσι ακριβώς όπως είχαν προφητικά απειλήσει τα μέλη της οργάνωσης, ενάμιση χρόνο πριν με την περίφημη πλέον προκήρυξή τους «θα βρούμε τους δημοσιογράφους μέσα στα σπίτια τους..». Κάποιοι άλλοι επιμένουν πάντως ότι εκείνοι που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εκτέλεση έχουν διασυνδέσεις και με άλλα συμφέροντα που υπέθαλψαν τη δράση των τρομοκρατών...

YΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ «ΝΤΟΠΕ» ΑΘΛΗΤΩΝ
«Υπερασπιστή» τον Σωκράτη Γκιόλια είχαν (και) ο προπονητής στίβου Χρήστος Τζέκος και οι αθλητές Κατερίνα Θάνου και Κώστας Κεντέρης μετά το σκάνδαλο αποβολής τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας
Ο Σωκράτης Γκιόλιας υπερασπιζόταν με φανατισμό όποιον (πρωτ)αθλητήκαι δη του στίβου- πιανόταν να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων (αναβολικών) ουσιών.
Δεν δεχόταν ούτε καν την περίφημη θεωρία τουΧρήστου Τζέκουότι «ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται ντοπαρισμένος»την οποία λανσάρισε ο τότε προπονητής τωνΚώστα Κεντέρη- Κατερίνας Θάνουγια το σκάνδαλο αποβολής τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο του 2004 επειδή απέφυγαν (για τρίτη φορά) τον έλεγχο ντόπινγκ με εκείνο το περιβόητο τροχαίο- για το οποίο,παρεμπιπτόντως,δεν έχει ακόμη γίνει το ποινικό δικαστήριο (έχει οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου έπειτα από πέντε αναβολές...).Για τον Σ.Γκιόλια βρώμικοι και ντοπαρισμένοι ήταν οι ξένοι αθλητές που κατηγορούσαν τους «καθαρούς» Ελληνες γιατί έχαναν από αυτούς.Οποιοι έλληνες δημοσιογράφοι και αθλητικοί παράγοντες δεν ασπάζονταν αυτή τη θεωρία δέχονταν τα πυρά του...Το σημείωσε ακροθιγώς και εμμέσως στον «Πρωταθλητή» (20.7.2010) και ο άλλοτε συνάδελφός τουΘ.Σ.αναφέροντας: «Να ΄ξερες πόσο πόνεσα! Μα πάνω απ΄ όλα οι αθλητές του στίβου.Του χώρου που λατρέψαμε.Ισως μόνο εκεί κάναμε,να το πω σήμερα,τα στραβά μάτια για να προστατέψουμε κάποια παιδιά που αγαπούσαμε και μας έκαναν υπερήφανους»...Για τον Σ.Γκιόλια όλα τα ελληνικά κρούσματα ντόπινγκ ήταν δολιοφθορές,όπως π.χ.,στην περίπτωση της και καλής φίλης τουΦανής Χαλκιάπου διαλαλούσε ότι κάποιοι μπορεί να μπήκαν από το χαλασμένο παραθυρόφυλλο στο δωμάτιό της στους ξενώνες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά και να έβαλαν την τοξική αναβολική ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) σε μπουκαλάκια με συμπληρώματα διατροφής.

Η κόντρα με το Ιndymedia
Πολύς λόγος έχει γίνει για την πολεμική που ξέσπασε, κυρίως μετά τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια, μεταξύ των δύο ιστοσελίδων, της Τroktiko και της Ιndymedia. Ενώ μετά το χτύπημα κατά του Γκιόλια οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σχολιαστές επέμεναν να δίνουν βάρος στις σκληρές φράσεις που αντηλλάγησαν μεταξύ των σχολιαστών τους, εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι... Αντίθετα, είχε αναπτυχθεί αρχικά και μια περίεργη «συμμαχία» μεταξύ των δύο, αφού το γνωστό αντιεξουσιαστικό site, που εκπέμπει μέσα από το Πολυτεχνείο, βρισκόταν σε κόντρα με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και τότε ήταν που ο δημοσιογράφος είχε έρθει σε ρήξη με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του. Η «φιλία» αυτή όμως δεν κράτησε πολύ, αφού η σύλληψη των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» πυροδότησε «πόλεμο» με αφορμή τον τρόπο που το Τroktiko κάλυψε τα γεγονότα. Αντηλλάγησαν πολλά μη δόκιμα ακόμη και για το Διαδίκτυο σχόλια, όπως οι χαρακτηρισμοί «συκοφάντης,ψεύταρος, χαφιές» κτλ. Πάντως είχε προηγηθεί κόντρα και με την έκρηξη της βόμβας στα Πατήσια στα χέρια του άτυχου Αφγανού. Στη συνέχεια η πυρπόληση της τράπεζας της Μarfin και το τραγικό τέλος των τριών υπαλλήλων της πυροδότησαν και άλλα σχόλια και νέο πόλεμο από τα χαρακώματα του Διαδικτύου. Κανείς βέβαια δεν είχε προβλέψει ότι ο Γκιόλιας θα εκτελούνταν με όπλα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου