ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2010
TOΥΣΟΝ. Ο Δρ. Μπρους Παρκς ανοίγει το φερμουάρ μίας άσπρης σακούλας για πτώματα και βγάζει με προσοχή έξω ένα ανθρώπινο κρανίο και ένα σαγόνι, γυρίζοντάς τα ανάποδα με τα χέρια του και εξετάζοντας τα λίγα δόντια που έχουν μείνει ακόμη στη θέση τους.
Η σακούλα, που είναι καλυμμένη με σκόνη, περιέχει ακόμη μία σπασμένη λεκάνη, έναν μηρό και λίγα μικρότερα κόκαλα που βρέθηκαν στην έρημο τον Ιούνιο, μαζί με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πρόκειται να αναγνωριστούν», είπε ο Δρ. Παρκς, επικεφαλής ιατρικός ελεγκτής της κομητείας Πίμα. «Υπάρχουν οκτώ ακόμη σακούλες πτωμάτων σε φορεία», συμπλήρωσε.
Το νεκροτομείο της κομητείας Πίμα δεν διαθέτει άλλο ελεύθερο χώρο καθώς ο αριθμός των Λατινοαμερικανών μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί στις ερήμους γύρω από το Τουσόν έχει αυξηθεί πάρα πολύ φέτος κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
Η αύξηση αυτή των θανάτων έφτασε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η Αριζόνα έχει εμπλακεί σε μία σκληρή δικαστική μάχη σχετικά με το νέο νόμο που σκοπεύει να αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες να εγκατασταθούν, καθιστώντας γι' αυτούς ποινικό αδίκημα την παραμονή τους εκεί ή την αναζήτηση εργασίας.
Ομως ο νόμος δεν εμπόδισε τους μετανάστες να προσπαθήσουν να περπατήσουν εκατοντάδες μίλια μέσα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Το πτώματα των 57 ανθρώπων που προσπάθησαν να διασχίσουν την έρημο μεταφέρθηκαν εκεί τον Ιούλιο, καθιστώντας τον μήνα αυτό τον χειρότερο για τέτοιου είδους θανάτους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από την 1η του μηνός και έπειτα, περισσότεροι από 150 άνθρωποι οι οποίοι φέρονται ως παράνομοι μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί, πολύ παραπάνω από τους 107 που βρέθηκαν την ίδια περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Η ξαφνική αύξηση στους θανάτους έχει συνταράξει τους επιθεωρητές και τους παθολόγους στο Γραφείο Ιατρικής Εξέτασης της Κομητείας Πίμα. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Δρ. Παρκς αναγκάστηκε να φέρει να ένα φορτηγό με ψυγείο προκειμένου να αποθηκευθούν περίπου 25 άνθρωποι, καθώς οι δύο μονάδες του κτιρίου ήταν γεμάτες.
«Mπορούμε να αποθηκεύσουμε περίπου 200 πτώματα, όμως έχουμε περισσότερους από 300 ανθρώπους εδώ τώρα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα», είπε ο Δρ. Παρκς. «Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι έχουμε ήδη φτάσει στο χειρότερο σημείο. Ωστόσο ακόμη βλέπουμε πολλά πτώματα».
Η αύξηση στους θανάτους συνέβη παρά τα πολλά σημάδια ότι ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορα παράνομα έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των ανθρώπων που πιάστηκαν να περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα έχει σημειώσει πτώση σε κάθε ένα από τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται περίπου στα μισά των 616.000 που συνελήφθησαν το 2000.
Και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει διαγράψει πολλές από τις θέσεις εργασίας που έπαιρναν μετανάστες, όπως λένε οι οργανισμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειές για να σταματήσει τον υπόγειο σιδηρόδρομο των μεταναστών, χτίζοντας τεράστιους φράκτες σε πολλές πόλεις των συνόρων και γεμίζοντας την περιοχή με εκατοντάδες νέους πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με όργανα παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας.
Αυτά τα σκληρότερα μέτρα έχουν οδηγήσει τους λαθρέμπορους και τους παράνομους μετανάστες να δοκιμάσουν τις πιθανότητές τους σε απομονωμένα μονοπάτια μέσα σε ερήμους και βουνά της νοτίου Αριζόνας, όπου μερικές φορές πρέπει να περπατούν για τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν φτάσουν σε κάποιο δρόμο.
«Καθώς αρχίζουμε να αποκτούμε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, οι λαθρέμποροι βγάζουν τους ανθρώπους έξω σε ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές», είπε ο Ομάρ Καντελαρία, επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων της Συνοριακής Περιπόλου στον τομέα του Τουσόν. «Πρέπει να περπατήσουν πιο μακριά και είναι λιγότερο προετοιμασμένοι για το ταξίδι. Γι' αυτό και δεν τα καταφέρνουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου